Ερημίτης: Όχι στο σχέδιο NCH από Άγγλους επενδυτές, με επιστολή προς Μητσοτάκη!

kerkyra_erimitis.jpg

Περιβάλλον Ερημίτης: Όχι στο σχέδιο NCH από Άγγλους επενδυτές, με επιστολή προς Μητσοτάκη!

Η επιστολή που δόθηκε στη δημοσιότητα, εκδόθηκε από το φορέα «Ένωση Ιδιοκτητών Κέρκυρας» (Corfu Owners Association) στο Δ.Σ. του οποίου συμμετέχουν ορισμένοι από τους πλέον γνωστούς Βρετανούς ιδιοκτήτες γης σε περιοχές όπως η Κασσιώπη και ο Άγιος Στέφανος, ιδιοκτήτες μεγάλων πανευρωπαϊκών γραφείων real estate, εξειδικευμένων τουριστικών γραφείων της Μ. Βρετανίας κ.α. ενώ, όπως αναφέρουν, στο φορέα έχουν εγγραφεί περισσότερα από 200 μέλη τα οποία έχουν επενδύσει πολύ περισσότερα από 100 εκατομμύρια ευρώ τα τελευταία χρόνια στο νησί.

Όπως υποστηρίζουν στην επιστολή τους, η δημιουργία αυτού του όγκου των διαμερισμάτων και βιλλών με χαρακτηριστικά συγκεντρωτικού ξενοδοχείου σε μία δημόσια και «παρθένα» έως σήμερα έκταση, θα αλλοιώσει το χαρακτήρα που έχει όλα αυτά τα χρόνια προσδώσει ένα ιδιαίτερο αποτύπωμα που προσελκύει σημαντικές επενδύσεις και υψηλότατης εισοδηματικής στάθμης ιδιοκτήτες και επισκέπτες ενώ θα προκαλέσει παράλληλα μεγάλη βλάβη στο φυσικό περιβάλλον ενός ιστορικού και πολύτιμου οικοσυστήματος.

Η (μεταφρασμένη) επιστολή

Το κείμενο της επιστολής, όπως έχει μεταφραστεί από το σύλλογο Save Erimitis, απευθύνεται στον Πρωθυπουργό και υπογράφεται από τον πρόεδρο του Δ.Σ.. Στο κείμενο αναφέρονται τα εξής:

«Απευθύνομαι σε σας ως Πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Κέρκυρας αναφορικά με την προτεινόμενη επένδυση της NCH Capital στον Ερημίτη, στη Βόρεια Κέρκυρα. Η Ενωση συστάθηκε την περσινή χρονιά, με πρώτο σκοπό να εκπροσωπεί άτομα τα οποία διατηρούν δεύτερη κατοικία στην Κέρκυρα. Σήμερα έχει περί τα 200 μέλη. Συνολικά, πρέπει να έχουν επενδύσει άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ στην Κέρκυρα. Δεδομένου ότι προσκαλούν φίλους και εκμισθώνουν τις κατοικίες του, δημιουργούν χιλιάδες επισκεπτών που δαπανούν υψηλά ποσά κάθε χρόνο – πολλοί εκ των οποίων είναι άνθρωποι με σημαντική επιρροή και σημασία στο Ηνωμένο Βασίλειο και αλλού. Κάθε χρόνοι οι ίδιοι και οι φιλοξενούμενοί τους εισφέρουν ένα τεράστιο ποσό στην τοπική οικονομία, δαπανώντας χρήματα για την κατασκευή και ανακαίνιση κατοικιών, καθώς και σε ταβέρνες, εστιατόρια και καταστήματα.

Όπως αναφέρεται στον διαδικτυακό μας τόπο (www.corfuowners.com), οι σκοποί της Ενωσης είναι οι εξής:
• Nα συμβάλει στην προστασία της οικολογίας και του περιβάλλοντος της Κέρκυρας
• Να διατηρήσει στενές σχέσεις με τις Αρχές και τους τοπικούς εκπροσώπους.
• Να ενημερώνει τα μέλη αναφορικά με τυχόν θέματα που μπορεί να έχουν αντίκτυπο σε αυτούς
• Να ασκεί πίεση για αλλαγές όπου απαιτείται
• Να βοηθά και, αν απαιτηθεί, να στηρίζει οικονομικά σχετικές τοπικές πρωτοβουλίες, ιδιαίτερα όσον αφορά στην διαχείριση των απορριμμάτων και την ανακύκλωση.

Η μεγάλη πλειοψηφία των μελών έχουν τις κατοικίες τους στην Βόρεια-ανατολική Κέρκυρα, κοντά στην Κασσιώπη και τον Άγιο Στέφανο. Επομένως τόσο οι ίδιοι όσο και οι φίλοι και φιλοξενούμενοί τους έχουν εξαιρετικά μεγάλη ανησυχία όσον αφορά στην πιθανή επένδυση από την NCH Capital στον Ερημίτη. Όπως γνωρίζετε, ο Ερημίτης ανήκε στο Ελληνικό κράτος και δεν υπάρχουν καθόλου κατοικίες σε αυτή την όμορφη και μεγάλη χερσόνησο, η οποία για το λόγο αυτό αποτελεί καταπληκτική όαση με καταπράσινο δάσος στην ακτή της Κέρκυρας, η οποία κατά τα άλλα καλύπτεται από κατοικίες και χωριά. Ο Ερημίτης, όπως είναι σήμερα, αποτελεί πράγματι έναν από τους
βασικούς πόλους έλξης στη Βόρεια Κέρκυρα και συμβάλλει στην προσέλκυση όλων των σημαντικών τουριστών.
Η προηγούμενη κυβέρνηση τον πούλησε για επένδυση ως ξενοδοχείο με πολλαπλές επαύλεις (βίλλες) και συγκροτήματα διαμερισμάτων, και έδωσε άδεια πολεοδόμησης για ένα σχέδιο πολύ πυκνής δόμησης χωρίς να προηγηθεί κάποια έρευνα ή διερεύνηση της γνώμης της τοπικής κοινωνίας. Η προτεινόμενη επένδυση έρχεται σε σαφή αντίθεση με τον υφιστάμενο περιβάλλον. Η πλειοψηφία των ντόπιων Κερκυραίων αντιτίθεται σφόδρα, καθώς αναγνωρίζουν ότι για όλη την Κέρκυρα, και ιδιαίτερα για αυτό το τμήμα του νησιού, η καλύτερη στρατηγική για την προώθηση της μακροπρόθεσμης ευημερίας της οικονομίας είναι η αναβάθμιση της ποιότητας του τουρισμού, ΟΧΙ η αύξηση του αριθμού των τουριστών.

Τα μέλη της Ένωσης έχουν συμβάλει, και συνεχίζουν να συμβάλουν, σε πολύ μεγάλη βαθμό στην τοπική οικονομία. Η επένδυση της NCH δεν θα το κάνει αφού, για παράδειγμα, οι οικοδόμοι δεν θα είναι ντόπιοι και οι πελάτες θα διαμένουν εντός της επένδυσης στο μεγαλύτερο μέρος του χρόνου. Το ιδιαίτερα συγκεντρωτικό αποτύπωμα του σχεδιαζόμενου ξενοδοχείου με διαμερίσματα και βίλλες θα έχει εντελώς διαφορετικό χαρακτήρα και θα καταστρέψει την αξία της περιοχής για τους γείτονές του. Η πίεση στις τοπικές υπηρεσίες, όπως διαχείριση απορριμμάτων, οδικό δίκτυο, και ύδρευση- οι οποίες ήδη έχουν μεγάλες δυσκολίες- θα είναι αφόρητη. Η κατασκευαστική φάση που θα διαρκέσει αρκετά χρόνια θα προκαλέσει, από μόνη της, τεράστια αναστάτωση, θόρυβο και ζημίες. Η πρόσβαση στο χώρο είναι εφικτή μόνο από πολύ στενούς τοπικούς δρόμους.

Θα είστε σε γνώση της αυξανόμενης παγκόσμιας ανησυχίας για το περιβάλλον που τονίζεται από την «κλιματική κρίση». Η ανάπτυξη ενός ξενοδοχείου, όπως προτείνεται, μέσα στο παρθένο και ιστορικό αυτό οικοσύστημα, με την επακόλουθη βλάβη στην πανίδα, στη θάλασσα, και στο φυσικό δάσος θα αποτελούσε προσβολή για όλους όσοι ενδιαφέρονται για το περιβάλλον. Θα ήταν φυσικό να αναμένω διάχυτη απογοήτευση από τους αλλοδαπούς φίλους της Ελλάδας σε όλο τον κόσμο.

Κύριε Πρωθυπουργέ, τα μέλη μας αγαπούν την Κέρκυρα και αγαπούν την Ελλάδα. Η προτεινόμενη αυτή επένδυση θα βεβηλώσει ένα υπέροχο τοπίο και θα είναι επιζήμια για την τοπική οικονομία και πολύ κακή για την μακροπρόθεσμη ευημερία της Βορειο-ανατολικής Κέρκυρας. Ελπίζουμε ότι η κυβέρνησή σας θα ανατρέψει την απόφαση των προκατόχων σας και θα αποτρέψει οποιαδήποτε επένδυση όπως η προτεινόμενη. Είναι ευκαιρία να τροποποιηθεί η πολεοδομική άδεια ώστε να επιτρέπει μόνο πολύ μικρότερη, αλλά υψηλού επιπέδου επένδυση η οποία θα είναι πραγματικά φιλική στο περιβάλλον και στο τοπικό πλαίσιο. Αν αυτό γίνει σωστά, θα μπορείτε να προβάλετε μια επένδυση που ήταν πραγματικά φιλική στο περιβάλλον και
άριστου επιπέδου, και να δημιουργήσετε έτσι ευρεία διεθνή υπεραξία και κύρος για την Ελλάδα.
Ελπίζω πραγματικά να επωφεληθείτε αυτής της ευκαιρίας.

Αντίγραφο της παρούσας επιστολής αποστέλλω και προς την Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων και προς τους Δημάρχους Βόρειας και Κεντρικής Κέρκυρας. Εχω επίσης αποστείλει αντίγραφα στα Μέσα Ενημέρωσης.

Με εκτίμηση
Τζόννι Κάμερον
Πρόεδρος
Ένωσης Ιδιοκτητών Κέρκυρας»


Πηγή