Αναπτυξιακό νομοσχέδιο: Τι αλλάζει στον ΣΥΔΙΣΑ.

Αυτοδιοίκηση Αναπτυξιακό νομοσχέδιο: Τι αλλάζει στον ΣΥΔΙΣΑ.

Το τέλος της περιόδου χάριτος της αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση κήρυξε η συζήτηση του αναπτυξιακού νομοσχεδίου στη Βουλή, που υπερψηφίστηκε αργά το βράδυ μόνον από τη ΝΔ και την Ελληνική Λύση.

Οι διατάξεις του νομοσχεδίου -υπό τον τίτλο «Επενδύω στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις»- καλύπτουν τις αρμοδιότητες σχεδόν όλων των υπουργείων προκειμένου να ξεπεραστούν προβλήματα και εμπόδια που λειτουργούν αποτρεπτικά για την προσέλκυση επενδύσεων.

Μέσα σε αυτό εντάχθηκαν πολλές τροπολογίες, τις οποίες η αντιπολίτευση χαρακτήρισε «φωτογραφικές» ανεβάζοντας τους τόνους.

«Αιχμή του δόρατος» βεβαίως, για την αυτοδιοίκηση, το περιβόητο άρθρο 179 (που έγινε 178) που ανοίγει το πεδίο ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών στους Δήμους, για το οποίο υπήρξαν κινητοποιήσεις εργαζομένων και αντιπαραθέσεις σε δημοτικά συμβούλια.

Ο ΣΥΔΙΣΑ γίνεται ΦΟΣΔΑ

Σύμφωνα με το Νομοσχέδιο άλλαξε το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τον ΣΥΔΙΣΑ ο οποίος μετατρέπεται πλέον σε ΦΟΣΔΑ, με τον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας να έχει την πλειοψηφία των εκπροσώπων στο νέο Δ.Σ.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά στο επίμαχο θέμα της συγκρότησης του Δ.Σ. του Συνδέσμου Καθαριότητας, ορίζεται πλέον ότι: ”Οι Δήμοι έδρας των Συνδέσμων επειδή (α) δέχονται μεγαλύτερη επιβάρυνση και περιβαλλοντική όχληση, (β) λόγω πληθυσμιακού μεγέθους έχουν μεγαλύτερη συνεισφορά στα έσοδα και στις δαπάνες και (γ) στην εδαφική τους περιφέρεια βρίσκονται υποδομές, χώροι υγειονομικής ταφής και αποθήκευσης απορριμμάτων, ο Δήμαρχος της έδρας ορίζει επιπλέον δύο μέλη στη διοίκηση του διαδημοτικού συνδέσμου”.


Πηγή