Ένωση Ξεναγών: «Περιμένουμε από την ΕΤΑΔ να αναλάβει τις ευθύνες της για το Αχίλλειο».

Πολιτισμός Ένωση Ξεναγών: «Περιμένουμε από την ΕΤΑΔ να αναλάβει τις ευθύνες της για το Αχίλλειο».

Θέση στο θέμα της κατάστασης του Αχιλλείου παίρνει με δελτίο τύπου που εξέδωσε η Ένωση Ξεναγών Κέρκυρας.

Σύμφωνα με αυτό: «Με αφορμή τις ραγδαίες εξελίξεις αλλά και δεδομένων των χρόνιων προβλημάτων του πιο γνωστού μνημείου στο νησί, κι αυτό δεν είναι άλλο από το Αχίλλειο, η Ενωση Διπλωματούχων Ξεναγών Ιονίων Νήσων και Δυτικής Ελλάδας επιθυμεί με το παρόν δελτίο τύπου να εκφράσει τις απόψεις της σχετικά.

Στις αρχές της τουριστικής περιόδου λάβαμε πρόσκληση από τον προϊστάμενο του Αχιλλείου, κ. Ιωάννη Προβατά, να παρευρεθούμε σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο χώρο του ανακτόρου με εκπροσώπους του ΤΑΙΠΕΔ, στους οποίους η εκπρόσωπος του Δ.Σ. μας, όπως και ο ίδιος ο προϊστάμενος, εξέθεσαν αναλυτικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο χώρος, στο σύνολό τους. Αναμένουμε λοιπόν από τον ΤΑΙΠΕΔ να αναλάβει τις ευθύνες του σχετικά με τη θλιβερή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το σημαντικότερο τουριστικό αξιοθέατο του νησιού και να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες με σκοπό την επίλυση των ζητημάτων.

Πιο συγκεκριμένα, μας απασχολεί κατά πρώτον η στατικότητα του κτιρίου,επομένως και η ασφάλεια των συναδέλφων μας, των εκεί εργαζομένων και των επισκεπτών και θεωρούμε ότι αυτό πρέπει να αποτελέσει και το κύριο μέλημα του αρμόδιου φορέα. Εξίσου σημαντική είναι η αποκατάσταση και ο καθαρισμός αγαλμάτων και λοιπού διάκοσμου, μεγάλο μέρος του οποίου έχει επίσης περιέλθει σε κατάσταση παρακμής.

Στηρίζουμε το προσωπικό του Αχιλλείου και κρίνουμε τις κινητοποιήσεις τουςδικαιολογημένες, θεωρούμε μάλιστα ότι θα έπρεπε να είχαν πραγματοποιηθεί νωρίτερα, διότι είναι εδώ και καιρό που “ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι” σχετικά με την κατάσταση του μνημείου.

Κλείνοντας δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε μια αυτονόητη αλλά κατά πως φαίνεται αναγκαία υπενθύμιση σχετικά με τον κρίσιμο οικονομικό ρόλο που παίζει το Αχίλλειο για τον τόπο αλλά και για τα κρατικά έσοδα.

Αισιοδοξούμε λοιπόν ότι η επικείμενη επίσκεψη των Υπουργών Πολιτισμού και Τουρισμού στο νησί των Φαιάκων μπορεί να συντελέσει στη δημιουργία θετικών εξελίξεων για το Αχίλλειο και ίσως όχι μόνο.

Από τη μεριά μας θα συνεχίζουμε να ενοχλούμε επισημαίνοντας τα προβλήματα,παρακολουθώντας τις εξελίξεις κ προσπαθώντας με κάθε τρόπο να προστατεύσουμε αυτό αλλά και κάθε άλλο κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς».


Πηγή