ΚΚΕ – T.E Zακύνθου: Ανακοίνωση για τη φημολογούμενη εγκατάσταση προσφύγων στη Ζάκυνθο

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Σχετικά με τη φημολογούμενη εγκατάσταση προσφύγων στη Ζάκυνθο
και την κινητοποίηση εθνικιστών – κρυφοχρυσαυγιτών Το ΚΚΕ είχε έγκαιρα προειδοποιήσει ότι η απαράδεκτη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για το Προσφυγικό, την οποία ευλαβικά στηρίζουν η προηγούμενη και η τωρινή κυβέρνηση, μετατρέπει τη χώρα σε ένα απέραντο στρατόπεδο ψυχών, γεμάτο "Μόριες", καταδικάζει τους πρόσφυγες σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης, τους αντιμετωπίζει ως φθηνά εργατικά χέρια και τώρα ως εισβολείς και δημιουργεί παράλληλα προβλήματα στους κατοίκους, ιδιαίτερα της νησιωτικής Ελλάδας. Η φερόμενη δημιουργία κέντρου φιλοξενίας και μεταφορά 200 προσφύγων και μεταναστών στη Ζάκυνθο αποτελεί απόφαση διαιώνισης της ίδιας απαράδεκτης κατάστασης που επικρατεί τα τελευταία χρόνια συνολικότερα στη χώρα μας. Η κατασκευή και λειτουργία hot spot σημαίνει μονιμοποίηση του εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών και πολλαπλασιασμό των επιπτώσεων για τους ίδιους και τους κατοίκους του νησιού και της περιοχής συνολικότερα. Ο Ζακυνθινός λαός έχει δείξει κατά το παρελθόν τη συμπαράσταση του και την αλληλεγγύη του στους μετανάστες – πρόσφυγες, Βλέπει το έγκλημα που συντελείται σε όλη τη χώρα, όπου και πεντάχρονες "ψυχές" όχι μόνο στοιβάζονται, αλλά τσαλαπατιούνται και κάτω από τις ρόδες φορτηγών. Καλούμε το λαό να σταθεί απέναντι στις φασιστικές κραυγές αλλά και από άλλους χώρους και να εκφράσει την αλληλεγγύη του στους μετανάστες και πρόσφυγες που είναι θύματα ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και συγκρούσεων. Γιατί οι πρόσφυγες, αφού γλίτωσαν από τις βόμβες και το θαλασσοπνίξιμο, την εκμετάλλευση από τους "διακινητές", τώρα τους εγκλώβισαν στη χώρα μας και δεν τους επιτρέπουν να πάνε στις χώρες προορισμού τους, πολλοί από αυτούς να επανενωθούν με τις οικογένειές τους. Οι εθνικιστές – κρυφοχρυσαυγίτες που μαζεύτηκαν την Παρασκευή το πρωί έξω από την παλιά Νομαρχία, χύνουν το ρατσιστικό τους δηλητήριο για να εξυπηρετήσουν συμφέροντα άλλων, μεγάλων, που βρίσκονται πίσω τους. Ο αντιπεριφερειάρχης, που τους δέχτηκε στο γραφείο του, τους αβαντάρισε στην ουσία, λέγοντας ότι η περιφερειακή αρχή ζήτησε την εξαίρεση των Ιονίων νησιών από αυτόν το σχεδιασμό. Αυτόν ακριβώς το σχεδιασμό δηλαδή, της ΕΕ, που εγκλωβίζει τους μετανάστες και τους πρόσφυγες και φυσικά στηρίζει η σημερινή περιφερειακή αρχή της ΝΔ, όπως και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ. Όλοι αυτοί, που θέλουν να βάλουν (όπως λένε) τέλος στην εγκληματικότητα, λέξη δε λένε για τα όσα έκτροπα συμβαίνουν όλο το καλοκαίρι στο νησί μας ως αποτέλεσμα αυτής της τουριστικής ανάπτυξης και στρέφονται ενάντια σε βασανισμένους ανθρώπους. Καλούμε το λαό της Ζακύνθου, τα σωματεία και τους μαζικούς φορείς της περιοχής να πάρουν πρωτοβουλίες για:

  • Να δυναμώσει η διεκδίκηση για τα δικαιώματα και τον απεγκλωβισμό των προσφύγων και των μεταναστών.
  • Να κλείσουν οι "Μόριες", κέντρα κράτησης – hot spots στα νησιά και τον Έβρο. Να μη δημιουργηθούν νέες. Όχι στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας που εγκλωβίζει ανθρώπους στα νησιά.
  • Αξιοπρεπείς συνθήκες ζωής για τους πρόσφυγες και τα παιδιά τους για όσο παραμένουν στη χώρα μας.
  • Να μεταφερθούν οι πρόσφυγες και μετανάστες στην ηπειρωτική Ελλάδα, όπου θα εξετάζονται τα αιτήματά τους και θα πηγαίνουν στις χώρες πραγματικού προορισμού τους, ενάντια στο Δουβλίνο και όλες τις Οδηγίες και Συμφωνίες της ΕΕ.
  • Να προχωρήσουν άμεσα όλες οι οικογενειακές επανενώσεις.
  • Κανένας ανήλικος να μη ζει σε ακατάλληλες συνθήκες, άστεγος ή φυλακισμένος.
  • Όχι στην κατάργηση του β' βαθμού εξέτασης ασύλου.
  • Να αποζημιωθούν στο 100% όσοι κάτοικοι των νησιών έχουν υποστεί ζημιές.
  • Να δυναμώσει η κοινή πάλη Ελλήνων,προσφύγων και μεταναστών εργατών για έναν κόσμο χωρίς φτώχεια, εκμετάλλευση, πολέμους και προσφυγιά.


Πηγή