Εκδήλωση – αφιέρωμα στον Νίκο Καζαντζάκη στον Πύργο: Το μεγαλείο του πνεύματος του ήταν εκεί…

Πλήθος κόσμου στην αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου της ΠΕ Ηλείας το βράδυ της Τρίτης

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το βράδυ της περασμένης Τρίτης η εκδήλωση-αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του μεγάλου Έλληνα συγγραφέα, ποιητή και στοχαστή Νίκου Καζαντζάκη, στο γεμάτο από κόσμο από Συνεδριακό Κέντρο της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, στον Πύργο. Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν ο δήμος Πύργου, η Διεθνής Ένωση φίλων Νίκου Καζαντζάκη και οι Εκδόσεις «Καζαντζάκη», προσφέροντας την δυνατότητα στο κοινό να εντρυφήσει στη ζωή και το έργο του Καζαντζάκη, ακούγοντας ξεχωριστές λεπτομέρειες, χάρις στις γλαφυρές ομιλίες που ακούστηκαν κατά την διάρκεια της…

Γέμισε η αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου της ΠΕ Ηλείας το βράδυ της Τρίτης από τον κόσμο που έσπευσε να παρακολουθήσει τη εκδήλωση –αφιέρωμα στον μεγάλο Έλληνα συγγραφέα.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον υπεύθυνο του γραφείου του δημάρχου Πύργου, Τάκη Αντωνακόπουλο (σ.σ. ήταν και ο συντονιστής της), να καλωσορίζει τον κόσμο, ευχαριστώντας παράλληλα για την δυναμική του παρουσία.

«Τα μηνύματα του Καζαντζάκη είναι επίκαιρα και τα χρειάζεται η Ελληνική κοινωνία για να προχωρήσει μπροστά», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος στον χαιρετισμό του.

Στη συνέχεια ο δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος απεύθυνε χαιρετισμό τονίζοντας πως «Η αίθουσα γέμισε από πολίτες που έχουν τις ανησυχίες τους, την πνευματική συγκρότηση και ευαισθησία. Ο Νίκος Καζαντζάκης υλοποίησε κατά το μέγιστο βαθμό την άποψη ενός άλλου μεγάλου συγγραφέα, του Αντώνη Σαμαράκη, που είχε πει ότι η πρόοδος στην ανθρωπότητα γίνεται από αυτούς που κάνουν φασαρία και αμφισβητούν. Αιρετικός στη διάρκεια της ζωής του, αποδεικνύεται σήμερα προφητικός. Γι` αυτό η συντηρητική άποψη για την στατικότητα των πραγμάτων μπορεί από μόνη της να είναι λάθος. Τα μηνύματα του Καζαντζάκη είναι επίκαιρα και τα χρειάζεται η Ελληνική κοινωνία για να προχωρήσει μπροστά. Η Ελληνική σκέψη όπως την εξέφραζε παραμένει πρωτοπόρα σε όλο το κόσμο».

«Με τον τρόπο του προώθησε τον Ελληνισμό»…

Ακολούθως, το λόγο πήρε ο ιδρυτής (και πρόεδρος) της Διεθνούς Εταιρείας φίλων Νίκου Καζαντζάκη, Γεώργιος Στασινάκης, που έχει ταξιδέψει σε πάνω από 100 χώρες -με δικά του έξοδα- μιλώντας για τον μεγάλο Έλληνα συγγραφέα, που ανέπτυξε ομιλία με θέμα «Η Ελληνικότητα του Καζαντζάκη». Ο κ. Στασινάκης μίλησε για την προσωπικότητα του Καζαντζάκη επικεντρώνοντας σε τρία σημεία, με πρώτο τη Γη και τους ανθρώπους, δεύτερο τον Πολιτισμό και τη γλώσσα και τρίτο τον Νεοελληνισμό και τη σύνθεση.

«Ο Καζαντζάκης λάτρευε τη φύση καθώς και την επαρχία που άλλωστε άρμοζε στην προσωπικότητα του. Είναι έξω από τη φύση μου ο θόλος της Αθήνας έλεγε και πάντα εκφραζόταν με αγάπη για την ελληνική Γή. Συκοφαντήθηκε από πολλούς και είναι ψέμα ότι αφορίστηκε, κάτι που επιβεβαιώνεται και με επιστολή του Πατριάρχη. Με το γράψιμο του προσπαθούσε να βοηθήσει τους Έλληνες να ξεπεράσουν τα εμπόδια. Η Ελλάδα είναι μεγάλη μάνα τόνιζε» ανέφερε ο κ. Στασινάκης, μιλώντας για τη σχέση του συγγραφέα με τη Γη και τους ανθρώπους.

«Ο Έλληνας θα πρέπει να παίρνει μαθήματα από την παράδοση χωρίς όμως να είναι αιχμάλωτος του παρελθόντος. Μονάχα Ελληνιστί μπορεί να γίνει ο Έλληνας πανανθρώπινος πίστευε, ενώ ξεχωριστή θέση κατείχαν για τον Καζαντζάκη η Ορθοδοξία και ο Ιησούς», συμπλήρωσε ο κ. Στασινάκης, για τα πιστεύω του Καζαντζάκη για τον Πολιτισμό και τη γλώσσα.

Για τον Νεοελληνισμό και τη σύνθεση ο κ. Στασινάκης τόνισε πως «Ο νεοέλληνας πρέπει να έχει τις ρίζες του αλλά να υποστηρίζει τη σύνθεση Ανατολής – Δύσης. Ο Καζαντζάκης ήταν ένας κοσμοπολίτης συγγραφέας, ποιητής και στοχαστής. Υιοθέτησε τη ρήση του Σολωμού ότι “Εθνικό είναι ότι είναι Ελληνικό” και πίστευε ότι δεν μπορούμε να αρνηθούμε μήτε την Ανατολή μήτε τη Δύση».

«Ο Καζαντζάκης με τον τρόπο του προώθησε τον Ελληνισμό», ήταν η φράση με την οποία ολοκλήρωσε την ομιλία του ο κ. Στασινάκης, χειροκροτούμενος θερμά από το πολυπληθές κοινό.

Κατόπιν το λόγο πήρε η διευθύντρια των εκδόσεων «Καζαντζάκη» Νίκη Σταύρου που μιλώντας με θέμα «Ο Νίκος Καζαντζάκης στον 21ο αιώνα», είπε, μεταξύ άλλων, ότι «Ο Καζαντζάκης, με την πένα του, ήταν ένας μεγάλος πολεμιστής του Ελληνισμού. Οι ήρωες του θα μπορούσαν να είναι γεννημένοι σε όλες τις χώρες του κόσμου. Βασικός μας στόχος είναι το έργο του να φτάσει σε κάθε γωνιά της Γης».

Στη συνέχεια ο κ. Στασινάκης μίλησε για τα βιβλία «Καζαντζάκης – Ζορμπάς, μια αληθινή φιλία» και «Ο Νίκος Καζαντζάκης και η πολιτική» (σ.σ. τα οποία διατίθενται από το βιβλιοπωλείο «Κορκολής» στον Πύργο).

Επίσης κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε βίντεο με συνέντευξη του Νίκου Καζαντζάκη στο BBC (σ.σ. την επιμέλεια είχε το μέλος του ΔΟΠ Πύργου, Χάρης Μικελόπουλος), ενώ ακούστηκε και ποίημα του συνταξιούχου εκπαιδευτικού Γιώργου Ευθυμίου αφιερωμένο στον συγγραφέα, το οποίο απήγγειλε η Μαίρη Σκιά.

Το πάνελ με τους ομιλητές και τον συντονιστή της εκδήλωσης, Τάκη Αντωνακόπουλο… μιας εκδήλωσης που γοήτευσε το κοινό με το περιεχόμενο της.


Πηγή