«Επιτέλους ένας Υπουργός Εσωτερικών «ακούει» την Κέρκυρα», γράφει ο Διονύσης Μάμαλος.

Κοινωνία «Επιτέλους ένας Υπουργός Εσωτερικών «ακούει» την Κέρκυρα», γράφει ο Διονύσης Μάμαλος.

Για να σας προλάβω κάποιοι ίσως πουν ότι είναι βιαστικό το συμπέρασμα, αλλά εγώ κρίνω με βάση τα δεδομένα που έχουμε μέχρι σήμερα. Θα περιμένουμε βεβαίως να δούμε και την συνέχεια, αλλά μέχρι σήμερα, τα πρώτα βήματα και τις πρώτες αντιδράσεις του Υπουργού Εσωτερικών κρίνοντας νομίζω ότι ο καλοπροαίρετος παρατηρητής θα καταλήξει σε αυτό το συμπέρασμα. Κάποιοι θα πουν ότι «είναι αυτονόητο να ικανοποιεί δίκαια αιτήματα», σωστό και αυτό, αλλά αυτό το «αυτονόητο» μας έλειψε το προηγούμενο διάστημα και αν υπήρχε το «αυτονόητο» από την προηγούμενη κυβερνητική θητεία, ίσως πολλά ή κάποια πράγματα να μην συνέβαιναν στο τόπο μας, όπως το «μαρτύριο» με τα σκουπίδια που μας ταλάνισε σχεδόν τρία χρόνια.

Γιατί τα πρώτα βήματα του σημερινού Υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου είναι θετικά και αποδεικνύουν ότι «ακούει» τα αιτήματα της Κέρκυρας;

Να ξεκινήσω από το αίτημα που διατυπώθηκε λίγες ώρες αφού είχε αναλάβει για να ξεπεραστεί το πρόβλημα που υπήρχε μεσούσης της τουριστικής περιόδου με την ανάθεση της εργολαβίας σε ιδιώτη για την αποκομιδή, αφού εκκρεμούσε η ένταση στο διαγωνισμό που είχε γίνει δυο εταιρειών και θα χάναμε έτσι την καλοκαιρινή περίοδο. Άμεσα ο Υπουργός Εσωτερικών ανταποκρίθηκε στο αίτημα και με την προσφυγή στην Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων ξεπεράστηκε το πρόβλημα και έγινε η ανάθεση με αποτέλεσμα τώρα να «τρέχουν» οι εργολαβίες όπου είναι ορατά τα αποτελέσματα σε ένα μεγάλο βαθμό. Να θυμίσω τι γινόταν σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν; Είναι γνωστά σε όλους μας, τουλάχιστον σε όσους δεν έχουν κοντή μνήμη γιατί τα βιώσαμε.

Δεύτερη περίπτωση που ο Υπουργός Εσωτερικών επέδειξε άμεσα αντανακλαστικά, είναι το αίτημα για την οικονομική ενίσχυση των νεοσύστατων δήμων για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις ανάγκες και να στηριχθούν στα «πόδια τους» σε αυτό το ξεκίνημα. Βεβαίως το αίτημα διατυπώθηκε και από άλλους Δήμους και η ανταπόκριση του Υπουργού Εσωτερικών ήταν άμεση. Κατανεμήθηκε στους 12 νεοσύστατους Δήμους το ποσό των 12 εκατομμυρίων ευρώ και στη Κέρκυρα αναλογούν 2 εκατομμύρια ευρώ στο Δήμο του Βορρά, 2 εκατομμύρια ευρώ στο Δήμο της Νότιας Κέρκυρας και 1 εκατομμύριο ευρώ στον Μητροπολιτικό Δήμο. Κάτι που είχε υποχρέωση να κάνει το προηγούμενο Υπουργείο Εσωτερικών και ο προηγούμενος Υπουργός Εσωτερικών που πήρε την απόφαση να προχωρήσει στην «βίαιη» διάσπαση των Δήμων χωρίς προϋποθέσεις. Δεν το έκανε και άφησε τους νέους Δήμους εντελώς αβοήθητους να παλεύουν με τα προβλήματα τους. Το έκανε όμως ο Τάκης Θεοδωρικάκος και αυτό πιστώνεται στα θετικά του. Και επίσης παρατάθηκε το πρόγραμμα «Φιλόδημος» που είναι μια πραγματική ανάσα για τους νέους Δήμους.

Οι πρώτες ενδείξεις και τα πρώτα δείγματα γραφής είναι σαφώς ενθαρρυντικά ελπίζουμε και ευχόμαστε να υπάρξει και ανάλογη συνέχεια.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στις «Επισημάνσεις της Κυριακής», 22-09-2019.


Πηγή