Γ. Καρύδης: Να αντιδράσουν άμεσα όλοι για το όνομα του Δήμου.

Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας Γ. Καρύδης: Να αντιδράσουν άμεσα όλοι για το όνομα του Δήμου.

Στο χθεσινό θέμα με την ονομασία του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας αναφέρεται σε ανακοίνωση του ο Επικεφαλής του συνδυασμού «Κερκυραϊκή Συμμαχία» Γιώργος Καρύδης.

Όπως τονίζει: «Θεωρούμε ότι η μετονομασία του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας σε ‘’Δήμο Κερκυραίων’’ συνιστά σφάλμα τοπικό, ιστορικό, αυτοδιοικητικό και πολιτιστικό.

Η πρόταση της Δημάρχου κ. Μερόπης Υδραίου υπερψηφίστηκε στις 7-10-2019 από την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο δημοτικός σύμβουλος της Παράταξης ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Γιώργος Καρύδης την καταψήφισε.

Στην επιχειρηματολογία του ο Γ. Καρύδης επισήμανε καταρχάς ότι υπάρχει σοβαρό έλλειμμα δημοκρατίας, θεσμικής δεοντολογίας αλλά και νομιμότητας για τη λήψη της απόφασης. Η παράλειψη δημόσιου διαλόγου, η αντιθεσμική παράκαμψη της άποψης των αιρετών οργάνων των Δήμων Βόρειας και Νότιας Κέρκυρας και η παράνομη αγνόηση της θέσης όλων των Τοπικών Συμβουλίων του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας, συνιστούν δημοκρατική και θεσμική εκτροπή.

Η ονομασία ‘’Δήμος Κερκυραίων’’ εκφράζει μια ελιτίστικη και λιμπροντόρικη νοοτροπία που ατυχώς ακόμη επηρεάζει ελάχιστους ανιστόρητους συνδημότες. Το παράδοξο είναι πως οι περισσότεροι εξ΄αυτών ή δεν είναι κερκυραίοι ή δεν γνωρίζουν την τοπική ιστορία!

Η ονομασία του Δήμου σε ΔΗΜΟ ΚΕΡΚΥΡΑΙΩΝ θα μπορούσε να λάβει χώρα μόνο αν παρέμενε ο ενιαίος Δήμος Κέρκυρας. Σήμερα όμως μετά τη διάσπασή του, η ονομασία αυτή εμφανίζεται να χωρίζει τους δημότες του νησιού της Κέρκυρας σε Κερκυραίους και μη Κερκυραίους. Το ορθό είναι να παραμείνει η γεωγραφική ονομασία του Δήμου σε Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων νήσων (σ΄αυτόν ορθά περιλαμβάνεται η δημοτική ενότητα Κερκυραίων).

Επομένως η μετονομασία που πέτυχε η Δήμαρχος να υπερψηφιστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο αντί να ενώνει διχάζει, αντί να συνδέει διαιρεί, αντί να συνενώνει διαμελίζει ένα νησί που χρειάζεται σύμπνοια και συνεργασία για την επίλυση των μεγάλων κοινών προβλημάτων του. Ταυτόχρονα καλλιεργεί αρνητικά συναισθήματα μεταξύ των Κερκυραίων της Βόρειας και της Νότιας Κέρκυρας απέναντι στους Κερκυραίους της Κεντρικής Κέρκυρας. Και τούτο καθότι η ονομασία υπονοεί απαράδεκτες διακρίσεις πολιτιστικού, μορφωτικού, βιοτικού και αισθητικού χαρακτήρα. Κατά τα λοιπά η κ. Δήμαρχος επικαλείται την ανάγκη ενότητας, συνεργασίας και συναίνεσης. Οι Κερκυραίες και οι Κερκυραίοι ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους

Τελικά η στηριχθείσα από το κόμμα της ΝΔ δημοτική Παράταξη της κ. Δημάρχου με την ονομασία ‘’ΚΕΡΚΥΡΑΙΩΝ ΔΗΜΟΣ’’ κατόρθωσε και με τις ψήφους πολλών Παρατάξεων της αντιπολίτευσης να προσδώσει στο Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων την ονομασία της Παράταξής της δηλαδή ‘’ ΔΗΜΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑΙΩΝ’’!.

Καλούμε συνεπώς όλους τους θεσμικούς φορείς της Κέρκυρας, το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων, τους βουλευτές του νησιού κι όλα τα τοπικά Συμβούλια, να πάρουν θέση στο ζήτημα και να αντιδράσουν ώστε ν’ αποτραπεί η επιζήμια για τον τόπο και την αυτοδιοίκηση απόφαση αυτή».


Πηγή