ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: ΘΩΡΑΚΙΣΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΓΓΙΤΙΔΑΣ Β

Καθώς εδώ και λίγες ημέρες τα σχολεία άνοιξαν και τα παιδιά επιστρέφουν στην καθημερινότητά τους, μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, μια επίσκεψη στον παιδίατρο για το προγραμματισμένο check-up και για τον προληπτικό εμβολιασμό κρίνεται αναγκαία.

Εκτός από τη συμπλήρωση του πιστοποιητικού υγείας θα πραγματοποιηθεί πλήρης κλινική εξέταση, καταγραφή ύψους και βάρους, έλεγχος εμβολίων, και θα συζητήσετε μαζί του όποια θέματα ή ανησυχίες έχετε για το παιδί σας (π.χ. διατροφή, άθληση). Επίσης, ένας έλεγχος από τον οφθαλμίατρο και τον ορθοδοντικό ή οδοντίατρο θα συμπληρώσει το ετήσιο ιατρικό ιστορικό του παιδιού.

Το πιο σημαντικό όμως κατά την επίσκεψή σας στο γιατρό, είναι να ενημερωθείτε για τους κινδύνους μιας ιδιαίτερα ύπουλης νόσου, της μηνιγγίτιδας Β και να εμβολιάσετε τα παιδιά σας άμεσα, αν δεν το έχετε ήδη κάνει.

Ο παιδίατρός σας θα σας ενημερώσει για τον μεγάλο κίνδυνο που διατρέχουν τα παιδιά λόγω εποχικότητας της νόσου και του συγχρωτισμού, για το πόσο εύκολα μεταδίδεται η νόσος, αλλά και -δυστυχώς- για τον αριθμό των κρουσμάτων κάθε χρόνο.

Η μηνιγγίτιδα Β είναι μια ιδιαίτερα επικίνδυνη νόσος η οποία δεν κάνει διακρίσεις, προσβάλει μωράκια, νήπια και νεαρούς ενήλικες, εξελίσσεται ταχύτατα μέσα σε 24 μόλις ώρες και μπορεί να προκαλέσει μόνιμες αναπηρίες ή να οδηγήσει ακόμα και σε θάνατο.

ΥΠΟΥΛΗ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΝΟΣΟΣ

Τρία είναι τα κλασικά σημάδια της μηνιγγίτιδας Β που πρέπει να μας ανησυχούν: ο υψηλός πυρετός, ο πονοκέφαλος και η δυσκολία στην κάμψη του αυχένα, τα οποία δυστυχώς, συχνά μπερδεύουν τους γονείς, ενώ σε πολλές περιπτώσεις είναι δύσκολο ακόμα και για τον παιδίατρο να κάνει την ορθή διάγνωση, ειδικά στα πρώιμα στάδιά της. Άλλα συμπτώματα: ναυτία, εμετοί, έντρομο βλέμμα, φωτοφοβία, υπνηλία ή έντονη ανησυχία. Στα βρέφη και στα νεογνά, τα συμπτώματα είναι πιο ασαφή: έντονη ανησυχία, βραδύτητα στη συμπεριφορά, εμετοί και άρνηση κατανάλωσης τροφής. Τα συμπτώματα αυτά μπορούν να εκδηλωθούν μέσα σε διάστημα μερικών ωρών μέχρι μια ή δύο ημέρες.

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ

Οι γονείς επιβάλλεται να επισκεφτούν τον παιδίατρό τους με την αφορμή της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, και δεδομένου ότι με την λήξη της προηγούμενης καταγράφηκαν κρούσματα σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Μόνο ο εμβολιασμός αποτελεί ουσιαστική πρόληψη δεδομένου ότι 1 στους 10 ενηλίκους φέρει το βακτήριο της νόσου Μηνιγγίτιδας Β ασυμπτωματικά και μπορεί να μεταφέρει τη νόσο σε νεαρά μέλη της οικογένειας του μέσω καθημερινών συνηθειών όπως η νόσος το φιλί, ο βήχας και το φτάρνισμα.

Ο μοναδικός τρόπος για την αποτελεσματική και ασφαλή πρόληψη της Μηνιγγίτιδας Β, είναι η έγκαιρη έναρξη και ολοκλήρωση του εμβολιασμού των παιδιών, ο οποίος δύναται να ξεκινήσει από την ηλικία των 2 μηνών και άνω. Ο εμβολιασμός κατά των υπόλοιπων τύπων μηνιγγίτιδας, είναι επίσης απαραίτητος, ωστόσο δεν προστατεύει τα παιδιά από την μηνιγγίτιδα τύπου Β.

Disclaimer:

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου.


Πηγή

  • Δημοσιεύτηκε:

    23 Σεπτεμβρίου 2019

  • Κατηγορίες:

    Κοινωνία