«Οι Αντιδημαρχίες Διαποντίων αιτία καθυστέρησης της ανακοίνωσης των Αντιδημάρχων;», γράφει ο Διονύσης Μάμαλος.

Δήμος Κέρκυρας «Οι Αντιδημαρχίες Διαποντίων αιτία καθυστέρησης της ανακοίνωσης των Αντιδημάρχων;», γράφει ο Διονύσης Μάμαλος.

Πολύς λόγος έχει γίνει για τις τρεις Αντιδημαρχίες των Διαποντίων Νήσων και ενδεχομένως να αποτελούν την βασική αιτία καθυστέρησης των Αντιδημάρχων της νέας Δημοτικής Αρχής.

Πως ακριβώς έχουν τα πράγματα

Αρχικά υπήρξε η πληροφορία ότι η νέα Δήμαρχος προσανατολιζόταν στο να μην οριστούν Αντιδήμαρχοι και στα τρία νησιά, όπως ορίζει ο νόμος, αλλά και η εγκύκλιος που απέστειλε το Υπουργείο Εσωτερικών, Αριθμός Εγκυκλίου: 82 Α.Π.: 59633/20.08.2019. Η εγκύκλιος είναι σαφής και ορίζει ότι θα πρέπει να οριστούν Αντιδήμαρχοι και στα τρία Διαπόντια Νησιά, μόνο αν δεν υπάρχουν τότε ορίζεται Αντιδήμαρχος από γειτονική εκλογική περιφέρεια. Συγκεκριμένα η εγκύκλιος αναφέρει ότι «στην κοινότητα που εκτείνεται στην εδαφική περιφέρεια ενός νησιού ο δήμαρχος ορίζει αντιδήμαρχο σύμβουλο της πλειοψηφίας, ο οποίος έχει εκλεγεί στην εκλογική περιφέρεια όπου ανήκει η νησιωτική κοινότητα, και σε περίπτωση που δεν υπάρχει στην πλησιέστερη εκλογική περιφέρεια…».

Θα πρέπει να τονιστεί ότι οι Αντιδήμαρχοι των Διαποντίων Νησιών θα μπορούν να επιφορτιστούν από την Δήμαρχο και με άλλες δικαιοδοσίες και αρμοδιότητες, όπως για παράδειγμα ο Αντιδήμαρχος Ερείκουσας θα μπορούσε να ασκεί και τα καθήκοντα του Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών, όπως συνέβη στην περίπτωση του κυρίου Ανδρέα Γουλή στην προηγούμενη θητεία του ενιαίου όμως Καλλικρατικού Δήμου.

Θα πρέπει όμως να τονιστεί ότι δεν μπορεί να συμβεί το αντίθετο, δηλαδή ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών να ασκεί και τα καθήκοντα του Αντιδημάρχου Ερείκουσας, από την στιγμή που δεν έχει εκλεγεί σε αυτή την νησιωτική εκλογική περιφέρεια. Όλα αυτά βεβαίως θα αποσαφηνιστούν τα επόμενες ημέρες ή και ώρες αφού αύριο η μεθαύριο σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να ανακοινωθούν οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων και οι αρμοδιότητες τους.


Πηγή