Γ. Λυκαύγης: «Αλυσιδωτές επιπτώσεις στην Ελληνική και κατ’επέκταση στην Κερκυραική οικονομία έχει η χρεωκοπία […]

Κοινωνία Γ. Λυκαύγης: «Αλυσιδωτές επιπτώσεις στην Ελληνική και κατ’επέκταση στην Κερκυραική οικονομία έχει η χρεωκοπία του ομίλου Thomas Cook».

Σε σχόλιο αναφορικά με την πτώχευση της Thomas Cook προχώρησε μιλώντας στο Corfutvnews ο Τουριστικός αναλυτής Γιώργος Λυκαύγης.

Όπως είπε: «Αλυσιδωτές επιπτώσεις στην Ελληνική και κατ’επέκταση στην Κερκυραική οικονομία έχει η χρεωκοπία του ομίλου Thomas Cook. Με χρέη γύρω στα €1,7 δισεκατομύρρια ευρώ οι προσπάθεις διάσωσης έχουν πέσει στο κενό. Η χαμηλή ρευστότητα του ομίλου σε μια περίοδο όπου παραδοσιακά η τουριστική βιομηχανία έχει τα μέγιστά ταμειακά διαθέσιμα ανέδειξε την δινή και μη αναστρέψιμη θέση του γηραιότερου τουριστικού οργανισμού παγκοσμίως.
Δεδομένου ότι στην μεγάλη πλειοψηφία τους οι συνεργαζόμενοι ξενοδόχοι έδιναν 60 ως 90 ημέρες πίστωση αυτό σημαίνει ότι οι ίδιοι ξενοδόχοι οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι θα δυσκολευτούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους έναντι προσωπικού και προμηθευτών. Αυτή η δυσκολία θα έχει περαιτέρω αρνητική επίδραση στην τοπική οικονομία η οποία θα γίνει ιδιαιτέρη αισθητή μετά το πέρας της τουριστικής περιόδου.
Με το 60% του Κερκυραικού εισερχόμενου τουρισμού να έχει βάση το Ηνωμένο Βασίλειο και Γερμανία, τις χώρες δηλαδή όπου ο όμιλος Thomas Cook είχε εκτός από τεράστιο μερίδιο αγοράς και μεγάλο πτητικό πρόγραμμα, δεν είναι δύσκολο να δει κανείς πόσο θα επηρεάσει το νησί αυτή η απώλεια ειδικά αν αναλογιστούμε ότι ένα μεγάλο μέρος των αφίξεων του Οκτωβρίου δεν θα λάβει χώραν κάτι που μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα το πρόωρο τέλος της τουριστικής περιόδου.
Όσον αφορά τις επιπτώσεις για την καλοκαιρινή περίοδο 2020 είναι πολύ νωρίς για να γίνει οποιαδήποτε πρόβλεψη παρόλα τα σενάρια τα οποία θα συζητηθούν το άμεσο μέλλον. Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι θα πρέπει να αντιμ ετωπιστεί με ψυχραιμία από τον ξενοδόχο γιατί η πτώχευση αυτή έρχεται σε μια κομβική, για την Ελλάδα και Κέρκυρα, χρονική στιγμή λόγω και της αβεβαιότητας για το Brexit».


Πηγή