Ηλεία: Νους υγιής εν σώματι υγιεί – Ημέρα Αθλητισμού στα Σχολεία


«Αγαπώ την Άθληση – Αγαπώ την Υγεία μου» …ήταν το σύνθημα της 6ης Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού, που για πρώτη φορά φέτος εναρμονίστηκε με τον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού.

Έτσι τα περισσότερα σχολεία διοργάνωσαν αθλητικές εκδηλώσεις στους προαύλιους χώρους τους, σε αθλητικά κέντρα, σε κοντινά γήπεδα ενώ δεν ήταν και λίγα τα σχολεία που επισκέφθηκαν την Αρχ. Ολυμπία. Σκοπός αυτών των εκδηλώσεων είναι η συμμετοχή και καθοδήγηση μαθητών στον αθλητισμό, η καλλιέργεια της ευγενούς άμιλλας και η μύηση των παιδιών στα οφέλη της γυμναστικής. Επιπλέον έγιναν και εκτενείς συζητήσεις γύρω από θέματα υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής, γεγονός που αδιαμφισβήτητα συμβάλλει στη διατήρηση του σωστού σωματικού βάρους και ταυτόχρονα εξασφαλίζει όλα εκείνα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός. Μεταξύ των αθλημάτων που συμμετείχαν οι μαθητές ήταν αερόβιες κινητικές δραστηριότητες, ομαδικά και ατομικά αθλήματα…

Στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι η ενεργοποίηση των μαθητών και των μαθητριών για συμμετοχή τους σε οργανωμένες αθλητικές δράσεις, τόνισε η αρμόδια υφυπουργός σε θέματα Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και σε θέματα Ειδικής Αγωγής κ. Σοφία Ζαχαράκη.

Ο προϊστάμενος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Βασ. Δημητρέλλος που μίλησε στην εφημ. «Πατρίς» για τη σπουδαιότητα αυτών των εκδηλώσεων τόνισε μεταξύ άλλων: «οι σχολικές αθλητικές δραστηριότητες στοχεύουν στην ισορροπημένη ανάπτυξη σώματος και νου, υλοποιώντας το αρχαίο ελληνικό ρητό «νους υγιής εν σώματι υγιεί». Δεν είναι υπερβολή να ισχυριστεί κανείς ότι οι σχολικές αθλητικές δραστηριότητες και η διάδοσή τους στην καθημερινή ζωή όλο και περισσότερων μαθητών συμβάλλουν στην εφαρμογή των ιδανικών και των αξιών του αθλητισμού, -που εμπεριέχουν τη συμμετοχή, το συναγωνισμό, την κατανόηση, την αποδοχή, την ανεκτικότητα, τα επιτεύγματα, την αλληλεγγύη, το ευ αγωνίζεσθαι- σε ένα συνεχώς αυξανόμενο αριθμό ανθρώπων, υποστηρίζοντας την ελπίδα για έναν καλύτερο κόσμο.

Ο υπεύθυνος αθλητισμού της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ηλείας κ. Γιάννης Γεωργακόπουλος μας είπε: «Μέσα από τέτοιες εκδηλώσεις τα παιδιά απελευθερώνονται πνευματικά και κινητικά, ξεπερνούν το όποιο στρες μπορεί να έχουν και δημιουργούν πιο δεμένες σχέσεις. Τα παιδιά της Α΄και Β΄ τάξης συμμετέχουν με ψυχοκινητικά παιχνίδια κάτι που επισημαίνει το Υπ. Παιδείας και μέσα από το αυτό επιτυγχάνονται όλα τα υπόλοιπα..Στη Γ’ τάξη του δημοτικού τα παιδιά κάνουν εισαγωγή σε σπορ όπου «παντρεύονται» παιδαγωγικά παιχνίδια φυσικής αγωγής και κινητικές δεξιότητες, ενώ η Ε΄ και η ΣΤ΄ τάξη ασχολούνται με αθλήματα ομαδικά ή ατομικά, με σκοπό τη συμμετοχή και όχι το νικητή… Τέλος όποια σχολεία έχουν πρόσβαση σε κολυμβητήριο εντάσσουν και δραστηριότητες συγχρονισμένης κολύμβησης..

Από την πλευρά του ο υπεύθυνος Φυσικής Αγωγής κ. Ζάγκλης Διονύσης ανέφερε στην εφημ. «Πατρίς»: «Η μέρα αυτή έχει σκοπό, όπως άλλωστε και η εκτενέστερη έννοια του αθλητισμού, οι μαθητές και οι μαθήτριες που συμμετέχουν, να αποκομίσουν τα ιδιαίτερα στοιχεία της ευρύτερης Παιδείας, που ΜΟΝΟ ο Αθλητισμός μπορεί να προσφέρει μέσω της συμμετοχής, της προσπάθειας, της ευγενούς άμιλλας, κοινωνικοποίησης, κ.α. Επίσης επειδή συνδέεται κάθε χρόνο με έναν κεντρικό «θεματικό άξονα» ο οποίος υλοποιείται βιωματικά, τα οφέλη είναι πολλαπλά.


Πηγή