Μεσολόγγι: “Κατάπιαν” ολόκληρο τρακτέρ οι πλημμύρες

Εικόνες αποκάλυψης και απόλυτης καταστροφής σε περιοχές του Δήμου Μεσολογγίου και κυρίως στο Λεσίνι, προκάλεσε η χθεσινή πρωινή ισχυρή βροχόπτωση που έπληξε την Αιτωλοακαρνανία.

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι περιοχές των Οινιαδών και του Αιτωλικού όπου σημειώθηκαν εκτεταμένοι πλημμυρισμοί, σε σπίτια, επιχειρήσεις και ποιμνιοστάσια αλλά και σημεία του Δήμου εντός και εκτός αστικού ιστού. Τα μηχανήματα της ΔΕΥΑΜ και των αρμόδιων υπηρεσιών βρίσκονται όπου απαιτείται, καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια αποκατάστασης των ζημιών που έχουν προκληθεί.

Σε έκτακτη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου που συγκάλεσε ο Δήμαρχος Μεσολογγίου, αναφέρθηκε αναλυτικά στις περιοχές οι οποίες έχουν πληγεί με ιδιαίτερη σφοδρότητα από τις έντονες βροχοπτώσεις, οι οποίες άφησαν πίσω τους πολύ σοβαρά προβλήματα σε κατοικίες, καταστήματα, αγροτικές καλλιέργειες και υποδομές. Ιδιαίτερα επλήγησαν οι περιοχές Οινιαδών, Αιτωλικού, Μεσολογγίου, Ευηνοχωρίου. Προβλήματα επίσης προέκυψαν από κατολισθήσεις σε ορεινά σημεία του Αρακύνθου. Για το λόγο αυτό, υποβλήθηκε αίτημα κήρυξης του Δήμου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ζημιές που έχουν προκληθεί.

Όπως είπε ο Δήμαρχος Μεσολογγίου, η ανάγκη για επίσπευση των αντιπλημμυρικών έργων κατά μήκος της Ιόνιας Οδού είναι άμεση και επιτακτική, προς αποφυγή στο μέλλον των δυσμενών συνεπειών που μπορεί να προκύψουν από μια νέα εκδήλωση ακραίων καιρικών φαινομένων. Κατέληξε δε λέγοντας πως οι υπηρεσίες του Δήμου θα συνεχίσουν να βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα για όσο αυτό κριθεί αναγκαίο.

Μεγάλες ζημιές σε βαμβάκια, καλαμπόκια, κηπευτικά και ελιές

Στο μεταξύ, τις πληγές τους μετρούν και οι αγρότες του δήμου Μεσολογγίου. Όπως ανέφεραν αγρότες της περιοχής μιλώντας στον «ΑγροΤύπο» υπάρχουν μεγάλες ζημιές στα χωριά Λεσίνι, Κατοχή, Νεοχώρι, Αιτωλικό, Γουριά, Σταμνά και όχι μόνον.

Από μια πρώτη καταγραφή των Αρχών μεγάλες ζημιές έχουν υποστεί καλλιέργειες βάμβακος στην περιοχή Βάλτος Οινιαδών, λίγο μάλιστα πριν συγκομιστούν, ενώ έπεσε και χαλάζι σε ελιές στην ευρύτερη περιοχή του Μεσολογγίου. Στην περιοχή αυτή την κύρια καλλιέργεια μαζί με τα εσπεριδοειδή αποτελούν οι ελιές, κυρίως Καλαμών.

Επίσης ζημιές υπάρχουν σε εσπεριδοειδή (ξινά), κηπευτικά και στα εναπομείναντα αθέριστα καλαμπόκια, όπως επίσης και σε αποθηκευμένα αγροτικά προϊόντα.

Οι αγρότες της περιοχής ζητούν την άμεση κινητοποίηση των Αρχών και ειδικά του ΕΛΓΑ, για την καταγραφή των ζημιών. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν και μεγάλες ζημιές σε υποδομές στις ίδιες περιοχές, όπως δρόμους, γέφυρες κ.λπ. ενώ και οι τηλεπικοινωνίες έχουν μεγάλα προβλήματα.

Disclaimer:

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου.


Πηγή

  • Δημοσιεύτηκε:

    5 Οκτωβρίου 2019

  • Κατηγορίες:

    Κοινωνία