Κατά πλειοψηφία η αλλαγή ονομασίας του Δήμου σε Κερκυραίων και Διαποντίων.

Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας Κατά πλειοψηφία η αλλαγή ονομασίας του Δήμου σε Κερκυραίων και Διαποντίων.

Με 27 θετικές ψήφους το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε απόψε την εισήγηση της Δημάρχου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων Μερόπης Υδραίου για μετονομασία του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας σε «Κερκυραίων και Διαποντίων».

Παρών ψήφισε η παράταξη του Γιάννη Τρεπεκλή και η Λαϊκή Συσπείρωση, ενώ καταψήφισαν οι κ. Μαρκάτης και Καρύδης.

Οι τοποθετήσεις

Η Δήμαρχος στην τοποθέτηση της ανέφερε τα εξής: «Έπρεπε να περάσει ομόφωνα με πανηγυρικό χαρακτήρα . Προς το συμφέρον του δήμου είναι η νέα ονομασία θα αναβαθμιστεί στον αυτοδιοικητικό χάρτη ο δήμος μας. Η ιστορική ρίζα, η αυτοδιοικητική, η συνοχή και το κύρος που προσδίδει ο προσδιορισμός μας είναι Κερκυραίων και Διαποντίων. Υπάρχει συναίνεση , το είχαμε στο προεκλογικό πρόγραμμά μας και εγκρίθηκε από το 65% των δημοτών».

Ο κ. Γιάννης Τρεπεκλής υποστήριξε: «Ψηφίζουμε παρών, θα έπρεπε να ζητηθεί η άποψη των τοπικών συμβουλίων & φορέων και η ονομασία του δήμου να διαμορφωθεί μέσα από την κοινωνία».

Ο κ. Kαλούδης τόνισε: «Έπρεπε να χε μείνει με Καλλικράτη το δήμος Κερκυραίων, γιατί αφαιρέθηκε; Μας ήθελαν πολίτες β’ κατηγορίας. Ο δήμος Κερκυραίων συνεστήθη το 1866. Είναι αποκατάσταση δημοκρατική το Κερκυραίων, ανήκει στους πολίτες»..

Ο κ. Νεράντζης: «Ναι στην ονομασία Κερκυραίων και Διαποντίων Νήσων».

Ο κ. Μπορμπότης: «Σημασία δεν έχει το όνομα του δήμου , αλλά οι πολιτικές που εφαρμόζονται στο δήμο και αν αυτές εξυπηρετούν το λαό και τα συμφέροντά του».

Ο κ. Μαρκάτης: «Επίπλαστα αυτά τα θέματα, το πρώτιστο είναι να σφυρηλατηθεί μια ταξική συνείδηση. Ζήτημα πολιτικό να μπούμε σε άλλα θέματα. Η Τ.Α. θα έπρεπε να δημιουργήσει αυτές τις συνθήκες που οι άνθρωποι με οποιαδήποτε ρίζα και καταγωγή να μπορεί να έχει ίσες ευκαιρίες και να ονομάζεται Κερκυραίος».

Η κ. Δρυ: «Γιατί ξεχωρίζουμε τους κατοίκους των Διαποντίων, δεν είναι Κερκυραίοι; Ίσως θα πρεπε μια πιο ενωτική ονομασία».

Ο κ. Καρύδης: «Έπρεπε να αποσυρθεί το θέμα, δεν ρωτήθηκαν τα τοπικά συμβούλια, αυτό είναι πρωτοφανές. Ο Καλλικράτης ένωσε όλη την Κέρκυρα σε ενιαίο δήμο, ήταν μεγάλη μεταρρύθμιση. Ο γεωγραφικός προσδιορισμός ενώνει όλους τους δημότες, δε διχάζει. Είμαι κατά, αν ψηφιστεί σήμερα».

Τέλος ο κ. Πουλής: «Λογικοί όλοι οι προβληματισμοί. Το Κερκυραίων ακούγεται πιο εύηχο, συμφωνώ με εισήγηση. Με τη διάσπαση των δήμων πάνε καλύτερα τα πράγματα».


Πηγή