Ηλεία: Στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα… – Πριν 15 χρόνια ο τελευταίος προσεισμικός έλεγχος κτηρίων

ÓåéóìéêÞ äüíçóç 4,4R ðñïêÜëåóå æçìéÝò óôçí ðüëç ôçò Áíäñáâßäáò óôçí Çëåßá Ôñßôç 21 ÌÜç 2019 ÃéÜííçò Óðõñïýíçò/ilialive.gr/ eurokinissi)

Εφτά στα δέκα κτίρια στην Ηλεία έχουν κατασκευαστεί πριν από τον νέο αντισεισμικό κανονισμό του 1985..

Ο σεισμός είναι ένα φαινόμενο που, επειδή ο χρόνος διάρκειάς του είναι μόνο κάποια δευτερόλεπτα, δεν αφήνει περιθώρια αντίδρασης, οπότε ο μοναδικός τρόπος αντιμετώπισης είναι η πρόληψη με συγκεκριμένα μέτρα.

Μετά από ένα σεισμό που έχει προκαλέσει σημαντικές βλάβες σε κτίρια και υποδομές ξεκινούν οι τηλεοπτικές παρουσίες και τα άρθρα ειδικών καθηγητών και άλλων σχετικά με τους λόγους που προκάλεσαν τις ζημιές. Στη συνέχεια ξεκινούν οι αποκαταστάσεις των βλαβών, όπου είναι δυνατόν να γίνουν, και μετά από μία ή δύο βδομάδες σταματάει η συζήτηση αλλά και οι σχετικές ενέργειες μέχρι τον επόμενο σεισμό…

Προκειμένου να έχουμε τις κατά το δυνατόν λιγότερες υλικές ζημιές, αλλά και πιθανές ανθρώπινες απώλειες, όλοι γνωρίζουμε πως θα πρέπει να πραγματοποιηθούν συγκεκριμένες «κινήσεις» που αφορούν στα δημόσια κτίρια, στα έργα υποδομών καθώς και στα ιδιωτικά κτίρια.

Επίσης όλοι γνωρίζουμε πως έχουν περάσει πάνω από 15 χρόνια από τον τελευταίο προσεισμικό έλεγχο των δημοσίων κτιρίων στο Νομό.

Αν θυμάμαι καλά ήταν το 2002 που η τότε νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Ηλείας είχε προβεί σε συνεργασία με το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας σε προσεισμικό έλεγχο δημοσίων κτιρίων, δημιουργώντας έτσι μία αρχική βάση δεδομένων, η οποία όμως έμεινε εκεί.

Έκτοτε όποτε μας …θυμάται ο Εγκέλαδος ακολουθεί ένας μακροσκοπικός έλεγχος των δημοσίων κτιρίων, μεταξύ αυτών και στις σχολικές μονάδες της περιοχής και πέραν τούτου, ουδέν… Δημόσια κτίρια και όχι μόνο παραμένουν αχαρτογράφητα ως προς την κατάσταση στην οποία βρίσκονται.

Διαβάστε περισσότερα στην εφ. ΠΑΤΡΙΣ που κυκλοφορεί στα περίπτερα…


Πηγή