Μ. Κόνσολας: «Η ΕΤΑΔ πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της για το Αχίλλειο». (Βίντεο)

Πολιτισμός Μ. Κόνσολας: «Η ΕΤΑΔ πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της για το Αχίλλειο». (Βίντεο)

Πρόταση με στόχο να καλυτερέψει η εικόνα στο Αχίλλειο κατέθεσε το Υπουργείο Τουρισμού, στο Υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με τον Υφυπουργό Μάνο Κόνσολα.

Ο κ. Κόνσολας στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου σε ερώτηση του Corfutvnews τόνισε τα εξής: «Μια προηγούμενη κυβέρνηση υποθήκευσε για 99 χρόνια τη δημόσια περιουσία σε ένα Ταμείο, το οποίο δεν δίνει περιθώρια να γίνονται διορθώσεις όπως θα τις επιθυμούσαμε.
Η αυτοδιοίκηση α’ και β’ βαθμού έχουν δικαίωμα να ζητούν την ανταπόδοση από την είσπραξη μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς, τα οποία αποτελούν μεγάλο μέρος του ΑΕΠ. Το Αχίλλειο είναι ένα από τα πολύ σημαντικά μνημεία, εφάμιλλο με άλλα μνημεία ιστορικά της χώρας και της Ευρώπης. Τα έσοδά του ξεπερνούν τα τρία εκατομμύρια ευρώ ετησίως και η ΕΤΑΔ πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της. Δεν διανοούμαι ότι στελέχη της ΕΤΑΔ μεταθέτουν ευθύνες σε τμηματάρχες και διευθυντές, χωρίς να αναλάβουν καμία ευθύνη εδώ και τέσσερα χρόνια.
Το Υπουργείο Τουρισμού κατέθεσε μια απόφαση, πιστεύω ρεαλιστική, στο Υπουργείο Οικονομικών αλλά και στο ΤΑΠ (Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων), ώστε ένα μέρος των εσόδων να αποδίδεται στην Αυτοδιοίκηση.
Επιτέλους, δεν μπορεί κανένας Δήμος και καμία Περιφέρεια, να ξοδεύει χρήματα για την καθαριότητα, την ασφάλεια και την ομαλή λειτουργία των μνημείων αυτών. Αυτήν πρόταση καταθέσαμε στην κυρία Μενδώνη, στην ΕΤΑΔ και στο Υπουργείο Οικονομικών. Πιστεύω να αλλάξουμε ανάγνωση από εδώ και πέρα για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τη μεγάλη πρόκληση του ανταγωνισμού και η συνδέσμου του Πολιτισμού με τον Τουρισμό».

Δείτε το βίντεο εδώ.


Πηγή