Κτηματολόγιο: Αναμενόμενη και αναγκαία η παράταση…


Το Κτηματολόγιο «τρέχει» όμως η παράταση ήταν αναμενόμενη και αναγκαία. Για αρκετές περιοχές μεταξύ αυτών και την Ηλεία η καταληκτική ημερομηνία είναι πλέον η 31η Οκτωβρίου.

Ειδικότερα, η απόφαση του υφυπουργού αναμένεται να φέρει χαμόγελα στον κόσμο που μέχρι τώρα δεν είχε προβεί στην ολοκλήρωση της διαδικασίας και την υποβολή των απαραίτητων εγγράφων. Μια διαδικασία που πέραν του χρόνου απαιτεί και κάποια χρηματικά έξοδα προκειμένου να υπάρχουν όλα τα απαραίτητα έγγραφα που ζητά το κράτος.

Για το ζήτημα της Κτηματογράφησης μίλησε η υπεύθυνη του Γραφείου Κτηματογράφησης Π.Ε. Ηλείας Μαρία Πετροπούλου, τονίζοντας πως οι πολίτες οφείλουν να σπεύσουν άμεσα να δηλώσουν τα δικαιώματά τους και να μην περιμένουν μέχρι τελευταία στιγμή. Το τελευταίο διάστημα έχει παρατηρηθεί σημαντική αύξηση της ροής του κόσμου στο γραφείο. Ωστόσο, η κ. Πετροπούλου στάθηκε και στις δυσκολίες που θα υπάρξουν σε περίπτωση μη δήλωσης των περιουσιών τους στην παρούσα φάση, υποστηρίζοντας πως θα δυσκολεύονται να διαχειριστούν την περιουσία τους και αυτό θα οδηγεί σε προσπάθειες δικαστικής αναγνώρισης, δαπάνες, σε αδυναμία μίσθωσης του ακινήτου και γενικότερα σε μια τεράστια ταλαιπωρία. Κλείνοντας, εστίασε και στην πιθανότητα ταυτοποιήσεων για όσους δεν έχουν δηλώσει τα ακίνητα ενδεχομένως μέσω εφορίας, ενώ μπορεί να ενεργοποιηθούν και πρόστιμα που μέχρι στιγμής δεν υπήρχαν.

Σ. Δαρζέντας: «Να κινητοποιηθεί ο κόσμος»

Για το σημείο που βρίσκεται η Κτηματογράφηση και για τις δυσκολίες που μπορεί να επιφέρει στο μέλλον, μίλησε ο εκπρόσωπος της «Κτηματοεφαρμογής ΙΚΕ»Σπύρος Δαρζέντας. Αρχικά, αναφέρθηκε στη μικρή συμμετοχή μέχρι στιγμής από πλευράς πολιτών που ωστόσο τις τελευταίες μέρες δείχνει να αυξάνεται σιγά σιγά, με τα ανεπίσημα στοιχεία να κάνουν λόγο για δήλωση μόλις του 30% των περιουσιακών στοιχείων στην Ηλεία. Ο βασικός στόχος βέβαια βρίσκεται στο 50% και σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί τότε η Κτηματογράφηση δε θεωρείται αποδεκτή από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με αποτέλεσμα να ζητηθούν πίσω τα χρήματα που έχουν δοθεί.

Βέβαια, υπάρχει εκτίμηση πως ακόμα και μετά το πέρας της καταληκτικής ημερομηνίας θα μπορεί ο κόσμος να ολοκληρώσει τη διαδικασία, με την επιβάρυνση ωστόσο με πρόστιμο που θα αυξάνεται όσο διάστημα καθυστερεί την ολοκλήρωση. Σε περίπτωση μη υποβολής, τα περιουσιακά στοιχεία εντάσσονται στην κατηγορία «Αγνώστου ιδιοκτήτη ακίνητα», όπου για να τα πάρει κάποιος στην ιδιοκτησία του θα πρέπει να κινηθεί νομικά.

Ωστόσο, ο κ. Δαρζέντας εκτιμά πως δε θα επιτευχθεί ο στόχος μέχρι την καταληκτική ημερομηνία, αφού εδώ και αρκετούς μήνες έχει επιτευχθεί μόλις το 30%. Παρ’ όλα αυτά, θεωρεί πως το υπόλοιπο 20% θα γίνει τους επόμενους 2-3 μήνες. Η καθυστέρηση αυτή, σύμφωνα με τον ίδιο, οφείλεται σε δυο παράγοντες. Πρώτον στο σκεπτικό πιθανότητας παράτασης μέχρι το τέλος του κόσμου, αφού τόσα χρόνια οι εκάστοτε κυβερνήσεις έχουν δημιουργήσει την εντύπωση αυτή και δεύτερον στον οικονομικό παράγοντα, αφού χρειάζονται παράβολα δημοσίου καθώς και πιθανές δαπάνες στην περίπτωση που καταφύγει σε ιδιωτική εταιρεία για τη συγκέντρωση των εγγράφων ή χρειαστεί τοπογραφικά σχέδια.

Κίνδυνος μη ανάρτησης
του Κτηματολογίου

Τη δική του άποψη για το θέμα της Κτηματογράφησης κατέθεσε και ο δικηγόρος Γιώργος Μπακέλας, ο οποίος διαβάζοντας την απόφαση του υφυπουργού για την Ηλεία εκτιμά πως δεν αφήνει περιθώρια περαιτέρω παράτασης, αφού εξισώνει την ημερομηνία υποβολής για τα φυσικά πρόσωπα με το ελληνικό δημόσιο και τους κατοίκους εξωτερικού, χωρίς να δίνει επιπλέον χρόνο στους δεύτερους. Ωστόσο, αναφέρθηκε και σε υπόνοιες που αφήνουν κύκλοι του υπουργείου σχετικά με την ύπαρξη προστίμων σε όσους υποβάλλουν εκπρόθεσμες δηλώσεις.

Στο διάστημα του ενάμιση μήνα που απομένει στάθηκε ο κ. Μπακέλας, που τόνισε πως χρειάζεται μεγαλύτερη κινητοποίηση καθώς πιστεύει πως δε θα δοθεί περαιτέρω παράταση και η συνέχεια θα γίνεται εκπρόθεσμα. Δεν παρέλειψε να εστιάσει και στο αναγκαίο ποσοστό που πρέπει να κινηθεί η Κτηματογράφηση και είναι της τάξεως του 55%, αφού σε αντίθετη περίπτωση δεν θα υπάρξει ανάρτηση του Κτηματολογίου.

Η Κτηματογράφηση είναι μνημονιακή υποχρέωση, με την καταληκτική ημερομηνία να έχει ορισθεί για το 2021. Εξαιτίας της μεγάλης καθυστέρησης κτηματογράφησης, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να επιστραφούν στις Βρυξέλλες 80 εκατ. ευρώ, εφόσον δεν επιτευχθεί η ολοκλήρωση της στον ορισθέντα χρόνο.Για αυτό το λόγο το υπουργείο οφείλει να τρέξει το πρόγραμμα, με τις μέχρι τώρα παρατάσεις να είναι στα πλαίσια του νόμου. Ωστόσο, η κυβέρνηση αναμένεται να δείξει πως δεν επιθυμεί να ξεφύγει από το συγκεκριμένο διάστημα, με την πίεση να μεταφέρεται πλέον στους ανάδοχους του έργου και το υπουργείο προκειμένου να είναι έτοιμοι εγκαίρως.


Πηγή