Δήμος Ληξουρίου: Ερωτηση δημοτικών συμβούλων Λαικής Συσπείρωσης Ληξουριου για τα κονδύλια πολιτικής προστασίας

Ερώτηση

Των Δ. Συμβούλων της Λαϊκής Συσπείρωσης
Δαμουλιάνου Θεόδωρου , Καπάτου Βασιλείου, Μαντζουράτου Δημητρίου,
Συνοδινού Βαλλιάνου Ευάγγελου, Φαρακλού Ευάγγελου

Προς: κ. Δήμαρχο Ληξουρίου κ. Κατσιβέλη Γεώργιο

Κύριε Δήμαρχε

Πρόσφατα σε τοπικά ηλεκτρονικά ΜΜΕ κάνατε δηλώσεις που αφορούσαν στην συμμετοχή σας σε σύσκεψη της Περιφέρειας σχετικά με την πολιτική προστασία στο νομό μας, στην οποία συμμετείχαν και όλοι οι Δήμαρχοι του νομού μας.

Στις δηλώσεις σας αυτές αναφέρατε συγκεκριμένα ότι «…αντιλαμβανόμαστε όλοι (οι Δήμαρχοι), το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί (με τις πλημμύρες στην Πύλαρο)…Κατ΄αρχάς ο σχεδιασμός και οι δαπάνες για την πολιτική προστασία πρέπει να επικεντρωθούν εκεί που είχαμε τις καταστροφές… όλοι οι Δήμαρχοι το κατανοούμε, κάποια έργα που θα γίνουν στις περιοχές μας θα γίνουν όσο το δυνατόν με μεγαλύτερη φειδώ και… από εδώ και πέρα θα το οργανώσουμε καλύτερα και με τα δικά μας μέσα και μηχανήματα…»

Με βάση τις συγκεκριμένες δηλώσεις ουσιαστικά φαίνεται να έχετε συμφωνήσει (χωρίς καμιά τέτοια απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου), να παραχωρήσετε σημαντικό (;) ή μικρότερο μέρους των κονδυλίων για την πολιτική προστασία που επρόκειτο να δοθούν από την Περιφέρεια προς τον Δήμο μας, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν όλα αυτά τα χρήματα στις «πληγές» που άνοιξαν στην Πύλαρο οι πλημμύρες. Φαίνεται επίσης ότι αναλαμβάνοντας αυτήν την ευθύνη να καταδικάζετε για άλλη μια φορά την Παλική «να τα φέρει βόλτα» με τα δικά της μέσα και να κάνει τα δικά της προβλήματα αποκλειστικά δική της υπόθεση χωρίς καμιά συνδρομή Κράτους και Περιφέρειας.

Η συγκεκριμένη αυτή πολιτική σας επιλογή, δεν εμπίπτει σε καμιά αυτονόητη από την πλευρά μας αλληλεγγύη (ως Δήμος Ληξουρίου) απέναντι στους συμπατριώτες μας του Δήμου Σάμης, που μπορεί να εκφραστεί με πολλούς άλλους τρόπους. Εμπίπτει όμως, στην απαράδεκτη διαχείριση και από την πλευρά σας σε βάρος του Λαού της Παλικής, του Δήμου Σάμης και όλης της Κεφαλονιάς, της σκανδαλώδους και χρόνιας πια υποχρηματοδότησης των λαϊκών αναγκών από όλες τις κυβερνήσεις (ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ), Περιφέρεια και Δήμο που συνεργάζονται άρρηκτα για να εξοικονομούν κονδύλια μόνο για να τροφοδοτήσουν την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου.

Επειδή, όπως ξέρετε, στον Δήμο Ληξουρίου έχουμε πολλές ανοικτές πληγές πολιτικής προστασίας ακάλυπτες ακόμη από το 2014 (τις θυμάστε μόνο κατά περίπτωση), που η προηγούμενη Δημοτική Αρχή Κεφαλονιάς (Ν.Δ.), της οποίας είσαστε αντιδήμαρχος Παλικής, ποτέ δεν φρόντισε να καλύψει, η συμφωνία σας σήμερα να αποποιηθείτε τα όποια κονδύλια πολιτικής προστασίας από το κράτος και την Περιφέρεια για να καλυφθεί η κυβερνητική υποχρηματοδότηση και για την Πύλαρο, αποτελεί άλλη μια απόδειξη ότι πάνω απ όλα βάζετε την «ανάγκη» υλοποίησης της κυβερνητικής πολιτικής, σε βάρος του πολύπαθου λαού της Παλικής. «Τι είχες Γιάννη τι είχα πάντα» δηλαδή.

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΣΤΕ:
• Σε τι ποσό αφορά αυτή η χρηματοδότηση που συμφωνήσετε να επιστραφεί, η καλύτερα να μην αποδοθεί ποτέ, στο Δήμο Παλικής από την Περιφέρεια και τι ποσό περιλαμβάνεται στην «φειδώ» που επικαλείσθε.
• Αν θα ενημερώσετε σχετικά το Δημοτικό συμβούλιο και αν κρίνετε ότι αυτό πρέπει να πάρει σχετικές αποφάσεις.
• Αν θα διεκδικήσετε από Κυβέρνηση – Περιφέρεια, τα κονδύλια πολιτικής προστασίας που έχει ανάγκη ο Δήμος Παλικής για να καλύψει τις δικές του οξυμμένες ανάγκες, άμεσες και εκκρεμούσες, που κάποτε χαρακτηρίστηκαν έκτακτες και στην συνέχεια ξεχάστηκαν.
Ληξούρι 30/10/2019 Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης
Θ. Δαμουλιάνος, Β. Καπάτος, Δ.Μαντζουράτος,
Ε.Φαρακλός, Ε. Συνοδινός Βαλλιάνος


Πηγή