Της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας σήμερα – Η Μονή στην Κέρκυρα.

Κοινωνία Της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας σήμερα – Η Μονή στην Κέρκυρα.

Σήμερα γιορτάζει η Παναγία η Μυρτιδιώτισσα. Η εικόνα της Παναγίας όπως θέλει η παράδοση, βρέθηκε από έναν βοσκό ανάμεσα σε Μυρτιές. Η εικόνα πιθανολογείται πώς βρέθηκε στα Κύθηρα τον 14ο αιώνα.

Ο θρύλος θέλει στις 24 Σεπτεμβρίου, δηλαδή 40 ημέρες μετά την Κοίμηση της Θεοτόκου, να εμφανίστηκε η Παναγία στον βοσκό και του είπε να ψάξει για την εικόνα που είχε έρθει σε εκείνο το μέρος πολλά χρόνια πριν. Ο βοσκός έπεσε στο έδαφος προσευχόμενος προς την Θεοτόκο και μόλις σηκώθηκε και γύρισε, είδε την εικόνα στα κλαδιά μιας μυρτιάς. Κλαίγοντας από χαρά, έφερε την εικόνα σπίτι του και είπε σε όλους τους φίλους και συγγενείς την ιστορία της εικόνας.

Η Παναγία η Μυρτιδιώτισσα στην Κέρκυρα

Στην περιοχή που φέρει το όνομά της στη Μέση Κέρκυρα βρίσκεται η Μονή Μυρτιδιώτισσας, που χρονολογείται στο 16ο αιώνα. Χτισμένη μέσα σ’ ένα καταπράσινο τοπίο και κοντά στη θάλασσα, προσελκύει κάθε χρόνο εκατοντάδες πιστούς και επισκέπτες. Πολύ κοντά στη Μονή Μυρτιδιώτισσας είναι τα χωριά Πέλεκας και Βάτος, της Δυτικής Κέρκυρας, ενώ το βουνό στο οποίο είναι χτισμένη λέγεται Άγιος Γεώργιος. Για να φτάσετε εκεί περνάτε μπροστά από μία από τις πιο εντυπωσιακές παραλίες του νησιού, την Μυρτιώτισσα.

Αυτό που ξεχωρίζει στην Μονή Μυρτιδιώτισσας είναι η εικόνα της Θεοτόκου Μυρτιδιωτίσσης, δουλεμένη με εξαιρετική τεχνική και καλλιτεχνία, όπως άλλωστε και πολλές ακόμα εικόνες επτανησιακής τεχνοτροπίας που βρίσκονται εκεί. Η μεγάλη «αίθουσα του θρόνου» είναι επιβλητική, ενώ στο προαύλιο είναι βέβαιο πως θα σας υποδεχτούν με τον τρόπο τους τα οικόσιτα του μοναστηριού.

Σύμφωνα με την παράδοση, η Μονή Μυρτιδιώτισσας οφείλει το όνομά της στην εικόνα της Παναγίας που βρήκε ο μοναχός Δανιήλ, ύστερα από όραμα που είδε, μέσα σε ένα σπήλαιο περιτριγυρισμένο από μυρτιές, εκεί όπου κτίστηκε αργότερα το μοναστήρι.

Η Μονή Μυρτιδιώτισσας γιορτάζει στις 24 Σεπτεμβρίου, την ημέρα της Υπεραγίας Θεοτόκου Μυρτιδιωτίσσης, σύμφωνα με την Εκκλησία.

Στη Μονή Μυρτιδιώτισσας υπάρχει ακόμα και ένα αναπαλαιωμένο ελαιοτριβείο, λιοτρίβι, που μπορεί κανείς να επισκεφθεί.

Με πληροφοριες από το: https://el.m.wikipedia.org.


Πηγή