Ερώτηση Λαϊκής Συσπείρωσης Ληξουρίου για δρόμο προς Κουβαλάτα

Ερώτηση Λαϊκής Συσπείρωσης Ληξουρίου για δρόμο προς Κουβαλάτα

Ερώτηση

Των Δ. Συμβούλων της Λαϊκής Συσπείρωσης
Δαμουλιάνου Θεόδωρου , Καπάτου Βασιλείου, Μαντζουράτου Δημητρίου,
Συνοδινού – Βαλλιάνου Ευάγγελου, Φαρακλού Ευάγγελου
Προς: τον κ. Δήμαρχο Ληξουρίου κ. Κατσιβέλη Γεώργιο

Κύριε Δήμαρχε

Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε Γενική Συνέλευση των κατοίκων της Τοπικής κοινότητας Κουβαλάτων με θέμα την αξιολόγηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα χωριά τα οποία την απαρτίζουν (Άνω Κουβαλάτα και Λιβάδι).

Στην διαλογική συζήτηση που αναπτύχθηκε εντοπίστηκαν αρκετά και σημαντικά προβλήματα όπως το οδικό δίκτυο (κεντρικό και αγροτικό), η πλήρης εγκατάλειψη του κοινοτικού γραφείου που καθημερινά ρημάζει, η ποιότητα νερού, η πυρασφάλεια και η πλημμυροπροστασία, ο δημοτικός φωτισμός, η διαχείριση των σκουπιδιών κ.α.

Ωστόσο αυτό που κυριάρχησε και αξιολογήθηκε ως το πιο σοβαρό πρόβλημα, είναι ότι 5,5 χρόνια μετά τους σεισμούς του 2014 δεν έχει επισκευαστεί ούτε στο ελάχιστο, ο κεντρικός Δημοτικός δρόμος (της «Βαγγελίστριας») που έχει υποστεί μεγάλου μεγέθους και έκτασης καταστροφές, με αποτέλεσμα η κυκλοφορία σε αρκετά σημεία να είναι απαγορευτική και να διεξάγεται με ατομική ευθύνη των κατοίκων.

Σύμφωνα με την εκτίμηση των κατοίκων αλλά και των δημοτικών τεχνικών υπηρεσιών, έχουν γκρεμιστεί περίπου τα 400 μ. τοιχία σε διάφορα σημεία τα οποία έχουν συμπαρασύρει το οδόστρωμα, αφήνοντας μόλις λίγο χώρο ή και καθόλου για την χρήση του αυτοκινήτου!!! Η ίδια η τεχνική υπηρεσία σε δική της αυτοψία αναφέρει ότι «…οι προς αποκατάσταση βλάβες και φθορές βρίσκονται διάσπαρτες σε διάφορα σημεία, με αποτέλεσμα η εν λόγω οδός να μην βρίσκεται σε ανεκτή κατάσταση ώστε να επιτρέπεται η διεξαγωγή της κυκλοφορίας με σχετική ασφάλεια..!!!» Συνεχίζοντας πιο συγκεκριμένα, κάνει λόγο για «…ολοσχερή καταστροφή και πλήρη αποκόλληση του επιφανειακού ασφαλτοτάπητα, παραμορφώσεις, ρωγμές, καθιζήσεις μικρής και μεγάλης έκτασης, διογκώσεις κατά μήκος του άξονα, έλλειψη αντιστήριξης κ.α.». Η τεχνική έκθεση καταλήγει ότι «…πρέπει να γίνει έργο αντιστήριξης και εγκιβωτισμού της οδού με τοιχία αντιστήριξης …που ανέρχεται στο ποσό των 270.000 περίπου, λαμβάνοντας υπόψη τις αντικειμενικές δυσκολίες εκτίμησης….»

Από τα παραπάνω συνάγεται και η επικινδυνότητα στην οποία εκτίθενται 5,5 χρόνια τώρα οι κάτοικοι αλλά και οι επισκέπτες του χωριού, που καρδιοχτυπούν μέχρι να φθάσουν στον προορισμό τους. Εξίσου επικίνδυνη είναι και η διέλευση από το δρόμο αυτό βαρέων οχημάτων (μπετονιέρες, πρέσες, φορτηγά μεταφοράς υλικών, εκσκαπτικά μηχανήματα). Ωστόσο αυτό το έργο έχει παραπεμφθεί στις Ελληνικές Καλένδες από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, την σημερινή αλλά και εσάς προσωπικά, που δεν έχετε φροντίσει στα πλαίσια των προτεραιοτήτων σας, ούτε καν για την διεκπεραίωση των απαραίτητων αδειοδοτήσεων (αρχαιολογικοί – περιβαλλοντικοί όροι), προκειμένου να συνταχθούν οι οριστικές μελέτες του έργου για να μπορέσει να χρηματοδοτηθεί κάποτε εάν και εφόσον αποφασίσετε να άρετε αυτόν τον κίνδυνο για τους κατοίκους.

Κύριε Δήμαρχε,

Εφόσον μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμιά ενέργεια στην παραπάνω κατεύθυνση, εφόσον πρώτη προτεραιότητα είναι η ζωή και η ασφάλεια των πολιτών και των κατοίκων, εφόσον καμιά σκέψη και πρόταση μέχρι σήμερα δεν έχετε κάνει για αυτό το επείγον έργο ενόψει κάποιων χρηματοδοτήσεων που όπως ισχυρίζεστε «τρέχουν» αυτήν την περίοδο, ερωτάσθε,
• Αν αποτελεί για σας πρώτη και κατεπείγουσα προτεραιότητα αυτό το έργο.
• Πότε επιτέλους θα δρομολογηθούν οι διαδικασίες αποκατάστασης (τυπικές και ουσιαστικές), ώστε να αρθεί η καθημερινή επικινδυνότητα για τους κατοίκους.
• Με ποιο τρόπο προγραμματίζετε να χρηματοδοτηθεί αυτό το έργο και σε ποιο βάθος χρόνου, μιας και κανένας πλέον δεν μπορεί να περιμένει άλλο μέχρι να θρηνήσουμε θύματα.

Ληξούρι 25/10/2019

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης

Θ. Δαμουλιάνος, Β. Καπάτος, Δ.Μαντζουράτος,
Ε.Φαρακλός, Ε. Συνοδινός – Βαλλιάνος


Πηγή