Καλαματιανός: Πρώτο μέτρο «ενίσχυσης» της παραγωγής …. η αύξηση του αγροτικού ρέματος

Έχει περάσει ένας μήνας από τότε που ο Πρωθυπουργός της χώρας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφτηκε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και με περηφάνια δήλωνε ότι η Κυβέρνηση του στοχεύει να δημιουργήσει έναν ανταγωνιστικό πρωτογενή τομέα, που σκοπό θα έχει την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων, με παράλληλη μείωση του κόστους παραγωγής. Στο ίδιο μήκος κύματος κυμάνθηκε και η τοποθέτηση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάκη Βορίδη από το βήμα της Βουλής, με βασικό αντικείμενο της τη μείωση του κόστους παραγωγής. Αποφάσισαν λοιπόν να ξεκινήσουν την υλοποίηση των παραπάνω δηλώσεων, με….. αυξήσεις στα αγροτικά τιμολόγια ρεύματος που αγγίζουν το 10%!

Πρόκειται προφανώς για τον απόλυτο εμπαιγμό. Η κυβέρνηση της ΝΔ προχωρά σε αυτό το επαχθές μέτρο, χωρίς να νοιαστεί για τις δυσκολίες που θα επιφέρει στους αγρότες. Το εφαρμόζει, χωρίς γνώση των αναγκών του κλάδου, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη στιγμή για τους αγρότες και ιδιαίτερα της Ηλείας μας, με τις καιρικές συνθήκες να έχουν πλήξει σε πολύ μεγάλο βαθμό την παραγωγή τους και να τους έχουν οδηγήσει σε εξαιρετικά δύσκολη οικονομική κατάσταση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση πέτυχε, σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για τη Ελλάδα, μια σειρά μέτρων, που είχαν ως στόχο τη στήριξη των αγροτών. Για παράδειγμα:

  • τη μείωση του ΦΠΑ στο αγροτικό ρεύμα στο 6%, από το 13%,
  • την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος στους αγρότες που έχουν συνεταιρισθεί,
  • την προστασία των αγροτικών ενισχύσεων από τις κατασχέσεις, κ.α.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επιλέγει, τώρα που η χώρα έχει βγει από τα μνημόνια και μπορούμε να εφαρμόσουμε μέτρα ελάφρυνσης, να μην συνεχίσει σε αυτή την κατεύθυνση. Επιλέγει να φέρει ως πρώτο μέτρο «στήριξης» την αύξηση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, η οποία δεδομένα θα αυξήσει και το κόστος παραγωγής. Αναπόφευκτο αποτέλεσμα αυτού του αντι-αγροτικού μέτρου θα είναι η δυσκολία των παραγωγών να ανταπεξέλθουν στους αυξημένους λογαριασμούς, με άμεση συνέπεια την αδυναμία της ΔΕΗ να εισπράξει. Ακόμα, η γιγάντωση του κόστους παραγωγής θα καταστήσει τα ντόπια αγροτικά προϊόντα μη ανταγωνιστικά, με συνέπεια το εισόδημα των αγροτών μας να μειωθεί.

Είναι λοιπόν απορίας άξιο και οφείλει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να μας εξηγήσει άμεσα, πώς η αύξηση της τιμής του αγροτικού ρεύματος θα μπορέσει να επιφέρει μείωση του κόστους παραγωγής.

Οι ομάδες παραγωγών, οι συνεταιρισμοί, όλοι οι αγρότες και κτηνοτρόφοι μας είναι αναγκαίο να τοποθετηθούν και να αντιδράσουν δυναμικά στην σημαντική επιβάρυνση, με την οποία επέλεξε να ξεκινήσει η κυβέρνηση την αγροτική πολιτική της.

Διονύσης – Χαράλαμπος Καλαματιανός

Βουλευτής Ν. Ηλείας

ΣΥΡΙΖΑ- ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ


Πηγή