«Γιατί «φούσκωσε» ξαφνικά το πρόβλημα με την κατάσταση στο Τεμπλόνι;», γράφει ο Διονύσης Μάμαλος.

Περιβάλλον «Γιατί «φούσκωσε» ξαφνικά το πρόβλημα με την κατάσταση στο Τεμπλόνι;», γράφει ο Διονύσης Μάμαλος.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρούμε ότι, μάλλον ξαφνικά «φούσκωσε» με έναν υπερμεγέθη τρόπο η γνωστή κατάσταση που επικρατεί στο Τεμπλόνι εδώ και χρόνια. Σε αυτό, δηλαδή το «φούσκωμα» την συγκεκριμένη χρονική στιγμή, έχουν συμβάλει μια σειρά από ρεπορτάζ, «πλούσια» αρθρογραφία και βεβαίως η επίσκεψη, για πρώτη φορά της Εισαγγελέως Εφετών.

Να θέσω τα πράγματα σε μια τάξη για να μην παρεξηγηθώ. Κατ’ αρχήν δεν ισχυρίζομαι ότι «όλα βαίνουν καλώς’ στο Τεμπλόνι. Αυτό κανείς νουνεχής άνθρωπος δεν θα μπορούσε να το ισχυριστεί. Αλλά όμως ο τρίτος αντικειμενικός παρατηρητής, αν θέλει να είναι ειλικρινής πρώτα απ’ όλα με τον εαυτό του, οφείλει να παραδεχτεί ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει καταβληθεί μια προσπάθεια, στο μέτρο του δυνατού, βελτίωσης των συνθηκών στον ΧΥΤΑ Τεμπλονίου. Όπως και να το κάνουμε μιλάμε για ΧΥΤΑ και όχι για εργοστάσιο που παράγει λουκούμια.

Οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι σε σύγκριση με το παρελθόν, τα πράγματα βαίνουν να γίνουν καλύτερα, αφού έχουν ξεκινήσει να υλοποιούνται συγκεκριμένες διαδικασίες.

Να θυμίσω ότι εδώ και μέρες έχει εγκατασταθεί ο εργολάβος για την ανάπλαση των κυττάρων με συμβατικό χρόνο αποπεράτωσης τους 9 μήνες. Με το τέλος των εργασιών κλείνει οριστικά ο ΧΥΤΑ. Πέρσι, πρόπερσι και πριν από 4-5 χρόνια η ανάπλαση ήταν στα «χαρτιά».

Αδειοδοτήθηκε ο χώρος του οικοπέδου των αδελφάτων και έχει γίνει η τοποθέτηση δεμάτων από τη μονάδα του δεματοποιητή.

Έχει προχωρήσει σε ένα βαθμό η καύση του βιοαερίου, ενώ λειτουργεί για πρώτη φορά ο βιολογικός, στο μέτρο που αυτό είναι εφικτό. Κάτι που δεν συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια.

Προχωρά η αγορά του οικοπέδου των 52 στρεμμάτων όπου θα βοηθήσει αποφασιστικά στη διαχείριση της γενικότερης λειτουργίας του ΧΥΤΑ.

Και το σημαντικότερο απ’ όλα ότι έχει εγκριθεί η χρηματοδότηση των 30 περίπου εκατομμυρίων για την κατασκευή του εργοστασίου και αναμένεται εντός των επόμενων ημερών η δημοπράτηση του έργου.

Θέλω να τονίσω με όλα αυτά ότι σε σχέση και σε σύγκριση με την κατάσταση στην οποία βρισκόταν ο ΧΥΤΑ τα προηγούμενα χρόνια, φαίνεται ότι υπάρχει μια αχτίδα φωτός. Δεν ισχυρίζομαι ότι επιλύθηκαν ως δια μαγείας τα προβλήματα, προφανώς και υπάρχουν, αλλά κανείς που θέλει να είναι δίκαιος δεν μπορεί να αγνοήσει να αμφισβητήσει ότι έχουν γίνει σοβαρά βήματα προόδου. Και πολύ περισσότερο αυτό το χρονικό διάστημα που έχει αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας μια νέα Κυβέρνηση, η οποία από την πρώτη στιγμή έχει δείξει, όσον αφορά το πρόβλημα της διαχείρισης των αποβλήτων στη Κέρκυρα, τη πρόθεση να συνδράμει με όποιο τρόπο της ζητηθεί προς την κατεύθυνση επίσπευσης των διαδικασιών για την επίλυση του προβλήματος.

Όσον αφορά την επίσκεψη της Εισαγγελέως Εφετών, προφανέστατα και η κυρία Εισαγγελέας έχει κάθε δικαίωμα να επισκέπτεται κάθε χώρο και όταν μάλιστα αυτός, όπως ο ΧΥΤΑ Τεμπλονίου, απασχολεί συνεχώς και επανειλημμένα την επικαιρότητα και ο οποίος χώρος σχετίζεται με την υγεία των κατοίκων της περιοχής και ευρύτερα των κατοίκων όλων του νησιού. Αυτό βεβαίως θα μπορούσε να το πράξει όμως και τα προηγούμενα χρόνια που το πρόβλημα ήταν οξύτερο και δεν φαινόταν λύση στον ορίζοντα. Ίσως, υπόθεση εργασίας, να προκάλεσαν την επίσκεψη στον χώρο του ΧΥΤΑ, τα τελευταία δημοσιεύματα και η αρθρογραφία.

Σε κάθε περίπτωση οι κάτοικοι του νησιού αυτό που επιθυμούμε, τώρα που φαίνεται ότι μπήκε το νερό στα αυλάκι, να προχωρήσει χωρίς άλλα προσκόμματα ο σχεδιασμός και ο τόπος να μην ξαναζήσει και να μην ξαναβιώσει τις τραγικές στιγμές και καταστάσεις των τελευταίων χρόνων. Και πολύ περισσότερο οι κάτοικοι του Τεμπλονίου.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στις «Επισημάνσεις της Κυριακής», 01-09-2019.


Πηγή