«Κεφαλονιά, νησί για όλους»: Εισήγηση για το θέμα των εξορύξεων υδρογονανθράκων στο Ιόνιο

ΕΙΣΗΓΗΣΗ

Για συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αργοστολίου

Προς: τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Ανδρόνικο-Νικόλαο Βαλλιανάτο

Κοιν: Δήμαρχο Αργοστολίου κ. Θεόφιλο Μιχαλάτο

Κ. Αλέξανδρο Παρίση, επικεφαλής της παράταξης «Ισχυρή Κεφαλονιά»

Κ. Γεράσιμο Φόρτε, επικεφαλής της παράταξης «Επόμενη ημέρα»

Κ. Ιωάννη Κουρούκλη, επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση»

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το θέμα των εξορύξεων υδρογονανθράκων στο Ιόνιο

Το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε η 6η Ανοιχτή Συνέλευση κατοίκων Κεφαλονιάς και Ιθάκης ενάντια στην εξόρυξη υδρογονανθράκων, κατά την οποία ελήφθησαν, μεταξύ άλλων, οι εξής αποφάσεις:

« Καλούμε τα Δημοτικά Συμβούλια της Κεφαλονιάς (των νέων δήμων) και της Ιθάκης και μάλιστα ΑΜΕΣΑ ενόψει της έναρξης των ερευνητικών εργασιών τους πρώτους μήνες του 2020 στα θαλάσσια οικόπεδα της Κεφαλονιάς, εκείνα που διατρέχουν τους νέους δήμους Σάμης και Αργοστολίου, να ανταποκριθούν στην παλλαϊκή απαίτηση των κατοίκων των νησιών μας και να συμμετέχουν πιο δραστικά στον αγώνα μας για ένα Ιόνιο χωρίς τις -αναμφίβολα- καταστροφικές εξορύξεις υδρογονανθράκων.

Στην συνέχεια, καλούμε τα ίδια αυτά Δημοτικά Συμβούλια σε μια από κοινού ιστορική συνεδρίασή τους, με σκοπό να ανανεωθεί και να προσαρμοστεί στις σημερινές απαιτήσεις η προηγούμενη Απόφαση του Δ.Σ. του ενιαίου δήμου Κεφαλονιάς, όπως και της Ιθάκης, πιέζοντας την ελληνική Κυβέρνηση να σταματήσει τον εξορυκτικό όλεθρο που πλησιάζει.»

Ζητούμε κατά την αμέσως επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου να συζητηθεί το παραπάνω θέμα και να ληφθούν οι απαιτούμενες αποφάσεις ώστε να αποτραπεί η υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος και η διακινδύνευση μιας περιβαλλοντικής καταστροφής.

Η πρόταση της Δημοτικής Παράταξης «Κεφαλονιά, νησί για όλους»

Από όποια οπτική γωνία και να εξετάσει o πολίτης της Κεφαλονιάς το θέμα των υδρογονανθράκων, τα οφέλη για την τοπική κοινωνία και την εθνική οικονομία είναι δυσανάλογα μικρά σε σχέση με τους κινδύνους για το φυσικό περιβάλλον και κατά συνέπεια για το τουριστικό προϊόν και την οικονομία του τόπου μας. Είμαστε λοιπόν σαφώς αντίθετοι στην εκμετάλλευση των όποιων κοιτασμάτων βρίσκονται στο χώρο μας.

Οι προτάσεις που καταθέτουμε είναι οι εξής:

  1. Συμμετοχή και συνδρομή του Δήμου Αργοστολίου στις κινητοποιήσεις.

Με δεδομένη την απόρριψη της εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων από τους πολίτες, επόμενο βήμα είναι η συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης στις κινητοποιήσεις ενάντια στις εξορύξεις.

Σε συνεργασία με οργανώσεις όπως η Greenpeace, η WWF κ.α., που ήδη αντιδρούν στης εξόρυξη υδρογονανθράκων σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, αλλά και τη συλλογικότητα της Ανοιχτής Συνέλευσης Κεφαλονιάς και Ιθάκης, μπορούμε να ανατρέψουμε όσα σήμερα φαντάζουν προαποφασισμένα και τελεσίδικα. Να μην αποδεχτούμε σιωπηρά αυτό που μας παρουσιάζουν ως τετελεσμένο γεγονός.

  1. Απεξάρτηση από το πετρέλαιο με μια κοινά συμφωνημένη Ενεργειακή Πολιτική.

Βασικό επιχείρημα των πετρελαϊκών εταιρειών είναι ότι η χρήση ορυκτών καυσίμων δημιουργεί την ανάγκη για την εκμετάλλευση των όποιων κοιτασμάτων της περιοχής μας.

Ας δείξουμε το δρόμο με ένα κοινά συμφωνημένο πρόγραμμα από όλες τις παρατάξεις, το οποίο θα περιέχει προτάσεις αλλά και δεσμεύσεις για τη σταδιακή απεξάρτηση του Δήμου Αργοστολίου αλλά και όλης της Κεφαλονιάς από τα ορυκτά καύσιμα και τα παράγωγα πετρελαίου.

  • ·Εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε όλα τα δημοτικά κτήρια.
  • ·Εγκατάσταση συστημάτων εναλλακτικής ενέργειας και έξυπνης διαχείρισης ενέργειας (π.χ. έξυπνος ηλεκτροφωτισμός)
  • ·Προώθηση της ηλεκτροκίνησης με εγκατάσταση σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.
  • ·Αντικατάσταση του συμβατικού στόλου οχημάτων του Δήμου με ηλεκτρικά οχήματα.
  • ·Εγκατάσταση συστήματος κοινής χρήσης ηλεκτρικών οχημάτων από τους επισκέπτες του νησιού.
  • ·Σχεδιασμός δικτύου αστικής συγκοινωνίας με χρήση ηλεκτρικών αστικών λεωφορείων.
  • ·Σχεδιασμός συστήματος κοινόχρηστων ποδηλάτων προς ενοικίαση και σύνδεση με τα δημόσια μέσα μεταφοράς.
  • ·Ενέργειες για τη μείωση των πλαστικών που χρησιμοποιούνται.
  • ·Προώθηση της ανακύκλωσης (και ιδιαίτερα του πλαστικού) με εγκατάσταση σημείων ανακύκλωσης με σύστημα επιβράβευσης των πολιτών που ανακυκλώνουν.

Ως ισχυρή δέσμευση για όλα τα παραπάνω, προτείνουμε ο Δήμαρχος Αργοστολίου να υπογράψει το Σύμφωνο των Δημάρχων για το Κλίμα και της Ενέργεια, μια πρωτοβουλία που ενώνει χιλιάδες φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης που δεσμεύονται οικειοθελώς να υλοποιήσουν τους στόχους της Ε.Ε. για το κλίμα και την ενέργεια.

Στόχος είναι η επιτάχυνση της απεξάρτησης από τις πηγές εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, η ενίσχυση της ικανότητας προσαρμογής στις αναπόφευκτες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και η παροχή πρόσβασης σε ασφαλή, βιώσιμη και οικονομικά προσιτή ενέργεια για τους πολίτες.

Το περιβάλλον είναι ό,τι πιο σημαντικό θα κληρονομήσουμε στα παιδιά μας και δεν πρέπει να επιτρέψουμε να τεθεί σε κίνδυνο. Καλούμε όλες τις παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου να συμφωνήσουν στα παραπάνω σημεία και να δώσουμε όλοι μαζί τον αγώνα για την προστασία του περιβάλλοντος.

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της παράταξης «Κεφαλονιά, νησί για όλους»

Αλέξανδρος Παντελειός

Διονύσιος Τρωιάνος

Δημήτριος – Νικόλαος Κεκάτος


Πηγή