Απίστευτες εικόνες… Άραγε ποιος έχει την ευθύνη; – Ο Δήμος; ή οι πολίτες; – …Τα χαρτόκ […]

Σε κάθε περίπτωση, οι εικόνες που ακολουθούν είναι αποτέλεσμα της ασυνειδησίας ορισμένων, οι οποίοι θεωρούν «αυτονόητο δικαίωμα τους», να ρυπαίνουν το νησί, αφήνοντας συστηματικά τις σακούλες με τα σκουπίδια, συνήθως ανοιχτές, έξω από τους κάδους, αλλά και ορισμένους καταστηματάρχες ,(όπως αποδεικνύεται από τα κουτιά), να πετούν απορρίμματα και ανακυκλώσιμα υλικά, όπου τους βολεύει.

Είναι γεγονός, ότι η νέα δημοτική αρχή, ξεκίνησε διστακτικά, αλλά καταβάλλοντας πολύ μεγάλες προσπάθειες, επιχειρεί, το να απομακρύνει τα ογκώδη αντικείμενα, από ευαίσθητες καταρχήν περιοχές, καθώς και να εξελίσσεται ομαλά, η αποκομιδή των απορριμμάτων.

Για πολλούς μήνες, οι πολίτες ,περίμεναν από τους τοπικούς φορείς , να ενδιαφερθούν ουσιαστικά και να παρέμβουν αποτελεσματικά, χωρίς ωστόσο να υπάρξει από τη προηγούμενη δημοτική αρχή και τις εμπλεκόμενες με το θέμα υπηρεσίες, το θεμιτό αποτέλεσμα.

Η αντίδραση των πολιτών για αυτήν την απόλυτα προσβλητική εικόνα, με τους κινδύνους να εγκυμονούν για την ανθρώπινη υγεία, ήταν και παραμένει, εύλογη. Για να ανατραπεί όμως αυτή η κατάσταση, χρειάζεται, είναι άμεση ανάγκη, να συμμετέχουν ενεργά και οι πολίτες, ακόμη περισσότερο όταν η δημοτική αρχή, δείχνει ότι είναι διαθέσιμη , γι αυτή τη συνεργασία, δίνοντας τα πρώτα θετικά δείγματα γραφής.

Η προσωρινή αφύπνιση, δεν δίνει ουσιαστικές λύσεις, χρειάζεται αλλαγή νοοτροπίας. Πρέπει ο καθένας από εμάς , να γνωρίζει και να αντιλαμβάνεται τις συνέπειες των ενεργειών και πράξεων του. Πρέπει πάση θυσία, να σταματήσει ο αδικαιολόγητος και άκρατος ατομισμός , που έχει ως αποτέλεσμα, το να κινούμαστε πάντοτε, όπως μας εξυπηρετεί, ή ακόμη καλύτερα όπως μας βολεύει.

Με τις ίδιες μας τις πράξεις, υποβαθμίζουμε τη ποιότητα της ζωής μας και μολύνουμε το περιβάλλον και το οικοσύστημα.

Σαφώς η έλλειψη υποδομών , ενιαίας, πολιτικής και στρατηγικής διαχείρισης των απορριμμάτων, βαραίνει τις εκάστοτε δημοτικές αρχές , ενώ σε ευρύτερη κλίμακα, την πολιτεία, η οποία μεταξύ άλλων, επιβάλλεται να δίνει τις σωστές κατευθύνσεις, για αλλαγή πλεύσης στη διαχείριση αυτών των θεμάτων, παραμένοντας πάντα σε εγρήγορση.

Άλλοτε οι ευθύνες βαραίνουν τις δημοτικές αρχές, άλλοτε τους πολίτες και άλλοτε και τους δύο μαζί. Σήμερα όμως μιλάμε για τις δικές μας ευθύνες.

Σε κάθε περίπτωση είναι αποτέλεσμα της έλλειψη παιδείας και ότι αυτό συνεπάγεται.


Πηγή