Τι έδειξε ο έλεγχος στο όχημα του 28χρονου που σκότωσε γιαγιά και εγγονό στο Αίγιο

Οι έλεγχοι για χρήση αλκοόλ κατά την ώρα της οδήγησης έχουν πυκνώσει, τα πρόστιμα είναι πλέον τσουχτερά, η επιτρεπόμενη ποσότητα αλκοόλ, είναι πλέον ελάχιστη. Kατά τα άλλα ο δικηγόρος του 28χρονου που σκόρπισε τον θάνατο στις Καμάρες Αιγίου… υποστηρίζει πως το 1,71 που του βρήκαν στο αλκοτέστ… είναι μεν παράνομο αλλα… δεν ήταν και σε κατάσταση πλήρους μέθης, Τον Αλέξη Κούγια όμως διαψεύδουν τα επίσημα στοιχεία ειδικών.

 Με ποσοστό από 0 mg έως 0,20 mg ανά λίτρο εμπνεόμενου αέρος ο άνθρωπος είναι νηφάλιος, αισθάνεται ευδιαθεσία και γίνεται πιο ομιλητικός.

 Με ποσοστό από 0,15 mg έως 0,50 mg γίνεται απρόσεκτος, χάνει τον έλεγχο συγκέντρωσης της σκέψης του και το συντονισμό των ενεργειών του. Επίσης, μειώνεται η απόδοση των αισθητήριων οργάνων του και αυξάνεται η αυτοπεποίθηση του.

 Όταν το ποσοστό οινοπνεύματος φτάνει από 0,40 mg έως 1,00 mg παρατηρείται αστάθεια μνήμης, απώλεια λογικής, ελάττωση αντίληψης και αίσθησης συντονισμού ενεργειών στις κινήσεις καθώς και αστάθεια στο περπάτημα. Επίσης, μπορεί να παρατηρηθεί τάση προς εμετό και υπνηλία.

 Με ποσοστό από 0,70 mg έως 1,20 mg παρατηρείται σύγχυση μνήμης, ζαλάδα, απώλεια προσανατολισμού του, υπερδιόγκωση συναισθημάτων φόβου, λύπης, θυμού και βίας. Ελαττώνεται η αίσθηση του πόνου, χάνεται η ικανότητα να αρθρώσει σωστά λέξεις και η ισορροπία στο βάδισμα. Επίσης, χάνεται η ικανότητα του να διαχωρίζει χρώματα και σχήματα.

 Αν κάποιος έχει στο σώμα του ποσοστό οινοπνεύματος από 1,10 mg έως 1,60 mg παρουσιάζει μηδενική αντίδραση σε ερεθίσματα ενώ πλησιάζει σε κατάσταση παράλυσης. Μπορεί να παρατηρηθεί αδράνεια, απάθεια, εμετός, απώλεια συγκράτησης ούρων και περιττωμάτων, ανικανότητα να περπατήσει ή να σταθεί όρθιος, ύπνος, αναισθησία και κώμα.

 Από 1,50 mg έως 1,60mg παρουσιάζεται πλήρης απώλεια των ανακλαστικών ενεργειών ενός ανθρώπου. Η θερμοκρασία του σώματος είναι χαμηλή, ο ρυθμός της αναπνοής και της κυκλοφορίας αίματος ελαττώνεται ενώ μπορεί να μείνει αναίσθητος, σε κώμα και πολύ πιθανόν να επέλθει και θάνατος.

 Από 1,90 mg και άνω επέρχεται θάνατος από αδράνεια του αναπνευστικού συστήματος.

Από την στιγμή που στον 28χρονο εντοπίστηκαν 1,71 mg σημαίνει ότι εντάσσεται και μάλιστα την έχει ξεπεράσει, στην προτελευταία κατηγορία. Είχε πλήρη απώλεια των ανακλαστικών και θα μπορούσε να μείνει μέχρι και αναίσθητος!

Πως Επιδρά το Αλκοόλ στον Ανθρώπινο Οργανισμό;

Τα ποσοστά οινοπνεύματος που εισέρχονται στο σώμα μας με την κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών κυρίως κατά τη διάρκεια γευμάτων, εάν φυσικά δεν είναι υπερβολικά, δε μας θέτουν σε κίνδυνο, εκτός βέβαια εάν υπάρχουν λόγοι υγείας που απαγορεύουν την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών.

Όμως η χρήση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εργασίας μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα επικίνδυνη για το χρήστη άλλα και για τους συνανθρώπους του, π.χ. για κάποιον άνθρωπο που χειρίζεται μηχανήματα ή οδηγεί κάποιο όχημα.

Οι επιδράσεις και τα συμπτώματα που επιφέρει το αλκοόλ στον ανθρώπινο οργανισμό, διαφέρουν ανάλογα με το ποσοστό οινοπνεύματος (χιλιοστά γραμμαρίου) που υπάρχει στο σώμα ανά λίτρο εμπνεόμενου αέρα. Ο τρόπος που επιδρά το αλκοόλ μετά την χρήση οινοπνευματωδών ποτών στον ανθρώπινο οργανισμό αρχίζει με την απορρόφηση της αιθυλικής αλκοόλης από το στομάχι και το έντερο. Οι αρτηρίες γύρω από το στομάχι και το έντερο καταλήγουν στην κύρια αρτηρία που μεταφέρει στο συκώτι το εμπλουτισμένο σε αλκοόλ αίμα. Στη συνέχεια, το αίμα από το συκώτι εισέρχεται στη δεξιά πλευρά της καρδιάς και οδεύει προς τους πνεύμονες, όπου απορροφά οξυγόνο. Μετά κατευθύνεται και στην αριστερή πλευρά της καρδιάς, από όπου κυκλοφορεί σε όλο το σώμα. Εξαιτίας αυτής της λειτουργίας του ανθρώπινου οργανισμού η ύπαρξη αλκοόλ στο αίμα εμφανίζεται και στον εμπνεόμενο αέρα, την οποία οι αρχές μπορούν να μετρήσουν με τα γνωστά μας αλκοολόμετρα.


Πηγή