Διονύσης Ακτύπης: “Δεν διαπίστωσα επιχειρησιακή αδράνεια – Αστοχες οι δηλώσεις που υπονομεύουν τη […]

Με αφορμή επαναλαμβανόμενα δημοσιεύματα με ανακριβείς δηλώσεις σχετικές τόσο με την έγκαιρη και αποτελεσματική κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού και ιδιαίτερα των εναέριων μέσων κατά τη μεγάλη πυρκαγιά στο νησί της Ζακύνθου, όσο και το συντονισμό της δράσης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ο βουλευτής Ζακύνθου Διονύσης Ακτύπης επιθυμεί να διασαφηνίσει τα εξής :

  • Η κεντρική Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας ενεργεί ανεξάρτητα και όχι κατόπιν πολιτικών εντολών. Αφού συλλέξει τα σχετικά με το πρόβλημα δεδομένα που καταφθάνουν σε αυτή από την τοπική Πυροσβεστική Υπηρεσία, την αντίστοιχη πολιτική προστασία, τους βουλευτές και τους πολίτες της περιοχής, τα επεξεργάζεται και στη συνέχεια λαμβάνοντας υπόψη και άλλες πυρκαγιές που υφίστανται πανελλαδικά, τις καιρικές συνθήκες και την επικινδυνότητα εκάστης από αυτές, ιεραρχεί τις προτεραιότητες της και σχεδιάζει το πλάνο δράσης της.
  • Την ημέρα της πυρκαγιάς στους οικισμούς Κερί και Αγαλά υπήρχαν τουλάχιστον δέκα μεγάλες εστίες σε όλη την Ελλάδα με ισχυρές ριπές ανέμων σχεδόν σε όλες. Ευρισκόμενος στο μέτωπο από τη στιγμή που ξέσπασε η πυρκαγιά (11:00, 15.09.2019) έως τις 03:00 μετά τα μεσάνυχτα και από νωρίς το ξημέρωμα έως την κατάσβεσή της την επόμενη ημέρα, συμμετείχα μαζί με την τοπική Πυροσβεστική Υπηρεσία, την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας και με τον επικεφαλής της επιχείρησης Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκο Χαρδαλιά στο συντονισμό της επιχείρησης. Διαβεβαιώνω ότι ουδεμία στιγμή διαπίστωσα επιχειρησιακή αδράνεια, ενώ μόλις οι συνθήκες ορατότητας και ανέμων το επέτρεψαν επιχείρησαν στο πεδίο τρία αεροσκάφη και πέντε ελικόπτερα.
  • Το γεγονός της σε λιγότερο από 24 ώρες κατάσβεσης μιας τόσο μεγάλης και σε τόσο αντίξοες συνθήκες ανέμου πυρκαγιάς, χωρίς μάλιστα απώλεια ανθρώπινης ζωής και με ελάχιστες ζημιές σε περιουσίες, επιβεβαιώνει το ουσιαστικό έργο και τη θυσιαστική προσφορά του προσωπικού της πυροσβεστικής υπηρεσίας, της αστυνομίας, του στρατού, της πολιτικής προστασίας των ΟΤΑ Α’ και Β’ και των εθελοντών. Αδιάψευστοι εξάλλου μάρτυρες αποτελούν τόσο οι ευχαριστήριες επιστολές επιχειρηματιών του τουριστικού κλάδου που κινδύνευσαν να χάσουν τις επιχειρήσεις τους, όσο και ο απλός κόσμος που έχει μνήμη κινητοποίησης σε ανάλογες περιστάσεις και έχει και κρίση.

Ευελπιστώ οι επαναλαμβανόμενα αυτές άστοχες δηλώσεις που υπονομεύουν την τιτάνια προσπάθεια που καταβλήθηκε να είναι απόρροια της απειρίας και της ελλιπούς κατανόησης του σχεδιασμού δράσης και όχι εσκεμμένο προϊόν εξυπηρέτησης μικροπολιτικών συμφερόντων


Πηγή