Δήμος Ληξουρίου: Ψήφισμα απο την Λαϊκή Συσπείρωση για τη νέα συμφωνία με τις ΗΠΑ

Το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Ληξουρίου στην 4η Τακτική Συνεδρίασή του που πραγματοποιήθηκε την 1η Οκτωβρίου 2019, εκτός ημερήσιας διάταξης,

ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ την έκδοση του παρακάτω ψηφίσματος

Η κυβέρνηση της ΝΔ, στο πλαίσιο του “Στρατηγικού Διαλόγου” με τις ΗΠΑ, που ξεκίνησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, προχωρά σε πολυετή ή αορίστου χρόνου ανανέωση της ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας για τις στρατιωτικές βάσεις, την ενίσχυση και την επέκτασή της.

Η “Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας”, όπως λέγεται, προβλέπεται να υπογραφεί με την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Πομπέο στην Αθήνα. Στην πράξη μετατρέπει ακόμα περισσότερο την Ελλάδα σε ορμητήριο των πολεμικών ιμπεριαλιστικών τυχοδιωκτισμών και ταυτόχρονα εμπλέκει βαθύτερα τη χώρα και το λαό μας σε πολύ μεγάλους κινδύνους και την στοχοποιεί, αφού την κατατάσσει μεταξύ των “κρατών ανάσχεσης”, μαζί με το Ισραήλ, την Πολωνία και τη Ρουμανία, στον ανταγωνισμό με τη Ρωσία και άλλες χώρες.

Οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης και άλλων κομμάτων πως η πρόσδεση της Ελλάδας στο άρμα του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ εξασφαλίζει την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή ή προστατεύει τη χώρα μας από την τουρκική επιθετικότητα, είναι αβάσιμες και ανιστόρητες.

Η Τουρκία ως ΝΑΤΟική δύναμη κλιμακώνει την επιθετικότητα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, αμφισβητεί και παραβιάζει τα σύνορα. Με ευρωατλαντική ευθύνη επιβλήθηκαν η στρατιωτική δικτατορία στην Ελλάδα και η τουρκική κατοχή στην Κύπρο, που διαιωνίζεται για 45 χρόνια με ευθύνη των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Το Δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Ληξουρίου είναι υπέρ της ειρήνης και της ανάπτυξης της κοινής πάλης των λαών, για την αμοιβαία, επωφελή συνεργασία, και απαιτεί:

Να καταγγελθεί τώρα η “Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας”,
να κλείσουν η βάση της Σούδας και οι άλλες αμερικανοΝΑΤΟικές στρατιωτικές βάσεις.
Καμία συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό, αποδέσμευση από τις λυκοσυμμαχίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.
Επίσης στην ίδια συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο ομόφωνα αποφάσισε την έκδοση του παρακάτω ψηφίσματος σχετικά με τις εξορύξεις στο Ιόνιο:

H έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων, από πολυεθνικούς επιχειρηματικούς ομίλους έχει σήμερα αποκλειστικό στόχο το κέρδος και όχι η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Αν προχωρήσουν τα επενδυτικά τους σχέδια (έρευνες και γεωτρήσεις) στο Ιόνιο,

Δεν θα εξασφαλίσουν φθηνά καύσιμα για τη λαϊκή οικογένεια,
Θα κλαπεί οριστικά και αμετάκλητα για τις επόμενες γενιές ένα πολύτιμο ενεργειακό απόθεμα, για να κερδίσουν μια χούφτα μονοπωλιακοί όμιλοι.
Δεν θα υπάρχει σαφής εικόνα για τα κρατικά έσοδα από τη φορολογία των μελλοντικών κερδών,
Δεν θα δημιουργήσουν θέσεις καλοπληρωμένης σταθερής εργασίας, με προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, ενώ τα όποια οικονομικά οφέλη για την τοπική διοίκηση ακόμα κι αν δοθούν, δεν θα ανακόψουν τη φοροληστεία, σε βάρος των εργατικών – λαϊκών στρωμάτων
θα αντιμετωπιστεί το περιβάλλον ως “χαβούζα”, με τεράστιες επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, στις τοπικές οικονομίες, χτυπώντας ανεπανόρθωτα την τουριστική, κτηνοτροφική και αλιευτική δραστηριότητα, τη βιοποικιλότητα, καθώς και στη σεισμικότητα της περιοχής.
Θα ενταχθεί πιο οργανικά η περιοχή μας στο σκληρό ανταγωνισμό χωρών και ιμπεριαλιστικών οργανισμών για τον ενεργειακό και ευρύτερο έλεγχο των αγορών της περιοχής.
Η πολιτική των κυβερνήσεων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ που υψώνουν τη σημαία της γεωπολιτικής αναβάθμισης και παίζουν με τη φωτιά βρίσκεται συνολικά στον αντίποδα των λαϊκών συμφερόντων της «ασφάλειας» και της «σταθερότητας» στην περιοχή. Είτε η «βιώσιμη ανάπτυξη » (Ν.Δ.) είτε η “δίκαιη ανάπτυξη” (ΣΥΡΙΖΑ)είναι μια αυταπάτη, αφού η προσέλκυση των ιδιωτικών επενδύσεων και για την αξιοποίηση και των πλουτοπαραγωγικών πηγών δεν ωφέλησε και δεν θα ωφελήσει το λαό στο μέλλον .

Η αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας μπορεί να γίνει προς όφελος του λαού μέσα από ένα ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, με γνώμονα τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες με συνδυασμένη και ισόρροπη αξιοποίηση όλων των μορφών Ενέργειας και των κλάδων της οικονομίας, με κατοχύρωση το ενεργειακού προϊόντος ως κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα, με απόλυτη προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, την εξοικονόμηση Ενέργειας, τη εξασφάλιση επαρκούς και φθηνής λαϊκής κατανάλωσης, την ασφάλεια των εργαζομένων του κλάδου, την εξασφάλιση σταθερής εργασίας, την αμοιβαία επωφελή διακρατική συνεργασία, την αξιοποίηση του εγχώριου επιστημονικού δυναμικού και τη θωράκιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Το Δημοτικό συμβούλιο απαιτεί από την ελληνική βουλή να μην εγκρίνει τις απαράδεκτες συμβάσεις.

Απαιτεί επίσης:

Ενέργεια κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα. Διασφάλιση της κάλυψης των λαϊκών αναγκών στην Ενέργεια. Αυξήσεις στα επιδόματα θέρμανσης, κατάργηση των ειδικών φόρων στα καύσιμα και του ΦΠΑ στα καύσιμα, αφορολόγητο πετρέλαιο στους φτωχούς αγρότες, ούτε ένα ευρώ από την τσέπη γονιών και εκπαιδευτικών για τη θέρμανση στα σχολεία.
Όχι στην πώληση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας.
Ένα ζωντανό Ιόνιο. Ο φυσικός πλούτος και οι ακτογραμμές μας είναι στοιχεία της πολιτισμικής μας ταυτότητας.
Σταθερή εργασία, με δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου.
Προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας με βάση τις σύγχρονες τεχνικές. Απεμπλοκή από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια, επεμβάσεις και τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς (ΝΑΤΟ και ΕΕ).

Από το Γραφείο Τύπου Δήμου Ληξουρίου


Πηγή