Η παρέμβαση των Ανοιχτών Οριζόντων στο Δημοτικό Συμβούλιο Σάμης

Στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σάμης που πραγματοποιήθηκε στην Αγία Ευφημία και είχε ως κύριο θέμα τα πλημμυρικά φαινόμενα στην περιοχή και τις συνέπειές τους, ο συνδυασμός μας, «οι Ανοιχτοί Ορίζοντες» με τον επικεφαλής τους Στέλιο Σπαθή τοποθετήθηκε ως εξής:

Φιλοσοφία του συνδυασμού μας είναι να είμαστε χρήσιμοι και παραγωγικοί για τον τόπο μας. Οι άγονες αντιπαραθέσεις δεν μας αφορούν, ιδιαίτερα όταν έχουν σχέση με την ποιότητα ζωής των κατοίκων και την οικονομική, τουριστική ανάπτυξη του Δήμου μας. Γι αυτό καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις θεραπείας για άμεση εφαρμογή όπως και τον εκσυγχρονισμό των λεκανών ανάσχεσης ώστε να συγκρατηθεί όσο γίνεται μεγαλύτερος όγκος όμβριων υδάτων και να οδηγηθούν με ασφάλεια στη θάλασσα και ταυτόχρονα την γρήγορη έναρξη του έργου αποχέτευσης στην Αγία Ευφημία,, σε συνεργασία με την ΔΕΥΑ. Εδώ αναφέραμε ότι αν το έργο καθυστερήσει για λόγους οικονομικούς, τότε να συνεισφέρει ο Δήμος, από τα δικά του έσοδα, των σπηλαίων και του Μύρτου. Προτείναμε να εκπονηθεί υδραυλική μελέτη του ορεινού όγκου Αγίας Δυνατής και Φάλαρης με στόχο να συγκρατούνται τα νερά σε υδάτινους ταμιευτήρες της περιοχής, με πόρους της Πολιτικής Προστασίας , του ΕΣΠΑ ή του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ως αιτίες των πλημμυρικών φαινομένων αναφέραμε:

  1. Το αιολικό πάρκο που τα νερά του καταλήγουν στα Δρακοπουλάτα
  2. Την υπερβόσκηση όπου να νερά καταλήγουν στο αυλάκι Μακρυωτίκων
  3. Στον δρόμο της Φάλαρης που τα νερά τρέχουν προς τα Μπεκατωράτα
  4. Στην κάθε λογής αλόγιστη ανθρώπινη δραστηριότητα στην περιοχή (Υλοτομία)

Το μεγάλο θύμα όλων των παραπάνω δραστηριοτήτων είναι η Αγία Ευφημία, οι κάτοικοί της, οι περιουσίες τους και το λιμάνι όπου οι λάσπες αλλοιώνουν τον χαρακτήρα του.

Για την επίλυση του προβλήματος πρέπει να χρησιμοποιηθούν οι μελέτες που έχουν εκπονηθεί κατά το παρελθόν, όπως π.χ. του κ.Γιάννη Κουγιανού ή στοιχεία τους που λαμβάνουν υπ’ όψη τους και την επέκταση του σχεδίου πόλης της Αγίας Ευφημίας.

Κατά την άποψή μας, σε κρίσιμα θέματα της περιοχής πρέπει να επικρατεί ενιαία αντίληψη, γι’ αυτό στηρίξαμε την δευτερολογία του Δημάρχου. Επίσης αναφερθήκαμε στο ρέμα της Αγίας Παρασκευής που έτρεξε μετά από πολλά χρόνια, στο μεγάλο ποτάμι της Σάμης και στο ρέμα στο Ρουπάκι που χρειάζονται καθαρισμό ευρείας κλίμακας.


Πηγή