Η παράταξη «Επτανησιακή πρωτοβουλία» απαντάει στον Θεόδωρο Γαλιατσάτο

ΔΗΛΩΣΗ

«ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ»

Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, την Κυριακή 6 του Οκτώβρη κατατέθηκε από τα τέσσερα μέλη της «Επτανησιακής Πρωτοβουλίας» η παρακάτω δήλωση:

ΔΗΛΩΣΗ

Ακούσαμε στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου το Σάββατο 5 του Οκτώβρη 2019 τη δήλωση των μελών της παράταξης «ΑΝΑΣΑ» του κ. Γαλιατσάτου, για τη συνεργασία παρατάξεων στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Παρακολουθούμε έντρομοι, πλέον, τον χωρίς όρια πολιτικό και ηθικό κατήφορο της παράταξής αυτής και του επικεφαλής της.

Η παράταξη που έχει τεράστια ευθύνη για την κακή κατάσταση που βρίσκονται σήμερα τα νησιά μας μετατρέπεται αυτόκλητα, ένα μήνα μετά την απομάκρυνσή της από τη διοίκηση, σε τιμητή και υπερασπιστή των δικαιωμάτων της τοπικής κοινωνίας και σε κακοπροαίρετο κριτή των αυτονόητων ενεργειών και στάσεων, για την επίτευξη του στόχου της απλής αναλογικής στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση.

Η επικοινωνιακή τακτική της παράταξης αυτής, η ρητορική της σύγκρουσης, η ανήθικη προσωπική επίθεση κατά καταξιωμένων στελεχών, αναδεικνύει απωθημένα, που δεν έχουν θέση στον αυτοδιοικητικό πολιτισμό μας και είναι απαράδεκτα. Η πρακτική αυτή δε θα μείνει αναπάντητη, αφού φαίνεται ότι η αγνόηση των δημοσιοποιημένων προκλήσεων και η σιωπή μας μέχρι σήμερα, δεν ερμηνεύτηκαν σωστά και θεωρήθηκαν αδυναμία.

Με τις αντιδημοκρατικές πρακτικές που ακολουθεί ο κ. Γαλιατσάτος δεν μπορεί να αποτελέσει σήμερα εγγύηση και αξιόπιστη δύναμη της κοινωνίας των Ιονίων νήσων και δεν υπάρχουν εχέγγυα ότι θα μπορέσει να ανταποκριθεί στο θεσμικό του ρόλο.

Με προσωπικές ύβρεις και επιθέσεις διεκδικώντας τίτλους ηθικής που δε δικαιούται, εξαιτίας όσων έγιναν τα προηγούμενα πέντε χρόνια, που ήταν στη διοίκηση της περιφέρειας, προσπαθούν με θράσος να ακυρώσουν κάθε προσπάθεια συνεννόησης και συνεργασίας, προσδιορίζοντας ως αυτοσκοπό της δράσης τους τη στείρα και ανούσια αντιπολίτευση και σκοπό την αδυναμία διοίκησης από την εκλεγμένη πλειοψηφία στην περιφέρεια.

Αυτοί που θα έπρεπε να υπερασπίζονται την ανεξάρτητη, ακηδεμόνευτη, αυτοδιοίκηση που θα διατηρεί την πολιτική της αυτονομία και δεν θα ετεροκαθορίζεται, αυτήν που θα έχει ως αποκλειστικό γνώμονα της δράσης της τις ανάγκες του λαού, τη βούληση των πολιτών επικαλούνται και νομιμοποιούν την κομματική παρέμβαση στη λειτουργία των αυτοδιοικητικών παρατάξεων, μέσα στο περιφερειακό συμβούλιο, αγνοώντας όσα συνέβησαν στη χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες.

Αυτό και μόνο είναι ικανό να αναδείξει τις εμμονές τους και τον κομματισμό που επιχείρησαν να εγκαθιδρύσουν στη κοινωνικοπολιτική λειτουργία τους και στις πρακτικές τους ως περιφερειακή διοίκηση.

Αυτοί που μιλούν για το δρόμο του αγώνα για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων της τοπικής κοινωνίας είναι αυτοί που αντιστοιχίζουν τις δυνάμεις της αυτοδιοίκησης με τα κομματικά όργανα. Είναι αφύσικο και αποτελεί στοιχείο της ηθικής παρακμής που βιώνουμε με τη συμπεριφορά της ΑΝΑΣΑ – ΣΥΡΙΖΑ να μας κουνούν το δάχτυλο κομματικοί γυρολόγοι, τυχοδιώκτες που χωρίς αναστολές τοποθετούνται πολιτικά και μετακινούνται κομματικά κατά διαστήματα, ανάλογα με το φύσημα του ανέμου.

Μας εγκαλούν χωρίς ντροπή και προφανώς χωρίς συναίσθηση των σημερινών συνθηκών, για κομματική ανυπακοή στο άντρο της λειτουργίας της δημοκρατικής αυτοδιοίκησης, την αίθουσα του περιφερειακού συμβουλίου. Αυτή, όμως, είναι η πραγματική τους διάσταση: υπηρέτες του κόμματος, διεκπεραιωτές της κομματικής απόφασης και των κομματικών συμφερόντων.

Αναχρονιστικές, παλαιοκομματικές, παρωχημένες, αυταρχικές, ιδεοληπτικές πρακτικές, απόψεις και θέσεις που δείχνουν πόση σοφία έκρυβε η ετυμηγορία του Επτανησιακού λαού στις πρόσφατες περιφερειακές εκλογές του Μάη και του Ιουνίου του 2019.

Ο παραλογισμός διογκώνεται όταν η στάση αυτή προέρχεται απ' αυτούς που υπηρέτησαν με τον πιο σκληρό τρόπο το μοντέλο του περιφερειάρχη – αφέντη, ηγέτη μιας ισχνή μειοψηφίας και των αυλικών του, που με κομματισμό, αδιαφάνεια, ρουσφετολογικές πρακτικές και συμπεριφορές δίχασαν και τραυμάτισαν την τοπική κοινωνία

Η ευθύνη της «Επτανησιακής Πρωτοβουλίας» μεγαλώνει. Η αποστολή των τεσσάρων περιφερειακών συμβούλων της γίνεται, πλέον, καθοριστική για τη λειτουργία του περιφερειακού Συμβουλίου, για την επίτευξη των στόχων και της αποστολής του.

Με διάθεση συνεργασίας, με τις αυτονόητες συναινέσεις, με καλόπιστη διάθεση, απομακρυσμένοι από σκοπιμότητες, εμμονές, περιχαρακώσεις και ανούσιες συγκρούσεις, με διαφάνεια και πίστη στη χρηστή διαχείριση σε όλα τα επίπεδα, θα επιμείνουμε με προσήλωση στο στόχο που διακηρύξαμε προεκλογικά: Αποκλειστικός γνώμονας της δράσης μας είναι η εξυπηρέτηση των συμφερόντων των πολιτών των Επτανήσων, η βελτίωση της καθημερινότητάς τους, η επίλυση των προβλημάτων των νησιών μας, τα οποία εντάθηκαν τα τελευταία χρόνια του αποπροσανατολισμού και της επικοινωνιακής διαχείρισης της περιφερειακής αρχής του κ. Γαλιατσάτου, που τελικά κρίθηκε ανίκανη να ανταπεξέλθει στις προσδοκίες του κόσμου.

Η «Επτανησιακή Πρωτοβουλία» διασφαλίζοντας την πολιτική αυτονομία, ανεξαρτησία και αυτοδιαχείρισή της, στοιχεία που αποτελούν κεκτημένα της τοπικής αυτοδιοίκησης και χωρίς να έχει ανάγκη να αποδείξει τίποτε σε κανέναν, θα προσπαθήσει να βρει διεξόδους στις σύγχρονες απαιτήσεις μιας προοδευτικής λειτουργίας στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση, δουλεύοντας μεθοδικά για την εδραίωση κανόνων διαφάνειας, νομιμότητας, πραγματικής λογοδοσίας και ουσιαστικής διαβούλευσης, αφού βασική μας επιδίωξη είναι να ενισχύσουμε τη συμμετοχή των πολιτών, να διαμορφώσουμε την κοινωνία των πολιτών σε ένα σύγχρονο αυτοδιοικητικό, πολιτικό περιβάλλον.

Καλούμε την «ΑΝΑΣΑ» να διαδραματίσει το ρόλο που της έταξαν οι πολίτες επιδεικνύοντας το ήθος και την πολιτική κουλτούρα που είναι αναγκαία, χωρίς κραυγές, φανατισμό και συγκρουσιακή πρακτική.

Οι καταδικασμένες αντιλήψεις και συμπεριφορές του παρελθόντος και ο κομματισμός δεν επιστρέφουν.

Οι περιφερειακοί Σύμβουλοι της «Επτανησιακής Πρωτοβουλίας»

Αλέξανδρος Αλεξάκης

Παναγιώτης Ποζίδης

Δημήτρης Σπανός

Γιάννης Ροντογιάννης


Πηγή