Γ. Λυμπέρης: «Προσωπικό συμβόλαιο το Πανεπιστήμιο στην Αμαλιάδα…» – Ζήτησε κυβερνητική παρέμβαση και υλοποίηση […]

ΝΑ ΜΗΝ ΔΙΑΝΟΗΘΟΥΝ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΟΥΝ ΤΟ ΑΕΙ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ ΔΙΕΜΗΝΥΣΕ Ο Γ. ΛΥΜΠΕΡΗΣ

Ότι τόσο ο ίδιος προσωπικά και η δημοτική αρχή, αλλά και ο λαός της Αμαλιάδας και του δήμου γενικότερα, δεν πρόκειται να αφήσουν να καταργηθεί το νεοσύστατο ΑΕΙ Γεωπονίας Αμαλιάδας, διεμήνυσε κατά την χθεσινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο δήμαρχος Ήλιδας Γιάννης Λυμπέρης.

Αφορμή της συνέντευξης στάθηκε η πληροφόρηση περί απόφασης των πρυτάνεων του Πανεπιστημίου Πατρών για κατάργηση του ΑΕΙ, πλέον, Αμαλιάδας και την εξ ολοκλήρου μεταφορά του τμήματος στο Μεσολόγγι – με τη σύμφωνη γνώμη των καθηγητών – όπου εκεί έχει δημιουργηθεί campus γεωπονίας.

Με την κατάργηση των ΤΕΙ και την μετονομασία τους σε ΑΕΙ ιδρύθηκε το παράρτημα Αμαλιάδας του Τμήματος Γεωπονίας, που ανήκει στη Σχολή Γεωπονικών Επιστημών Πανεπιστημίου Πάτρας. Επίσης, δημιουργήθηκε Γεωπονική Σχολή με έδρα το Μεσολόγγι με πέντε τμήματα.

«Τηρώ τα συμβόλαια που υπογράφω…»

Ξεκινώντας ο δήμαρχος Ήλιδας, είπε ότι θέλει να θυμίσει πως εξελέγη δήμαρχος από τους πολίτες με κάποιες υποσχέσεις που τις ονόμασε συμβόλαια, λέγοντας ότι μέχρι τώρα όσα συμβόλαια έχει «υπογράψει» τα έχει τηρήσει: «Είμαι αποφασισμένος να τηρήσω και αυτά τα συμβόλαια. Ένα από αυτά είναι η άρση της αδικίας με την δημιουργία πανεπιστημιακού τμήματος στις θέσεις των τμημάτων ΤΕΙ.

Σε όλη τη χώρα αυτός ο περίεργος, προς διερεύνηση, νόμος έκανε μια εξαίρεση: έκανε όλα τα τμήματα ΤΕΙ, Πανεπιστημιακά, εκτός από της Αμαλιάδας. Τα δύο τμήματα Φυτικής και Ζωικής τα μετέφερε στο Μεσολόγγι. Όλα αυτά έγιναν στις 8 Απριλίου εσπευσμένα για να προλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ να καλύψει το μεγάλο επιστημονικό «επίτευγμα» μελέτης πανεπιστημιακών τμημάτων στη χώρα, το μεγάλο ρουσφέτι, του πρώην αντιπροέδρου της Βουλής Γιώργου Βαρεμένου. Λέω λοιπόν, ότι η μελέτη αυτή είναι ένα παλιόχαρτο, ένα στρατσόχαρτο.

Η μελέτη του 2012, τακτοποιούσε τα ΤΕΙ της χώρας και δημιουργούσε μια Σχολή σε κάθε Περιφέρεια και αυτή για την δική μας ήταν στην Αμαλιάδα, που ικανοποιεί τις ανάγκες του αντικειμένου της Σχολής. Όλα αυτά αυθαίρετα, καθαιρέθηκαν…», επεσήμανε ο κ. Λυμπέρης.

«Κάποιοι πανηγύριζαν για το Πανεπιστήμιο…»

Στη συνέχεια ο κ. Λυμπέρης μίλησε για πληροφόρηση απόφασης κλεισίματος του τμήματος Αμαλιάδας και με την ομόφωνη απόφαση των καθηγητών: «Χθες (σ.σ. προχθές) μάθαμε πως κατά ή χωρίς παραγγελία του Πανεπιστημίου Πάτρας, οι καθηγητές είπαν ομόφωνα να πάνε σε οργανωμένο campus. Θα ήθελαν βέβαια στην Πάτρα, που δεν τους δέχονται ή στο Μεσολόγγι.

Τον Απρίλιο το λέγαμε και κάποιοι πανηγύριζαν για το Πανεπιστήμιο. Και μετά την εισαγωγή των φοιτητών, ο πρώην δήμαρχος Ήλιδας πανηγύριζε. Δεν ξέρω εάν θα τα κατάφερνα τότε εάν ήμουν δήμαρχος. Αλλά δεν θα έριχνα το «σπαθί» μου για αυτό και τότε τους αποκάλεσα Εφιάλτες. Τα παλιά κτίρια, τα νέα κτίρια του ΤΕΙ, ανήκουν στο ΤΕΙ Πάτρας. Γιατί τα δώσαμε; Τα δώσαμε γιατί είχαμε μια μελέτη για μια σχολή που πρέπει να δώσει την καινοτομία για να προχωρήσει η αγροτική οικονομία του τόπου και της χώρας», είπε.

«Οι καθηγητές θα έχουν να κάνουν με την πόλη…»

Ο δήμαρχος Ήλιδας εξαπέλυσε «δριμύ κατηγορώ» κατά των καθηγητών και της πρυτάνεως, λέγοντας ότι θα ελεγχθούν για όσα επιχειρούν να πετύχουν: «Οι καθηγητές που πήραν την απόφαση, θα έχουν να κάνουν ένας προς ένας με την πόλη. Θα «ξετιναχθούν» τα προσόντα τους. Η πρύτανης, δεν θα κρύβεται πίσω από το «δάκτυλο» της και δεν μπορεί να επιβάλλει μεταφορές τμημάτων…», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κάλεσε την κυβέρνηση και την ηγεσία του υπουργείου να αποκαταστήσει ηθικά, πολιτικά και κοινωνικά την έδρα και να επαναφέρει την Γεωπονική Σχολή στην Αμαλιάδα, ώστε να ανατραπεί, όπως τόνισε, η ρουσφετολογική κατάσταση που προϋπήρξε πριν από μήνες.

«Ζητάμε αυτό για το οποίο δεσμεύονταν η σημερινή κυβέρνηση και ο σημερινός περιφερειάρχης. Να γίνει Πανεπιστημιακό Τμήμα, όπως σε όλη τη χώρα. Δεν υποδεικνύουμε, δεν απειλούμε. Τα «όπλα» και τον λαό που έχουμε, θα τα χρησιμοποιήσουμε. Κι αυτός ο μικρός τόπος και ο μικρός δήμαρχος, έχουν ισχυρά «όπλα».


Πηγή