Μπαλαούρας: Όλοι εξ Ολυμπίας άρξασθαι

Ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μάκης Μπαλαούρας, αφού πρώτα ευχαρίστησε τους διοργανωτές και για την υιοθέτηση πολλών κεφαλαίων από το κατοχυρωμένο σχέδιο του- «Πρόταση ολιστικής αναβάθμισης της Αρχαίας Ολυμπίας», 24 σελίδων, που μέρος της έστειλε σε μορφή “PowerPoint”, προκειμένου να παρουσιαστεί στην Ημερίδα. Υπενθύμισε παράλληλα ότι το σχέδιο του το είχε παρουσιάσει σε συνέντευξη τύπου πριν μερικούς μήνες, στην ίδια αίθουσα.

Η μελέτη του αφορούσε, μεταξύ άλλων, τα εξής κεφάλαια:

  • Υποδομές εναέριες, θαλάσσιες χερσαίες ( κάθετη και εγκάρσια σύνδεση της Αρχαίας Ολυμπίας με άλλους μείζονες αρχαιολογικούς χώρους της Ηλείας και της Πελοποννήσου, πρόσβαση στη θάλασσα).
  • Πολιτιστικές -Αθλητικές-Εκπαιδευτικές υποδομές,
  • Σύγχρονες τάσεις τουριστικής ανάπτυξης(Πολιτιστικός, Ανασκαφικός, Ιαματικός, τρίτης ηλικίας και υγείας, Αγροτουρισμός, Φυσιολατρικός, δραστηριοτήτων, Συνεδριακός, Εκπαιδευτικός, Θρησκευτικός Οικοτουρισμός, Θαλάσσιος (κρουαζιέρας, γιώτινγκ κ.ά.), Γαστρονομικός,Θεματικοί περίπατοι).
  • Πολιτισμικές δράσεις-Αναβάθμιση του Μουσείου καιυιοθέτηση εφαρμογών ολογραμμάτων-τρισδιάστατων απεικονίσεων.
  • Δημιουργία ενός οικισμού νέου χωριού με προδιαγραφές ελληνικού χωριού που θα απευθύνεται σε ανθρώπους που θέλουν να διαχειμάζοντα στην Αρχαία Ολυμπία, αποτελεί µια σημαντική αναβάθμιση της περιοχής», επεσήμανε ο κ. Μπαλαούρας.
  • Σύσταση γραφείου- «FilmCommision»-για την προβολή της Ολυμπίας ως εξαιρετικού τόπου για γυρίσματα ταινιών, με δημιουργία στούντιο.

Ο Μάκης Μπαλαούρας πρότεινε επίσης δημιουργία Θεματικού Πάρκου Μπιενάλε Αρχαίας Ολυμπίας και υιοθέτηση της ιδέας για το Παγκόσμιο Πάρκο Ολυμπιονικών.

Επιπλέον πρόσθεσε συγκεκριμένες

«Εκπαιδευτικές, Πολιτιστικές και αθλητικές συνέργειες»:

Δημιουργία Πανεπιστημιακής Σχολής σε μεταπτυχιακό επίπεδο και θερινή Ακαδημία, σε συνεργασία µε το Πανεπιστήμια Πατρών ή Πελοποννήσου και του εξωτερικού με επιδίωξη να ενταχθούν στη διδασκαλία Ολυμπιονίκες και προπονητές.

Πολιτιστικές, αθλητικές, εκπαιδευτικές υποδομές και θεσμοί :Ολυμπιάδες Τεχνών και Επιστημών

Φορέας για διαχείριση-ευθύνη υλοποίησης έργου:

Εφόσον υιοθετηθούν αυτά τα θα πρέπει να ιδρυθεί φορέας ειδικής αποστολής, όπως για την ανάπλαση της Αθήνας ή της Δημοτικής Ανώνυμης Εταιρείας Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Ελευσίνας προκειμένου να επιδιωχθεί,για την κατ’ εξαίρεση των διοικητικών περιορισμών,η συντονισμένη και ταχύρρυθμη υλοποίηση των αναγκαίων έργων της Ολυμπίας, για την αξιοποίηση της ιστορικής κληρονομιάς, αρχιτεκτονικής, τη συμβολή του πολιτισμού στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της.

Πρυτανείο προσωπικοτήτων: Όπως Πρέσβεις επί τιμή, διορισμός διεθνούς φήμης προσωπικοτήτων εν είδει Πρυτανείου, που θα αναλάβουν την προβολή το τι σημαίνει Αρχαία Ολυμπία.

Επαναφορά του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας σε Καποδιστριακό

Ο σημερινός Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας, θα πρέπει να επιστρέψει στη Καποδιστριακή δομή ώστε να μπορεί να ξεπερνά προβλήματα λειψής διοίκησης και προτεραιοτήτων ανάπτυξης, διεκδικώντας στις σύνθετες και απαιτητικές υποδομές της.

Για την ανάπτυξη της Ολυμπίας να συνασπισθούν όλοι οι Δήμοι της Ηλείας

Τέλος, ο Μ. Μπαλαούρας επεσήμανε το σχέδιο του δεν αφορά μόνο την Ολυμπία και τον Δήμο της, αφορά όλη την Ηλεία, την Πελοπόννησο και, καθ΄ επέκταση, όλη την Ελλάδα. Προς τούτο πρότεινε να συνασπισθούν όλοι οι Δήμοι της Ηλείας, όπως έγινε (γεγονός εξαιρετικά σπάνιο) με την αναγκαιότητα της επιτάχυνσης για την υλοποίηση του δρόμου.

*Όλη η μελέτη του Μ. Μπαλαούρα στην ιστοσελίδα: https://makisbalaouras.gr


Πηγή