Ερώτηση Α. Αυλωνίτη προς Υπουργό Οικονομικών για το Αχίλλειο.

Πολιτισμός Ερώτηση Α. Αυλωνίτη προς Υπουργό Οικονομικών για το Αχίλλειο.

Ερώτηση για την κατάσταση του Αχίλλειου, στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου προς τον Υπουργό Οικονομικών, κατέθεσε χθες ο Βουλευτής Κέρκυρας με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. / Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξανδρος Αυλωνίτης.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης του Βουλευτή: «Το φημισμένο «Αχίλλειο» βρίσκεται 10 χλμ., νότια της πόλης της Κέρκυρας στο Γαστούρι, και είναι το ανάκτορο που έχτισε η Αυτοκράτειρα της Αυστρίας Ελισάβετ. Το «Αχίλλειο», κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο χρησιμοποιήθηκε και σαν στρατιωτικό νοσοκομείο, ενώ τις δεκαετίες του 60΄ και 70΄ ενοικιάστηκε σε Γερμανική εταιρεία που το είχε μετατρέψει στο γνωστό καζίνο της Κέρκυρας, το οποίο λειτούργησε έως το 2010 υπό την αιγίδα του ΕΟΤ και αργότερα της ΕΤΑ ΑΕ, ως υποκατάστημα.

Σήμερα, παραμένει στην ιδιοκτησία της ΕΤΑΔ ΑΕ και έχει μετατραπεί σε μόνιμο Μουσείο και ιστορικό χώρο που λειτουργεί καθημερινά με αντίτιμο που κυμαίνεται από 6 έως 10 ευρώ.

Ωστόσο, μια απλή επίσκεψη αρκεί για να διαπιστώσει κανείς, την κατάσταση εγκατάλειψης στην οποία βρίσκεται σήμερα. Τα αγάλματα είναι μαύρα, ως αποτέλεσμα της υγρασίας ενώ το βέλος από το διάσημο άγαλμα του θνήσκοντος Αχιλλέως, λείπει. Το περιστύλιο υφίσταται επανειλημμένες διαβρώσεις και δύο φορές (μέσα στο μήνα Ιούνιο 2019) κατέπεσαν σοβάδες από τους τοίχους και την οροφή, στο σημείο που βρίσκεται η περίφημη ελαιογραφία του «Θριάμβου του Αχιλλέα» του Αυστριακού ζωγράφου Franz Matsch.

Το «Αχίλλειο» το επισκέπτονται περίπου 500.000 επισκέπτες ετησίως και εισπράττεται το όχι ευκαταφρόνητο ποσό των 5.000.000 ευρώ ετησίως. Οι επί μέρους προσπάθειες επισκευής του είναι απόλυτα χρονοβόρες και αποσπασματικές και η Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου, που το διαχειρίζεται, δεν επέδειξε το οφειλόμενο ενδιαφέρον στο μεγάλης πολιτιστικής αξίας, οικοδόμημα.

Στις 25/7/2019, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων ανακοίνωσε ότι “κλείδωσε” χρηματοδότηση ύψους 12,2 εκατ. ευρώ από το ΠΕΠ/ΕΣΠΑ Ιονίων Νήσων και εξέδωσε σχετική πρόσκληση, ώστε ο ιδιοκτήτης του «Αχίλλειου» (ΕΤΑΔ) να καταθέσει αίτηση/πρόταση για τη χρηματοδότηση της επισκευής και αναβάθμισής του, η οποία λήγει στις 31/10/2019.

Επειδή, υφίσταται άμεση ανάγκη καθολικής τεχνικής παρέμβασης βελτιώσεων σε ολόκληρο το οικοδόμημα, στα αγάλματα, στον αύλειο χώρο και στους κήπους,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Σε ποιες άμεσες ενέργειες σκοπεύει να προβεί για την πλήρη αντιστροφή της σημερινής δυσάρεστης εικόνας στο «Αχίλλειο» ανάκτορο;

2. Πως σκοπεύει να αποκαταστήσει το κοινό περί δικαίου αίσθημα, απέναντι σε όσους πολίτες της Κέρκυρας και επισκέπτες της, πληρώνουν έως και 10 ευρώ εισιτήριο για να γνωρίσουν το αρχιτεκτονικό αυτό στολίδι και αντ’ αυτού, γίνονται αρνητικοί μάρτυρες των παραπάνω αναφερόμενων λυπηρών καταστάσεων;».


Πηγή