«Ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη…», γράφει ο Σπύρος Ρίκος.

Πολιτισμός «Ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη…», γράφει ο Σπύρος Ρίκος.

Μια ερώτηση που προσωπικά περιμένω να καταθέσουν οι Βουλευτές μας σχετίζεται με την «δέσμευση» του Κυριάκου Μητσοτάκη να «βοηθήσει» τις Φιλαρμονικές και γενικότερα τα πολιτιστικά σωματεία θεσμοθετώντας φοροελαφρύνσεις ή απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ. Βεβαίως η Ελληνική πολιτεία θα πρέπει να ενισχύσει και με άλλους τρόπους τις 18 Φιλαρμονικές μας , οι οποίες ουσιαστικά είναι μουσικά σχολεία που παρέχουν ΔΩΡΕΑΝ μουσική εκπαίδευση.

Η ερώτηση θα μπορούσε να είναι κάπως έτσι: «Κύριε Πρωθυπουργέ Στη Κέρκυρα λειτουργούν 18 Φιλαρμονικές, οι οποίες είναι μουσικά σχολεία που παρέχουν δωρεάν μουσική εκπαίδευση, στις νέες και στους νέους του νησιού, με αποτέλεσμα στο νησί να υπάρχουν πάνω από 3.000 – 4.000 μουσικοί, ενώ από τις Φιλαρμονικές μας έχει αναδειχθεί το 2009 ο κορυφαίος μουσικός της Ευρώπης, διαιωνίζοντας την παράδοση που οικοδόμησαν ο συνθέτης του Εθνικού μας ύμνου Νικόλαος Χαλικιόπουλος Μάντζαρος, ο συνθέτης του Ολυμπιακού ύμνου Σπυρίδων Σαμάρας, ο Σπυρίδων Ξύνδας και πολλοί άλλοι. Ενδεχομένως να αποτελεί και παγκόσμιο φαινόμενο σε ένα νησί 110.000 κατοίκων να υπάρχουν ενεργοί 3.000 – 4.000 μουσικοί, είτε ζουν στο νησί, είτε εκτός αυτού.

Από τις 18 Φιλαρμονικές κάποιες λειτουργούν κάτω από την «ομπρέλα» της αυτοδιοίκησης και κάποιες στηρίζονται αποκλειστικά και μόνο στην ιδιωτική πρωτοβουλία, όλες όμως με πολύ μεγάλη δυσκολία, όπως έχετε ενημερωθεί κατά τις επισκέψεις σας στο νησί, με δυσκολία επιβιώνουν. Δεν είναι μόνο τα λειτουργικά έξοδα, αλλά και ο εξοπλισμός μουσικά όργανα και στολές που επιβαρύνουν την οικονομική λειτουργία των Φιλαρμονικών. Χαρακτηριστικό του οικονομικού αντικειμένου που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι Διοικήσεις των Φιλαρμονικών είναι το πόσο στοιχίζουν οι περικεφαλαίες των μουσικών, που ξεπερνά και τα 200 ευρώ η κάθε περικεφαλαία, ενώ για την αγορά μουσικών οργάνων απαιτούνται πολλαπλάσια χρήματα, όπως επίσης και για την συντήρηση των μουσικών οργάνων.

Οι Φιλαρμονικές δεν έχουν τακτικά έσοδα και στηρίζονται αποκλειστικά στην ιδιωτική πρωτοβουλία και τον εθελοντισμό. Μέχρι σήμερα η Ελληνική πολιτεία έχει επιχορηγήσει με ένα γενναίο ποσό τις Φιλαρμονικές, την περίοδο της Πρωθυπουργίας του αείμνηστου Κωνσταντίνου Μητσοτάκη το 1991, όταν είχε δοθεί ένα ποσό κοντά στα 150 εκατομμύρια δραχμές. Σε μια από τις επισκέψεις σας στη Κέρκυρα κατά την περιήγηση σας στο μουσείο της Φιλαρμονικής Ένωσης Κέρκυρας (Φ.Ε.Κ) από τον Πρόεδρο της Φ.Ε.Κ Σπύρο Παδοβά αναγνωρίζοντας την προσφορά των Φιλαρμονικών, αλλά και τη δυσκολία να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές απαιτήσεις των καιρών, είχατε δεσμευθεί ότι, αναλαμβάνοντας τη διακυβέρνηση της χώρας, θα εξετάζατε το ενδεχόμενο ενίσχυσης των Φιλαρμονικών με κάποιο τρόπο που θα εξετάζατε.

Κατόπιν τούτων ερωτάσθε: 1) Αν θα υλοποιήσετε τη δέσμευση σας; 2) Αν θα εξετάσετε το ενδεχόμενο ετήσιας επιχορήγησης των Φιλαρμονικών; 3) Αν θα εξετάσετε τη δυνατότητα ανανέωσης του εξοπλισμού των Φιλαρμονικών (στολές και όργανα) η συντήρησης αυτών, μέσω ΕΣΠΑ ή μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε) ή με κάποιον άλλον τρόπο;».


Πηγή