ΕΛΜΕΚΙ: Το Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο-Λύκειο Κεφαλονιάς υπολειτουργεί

Την εικόνα ευφορίας, που προσπαθούν να εμπεδώσουν στο λαό η κυβέρνηση (Ν.Δ.) και ο κ. Βουλευτής τελευταία, ότι όλα τα προβλήματα της εκπαίδευσης ομαλοποιούνται και βρίσκουν την λύση τους, καταρρίπτει ο καιάδας που έχουν επιφυλάξει στο Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο – Λύκειο Κεφαλονιάς που προσφέρει σημαντικό έργο στο χώρο της Ειδικής Αγωγής.

Το συγκεκριμένο σχολείο που ιδρύθηκε μετά από μεγάλους αγώνες του εκπαιδευτικού και του λαϊκού κινήματος παρέμεινε αστήρικτο από την προηγούμενη κυβέρνηση (ΣΥΡΙΖΑ) και από τους τοπικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες, παρά τις φιέστες κατά την ίδρυσή του. Λειτουργεί από τον Σεπτέμβριο του 2017 και βιώνει μέσα σε δύο μόλις χρόνια λειτουργίας του την εγκατάλειψη και την συστηματική απαξίωση που το οδηγούν βήμα – βήμα σε κατάργηση. Κυβέρνηση (Υπουργείο Παιδείας- Περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης), Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και Δήμος Αργοστολίου έχουν την ευθύνη γι αυτήν την εξέλιξη με επιμερισμένες ευθύνες.

Στο φετινό σχολικό έτος 2019-2020 το υπουργείο παιδείας ξεκίνησε τη λειτουργία του σχολείου με τέσσερις (4) τάξεις (σύνολο 19 παιδιών) και τεράστιες ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς! Ως αποτέλεσμα και μέχρι την ανακοίνωση των νέων προσλήψεων αναπληρωτών εκπαιδευτικών, παραμένουν ακάλυπτες αρκετές διδακτικές ώρες. Επιπλέον, το σχολείο δεν μπορεί να παρέχει πλέον των τριών ωρών μάθημα, καθώς κατά την πρώτη φάση προσλήψεων Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (κοινωνικού λειτουργού, ψυχολόγου) και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού, δε στάλθηκε κανένας. Με βάση τα παραπάνω και με το δεδομένο ότι οι μαθητές αυτού του σχολείου παρουσιάζουν όχι μόνο ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, αλλά και σοβαρές (ένα μέρος από αυτούς) δυσκολίες κοινωνικής προσαρμογής, καθίσταται σαφές ότι οι τάξεις του, όχι μόνο δεν μπορούν να λειτουργήσουν σε συνδιδασκαλία, αλλά απαιτείται και επιπλέον άτομο για τη συνεχή υποστήριξη των εκπαιδευτικών τόσο στην ώρα του μαθήματος όσο και στην εφημερία. Η παραπάνω έλλειψη προσωπικού ακυρώνει τη λειτουργία του «Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου» ως «Ειδικού», αφού δεν προσφέρει στους μαθητές που το εμπιστεύθηκαν, τις υπηρεσίες των ειδικών επιστημονικών παρεμβάσεων, οι οποίες καθιστούν ευχερέστερη τη φοίτηση τους και διασφαλίζουν την ασφάλεια τους. Σαν να μην έφθαναν τα παραπάνω, ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ η Α΄ Λυκείου, επειδή ως ολιγομελές τμήμα (2 μαθητές) περικόπηκε, γιατί δεν έπιασε το όριο των 3 μαθητών (!!!), βάζοντας έτσι την προοπτική της κατάργησης όλου του σχολείου. Άλλωστε χωρίς τη λυκειακή βαθμίδα που είναι η βάση της επαγγελματικής κατάρτισης των μαθητών, ακυρώνεται και ο λόγος ύπαρξης όλου του σχολείου το οποίο προσδιορίζεται ως Ειδικό ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ Γυμνάσιο – Λύκειο.

Στην «ανάπτυξη για όλους» και «στις ίδιες ευκαιρίες για όλους» που «εξασφαλίζει» η αντιλαϊκή πολιτική των Κυβερνήσεων ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ και οι αναδιαρθρώσεις της ΕΕ στην εκπαίδευση, δεν συμπεριλαμβάνονται οι δύο μαθητές του Ειδικού Σχολείου που, επειδή δεν ήταν τρεις, πήγαν σπίτι τους αποχαιρετώντας την μοναδική προοπτική που είχαν.

Αλλά και για τους υπόλοιπους μαθητές η κατάσταση δεν είναι καλύτερη, αφού στοιβάζονται σε μικρές ακατάλληλες χωρισμένες αίθουσες- κελιά, οι οποίες στερούνται την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή και άρα δεν προσφέρουν τις κατάλληλες συνθήκες μάθησης και κοινωνικής εξέλιξης. Η περικοπή, επίσης, κονδυλίων από την περιφέρεια για την μεταφορά μαθητών έχει καθηλώσει μαθητές στα σπίτια τους – όπως κάθε χρόνο – μέχρι σήμερα.

Ο κατάλογος των προβλημάτων είναι μεγάλος και γίνεται φανερό, ότι το σχολείο στην παρούσα φάση υπολειτουργεί.

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕΚΙ καλεί όλους τους υπεύθυνους να πάρουν θέση. Είναι αδιανόητο σήμερα να κλείνουν ένα ειδικό σχολείο και την προοπτική νέων ανθρώπων με ειδικές ικανότητες να έχουν δικαίωμα στη ζωή την μόρφωση και την ένταξή τους στην κοινωνία, επειδή δεν πιάνουν τις νόρμες λειτουργίας των σχολείων που έβαλε η απάνθρωπη πολιτική τους. Εδώ και τώρα απαιτούμε:

  • Να στελεχωθεί το σχολείο αυτό με όλο το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό (ειδικό και γενικό).
  • Να εγκριθεί αμέσως χωρίς να χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος το μοναδικό τμήμα της Α΄ Λυκείου ώστε να μην απομονωθούν οι μαθητές στο σπίτι και να υπάρξει και η προοπτική συνέχειας λειτουργίας για το Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο – Λύκειο
  • Να λυθούν πάραυτα όλα τα προβλήματα στις μεταφορές των μαθητών αυτού του σχολείου
  • Να ληφθεί μέριμνα για τις υποδομές του σχολείου με πρώτη και καλύτερη την εύρεση και την απόδοση κατάλληλων και κατάλληλα εξοπλισμένων σχολικών αιθουσών, με σεβασμό στις ανάγκες των μαθητών (π.χ. την απόδοση όλων των χώρων και των αιθουσών που χρησιμοποιεί η Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπ/σης)
  • Να στηριχτεί με όλα τα απαραίτητα μέτρα η Ειδική Αγωγή σε όλα τα σχολεία και όλες τις υπόλοιπες δομές.

Αργοστόλι 25/09/2019

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ

Ο Πρόεδρος

Δημήτρης Μαντζουράτος

Η Γενική Γραμματέας

Σοφία Ποταμιάνου


Πηγή