Ηλεία: Ο …Περσικός ακριβαίνει ξανά τη ζωή μας

Ακόμη πιο ακριβά θα πληρώσουμε την βενζίνη όπως αναφέρουν οι επαγγελματίες της αγοράς με αλυσιδωτές συνέπειες για τους καταναλωτές, τις επιχειρήσεις τους αλλά και συνολικά την οικονομία.

Τα τελευταία γεγονότα στον Περσικό, έχουν δημιουργήσει έντονη ανησυχία σε όλους, με το μόνο σίγουρο επακόλουθο όμως να είναι αυτό της αύξησης της τιμής των καυσίμων από τις επόμενες κιόλας ημέρες.

Παρότι δεν υπάρχει μία ξεκάθαρη εικόνα για την εξέλιξη των γεγονότων στην Σαουδική Αραβία, οι καταναλωτές θα πρέπει να προετοιμάζονται για μικρές προς το παρόν αυξήσεις, ενώ όπως σημειώνουν οι επαγγελματίες της περιοχής μας, κάθε αύξηση στις τιμές έχει σαν επακόλουθο την μείωση και στην κατανάλωση, οπότε και αυτοί είναι έτοιμοι να υποστούν μία ακόμα πτώση, της ήδη χαμηλής εμπορικής κίνησης.

«Φωτιά»…το πετρέλαιο θέρμανσης

Παρότι υπάρχει ακόμα πολύς χρόνος έως ότου ξεκινήσει επίσημα η διανομή του πετρελαίου θέρμανσης, τα πρώτα μηνύματα που έρχονται από τους φορείς της αγοράς είναι απογοητευτικά σχετικά με την τιμή εκκίνησης πώλησης.

Οι ενδείξεις αναφέρουν ότι σε σχέση με την περσινή χρονιά, θα υπάρξει σημαντική άνοδος, της τάξης του 20%, εκτοξεύοντας την τιμή στο 1,20 ευρώ.

Μια τιμή, που σύμφωνα και με τους επαγγελματίες της αγοράς είναι απογοητευτική για τα νοικοκυριά.

Μάλιστα όπως επισημαίνουν, θα πρέπει να υπάρξει ειδική μερίμνα από την πολιτεία προκειμένου να υπάρξουν μέτρα στήριξης των νοικοκυριών προκειμένου να μπορέσουν να ανταποκριθούν οικονομικά στην προμήθεια των αναγκαίων ποσοτήτων.

Απαγορευτικό για τους αγρότες το πετρέλαιο κίνησης

Γενικών η αύξηση των τιμών των καυσίμων, έχει πολύπλευρες συνέπειες με μία από αυτές να επηρεάζει άμεσα και τους αγρότες, αφού η τιμή του πετρελαίου κίνησης βρίσκεται στο 1,40 ευρώ το λίτρο με ανοδικές τάσεις.

Ο αγροτικός κόσμος της περιοχής μας δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στο αυξημένο καλλιεργητικό κόστος κάτι που αποδεικνύεται από τον τρόπο προμήθειας καυσίμων για τα αγροτικά μηχανήματα τους.

Χαμηλή κίνηση….υψηλός φόρος

Η ζήτηση καυσίμων έχει σημειώσει κατακόρυφη πτώση με μοναδική «αισιόδοξη νότα» την ζήτηση που σημειώθηκε κατά την περίοδο του Αυγούστου, με την έλευση των ετεροδημοτών , η οποία ωστόσο δεν ήταν αρκετή για να σώσει την παρτίδα.

Οι φορείς της αγοράς καταγγέλλουν ότι η φορολογική πολιτική οδηγεί σε κλείσιμο των πρατηρίων αλλά και των ίδιων των επιχειρήσεων προμήθειας και επισημαίνουν ότι αυτή η κατάσταση συντηρείται εδώ και πολλά χρόνια χωρίς να έχει επέλθει καμία τροποποίηση και χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα σημαντικά προβλήματα του κλάδου τους.

Πώς ξεκίνησαν όλα…. Παγκόσμια ανησυχία για νέα ανάφλεξη στον Κόλπο

Για άλλη μια φορά η παγκόσμια ανησυχία χτυπάει… «κόκκινο» μετά τα νέα «τύμπανα πολέμου» που ήχησαν στον Περσικό Κόλπο.

Η επίθεση με drones, το περασμένο Σάββατο, στις εγκαταστάσεις της εταιρίας Aramco στη Σαουδική Αραβία έφερε νέο συναγερμό και εκτόξευσε, τη Δευτέρα, τις τιμές στο πετρέλαιο, προκαλώντας εφιαλτικά σενάρια για το μέλλον.

Μετά την επίθεση στη Σαουδική Αραβία, τις νέες… κορώνες του Ντόναλντ Τραμπ κατά του Ιράν αλλά και τη «σύλληψη», από το Ιράν πλοίου που μετέφερε καύσιμα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα εφιαλτικά σενάρια δεν άργησαν να κάνουν την εμφάνισή τους.

Παρά τις προσπάθειες να καθησυχαστούν οι αγορές.

Οι διαβεβαιώσεις από ΗΠΑ, Ρωσία, Ε.Ε. πως οι επιθέσεις στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας δεν θα οδηγήσουν σε ελλείψεις σε όλο τον κόσμο, δεν ήταν δυνατόν να αποτρέψουν, τη Δευτέρα, την εκτόξευση των τιμών στο πετρέλαιο.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το πετρέλαιο Brent, που αποτελούν τον διεθνή δείκτη αναφοράς, αυξήθηκαν κατά 14,6%, κλείνοντας στα 69,02 δολάρια το βαρέλι. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση μέσα σε μία ημέρα τουλάχιστον από το 1988.

Τα σενάρια για το πετρέλαιο

Τα σενάρια δίνουν και παίρνουν με τους αναλυτές να κάνουν ασκήσεις επί χάρτου. Σύμφωνα με την Capital Economics, αν αποδειχθεί προσωρινή και προληπτικού κυρίως χαρακτήρα η διακοπή της παραγωγής και να επανέλθουμε σύντομα σε κανονικούς ρυθμούς.

Σε αυτή την περίπτωση η τιμή του Brent θα υποχωρήσει προς τον προηγούμενο στόχο των αναλυτών, δηλαδή στα 60 δολάρια το βαρέλι για το 2019 και στα 65 δολάρια για το 2020.

Το δεύτερο σενάριο προβλέπει μια πιο εκτεταμένη διακοπή στην παραγωγή και αυξημένες ανησυχίες για νέες επιθέσεις, με αποτέλεσμα η τιμή του Brent να εκτινάσσεται στα 65 δολάρια το βαρέλι έως το τέλος του 2019.

Το τρίτοκαι πιο καταστροφικό σενάριο είναι να έχουμε μία γενικευμένη σύρραξη μεταξύ ΗΠΑ-Ιράν που θα οδηγούσε σε τρομακτική άνοδο τις τιμές του πετρελαίου έως τα 150 δολάρια το βαρέλι.

Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση της εφ.«Πατρίς»


Πηγή