Καταγγελία μέσω κοινού δελτίου τύπου των συλλόγων υπαλλήλων όλων των Π.Ε της ΠΙΝ

Καταγγέλλουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την αυταρχική και εκφοβιστική συμπεριφορά, με την οποία αντιμετωπίζει τους υφιστάμενους του ο Γενικός Διευθυντής της ΓΕΝΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ & ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ της ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ, στην οποία ανήκουν μεταξύ άλλων η Διεύθυνση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και οι Διευθύνσεις Τεχνικών Έργων και Μεταφορών & Επικοινωνιών των επιμέρους Περιφερειακών Ενοτήτων.

Ο εν λόγω Γενικός Διευθυντής κρίθηκε «άξιος» για αυτήν την θέση, αφού κατείχε όλα τα απαραίτητα προσόντα που ήθελε ο νόμος ν. 4369/16 της αξιολόγησης.

Ιδού λοιπόν τα πρώτα «εξαιρετικά» αποτελέσματα του νόμου αυτού, όσον αφορά την επιλογή προϊσταμένων Γενικών Διευθύνσεων:

Με την έναρξη της θητείας του, τον Μάρτιο του 2019, έστειλε σε όλες τις Διευθύνσεις που εποπτεύει, εγκύκλιο με οδηγίες για την καλή και αποτελεσματική τους λειτουργία.

Η εγκύκλιος αυτή, που ζητούσε και αποδεικτικό παραλαβής από τους αποδέκτες της (!!!), ήταν σε κλίμα έντονης αμφισβήτησης και άκρατης καχυποψίας. Είχε στοχευμένα εκφοβιστικό ύφος, έθετε ασφυκτικές προθεσμίες, θέσπιζε δικές του μεθόδους αξιολόγησης, που δεν προβλέπονται ούτε καν στον ίδιο τον αντιδραστικό ν. 4369/16, περιείχε ασαφείς εντολές και υποδείξεις χωρίς ξεκάθαρο έρεισμα στη νομοθεσία, ενθάρρυνε ενέργειες και πρακτικές που βρίσκονται πέρα από τις υπηρεσιακές αρμοδιότητες κ.α.

Είναι χαρακτηριστική η φράση «… κάθε παρέκκλιση από τα ανωτέρω κρίνεται απαράδεκτη και δεν θα γίνεται ανεκτή» που συνηθίζει να χρησιμοποιεί στην αλληλογραφία, ενώ χαρακτηριστική είναι και η τακτική επίκληση ή υπενθύμιση του πειθαρχικού κώδικα, ώστε να περιορίζονται οι όποιες αντιρρήσεις και διαφορετικές απόψεις. Είναι δε αφοπλιστικό για τη νοημοσύνη μας το ότι ενθαρρύνει την εφαρμογή του άρθρου 25 του Ν. 3528/07, σε όσους υπαλλήλους θεωρούν παράνομες τις εντολές του, «ξεχνώντας» όμως ότι προηγουμένως τους έχει εντέχνως εκφοβίσει, οπότε δύσκολα θα βρεθεί κάποιος να τολμήσει να πέσει στη δυσμένειά του. Στην Π.Ε. Κέρκυρας (στην οποία δυστυχώς ο Σύλλογος Εργαζομένων δεν είναι ενεργοποιημένος) έχουν ήδη ασκηθεί αλλεπάλληλες πειθαρχικές διώξεις σε συναδέλφους, ενώ ετοιμάζεται να ικανοποιήσει την πειθαρχική του μανία και στα υπόλοιπα νησιά, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα αφήνει να εννοηθούν.

Σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 15-10-2019 για ενημέρωση των Διευθύνσεων Τεχνικών Έργων των τεσσάρων Περιφερειακών Ενοτήτων της Π.Ι.Ν., η οποία έγινε σε κλίμα έντασης και επίδειξης διοικητικής δύναμης, με επικριτικές αναφορές εκ μέρους του, που σίγουρα δεν βοηθούσαν για εποικοδομητική συζήτηση και συνεργασία, έγινε παρέμβαση από την Πρόεδρο του Συλλόγου Υπαλλήλων Π.Ε. Κεφαλληνίας & Ιθάκης «ΝΙΚΟΣ ΠΑΓΟΥΛΑΤΟΣ», η οποία τυγχάνει να είναι και υπάλληλος της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων. Η συνάδελφος έθεσε καίρια προβλήματα που αντιμετωπίζουμε όλες οι υπηρεσίες (παρουσία και των χωρικών Αντιπεριφερειαρχών) και που αφορούν στην τεράστια υποστελέχωση, στις πάμπολλες ελλείψεις σε εξοπλισμό και υλικοτεχνική υποδομή και στα ανυπέρβλητα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε προκειμένου να ανταποκρινόμαστε στην εργασία μας, λαμβάνοντας για απάντηση, σε αρκετά απαξιωτικό ύφος, έναν σχολιασμό περί συνδικαλισμού και «αναζήτησης ψήφων». Ακολούθησε κοινή ανακοίνωση – διαμαρτυρία των Συλλόγων εργαζομένων των Περιφερειακών Ενοτήτων προς την Περιφερειακή Αρχή, καταθέτοντας όλα τα παραπάνω.

Η επόμενη τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε με τους Διευθυντές και τους Τμηματάρχες, αλλά ξεχωριστά αυτή τη φορά για κάθε Περιφερειακή Ενότητα (σαν ένα είδος ανάκρισης ανά Π.Ε.), στο ίδιο επικριτικό και αυταρχικό ύφος, προκαλώντας έντονη ταραχή σε συνάδελφο της Π.Ε. Κεφαλληνίας με αποτέλεσμα να παρουσιάσει συμπτώματα κρίσης πανικού και να ζητήσει να αποχωρήσει. Ο Γενικός Διευθυντής προσπάθησε απτόητος να συνεχίσει τη συζήτηση, ωστόσο αυτή διακόπηκε με παρέμβαση του Αντιπεριφερειάρχη. Παρά τη διακοπή, συνέχισε το πρόγραμμά του με τις επόμενες Π.Ε. χωρίς να μπει καν στη διαδικασία να ενημερωθεί για την κατάσταση της υγείας της συναδέλφου.

Είναι δυστυχώς αντιληπτός ο τρόπος με τον οποίο θα «κριθούν», θα «αξιολογηθούν» και θα «βαθμολογηθούν» οι υφιστάμενοι υπάλληλοι (συνάδελφοι με εμπειρία πολλών ετών) από τον εν λόγω «άξιο» Γενικό Διευθυντή, κάτοχο όλων των κριτηρίων του Νόμου, αποδεικνύοντας και στην εφαρμογή πόσο προβληματικός είναι ο νόμος της αξιολόγησης.

Επισημαίνουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν θα ανεχτούμε και δεν θα επιτρέψουμε πλέον αυτήν την κακομεταχείριση, αυτήν την εξευτελιστική και εκφοβιστική πρακτική από τη Γενική Διεύθυνση. Είμαστε απολύτως αποφασισμένοι να σταθούμε ενωμένοι σε κάθε περίπτωση άσκησης οποιασδήποτε δίωξης συναδέλφου και θα προβούμε σε κινητοποιήσεις σε συνεργασία με την Ομοσπονδία μας (ΟΣΥΑΠΕ) και με άλλες εργασιακές δυνάμεις και κινήματα.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ από την Περιφερειακή Αρχή, τώρα κιόλας, απερίφραστα και χωρίς υπεκφυγές, να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα που απαιτούνται, σε κάθε επίπεδο, για να σταματήσει αυτός ο πρωτόγνωρος εργασιακός εκφοβισμός που υφίστανται οι υπάλληλοι της εν λόγω Γενικής Διεύθυνσης. Όσο δεν το πράττει θα θεωρείται τουλάχιστον συνυπεύθυνη.

23-10-2019

ΤΑ Δ. Σ. ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΩΝ Π. Ε. ΤΗΣ Π.Ι.Ν.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΜΑΡΙΑ ΣΚΑΦΙΔΑ

Π. Ε. ΛΕΥΚΑΔΑΣ

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΣΟΦΙΑ ΜΙΣΑΗΛΙΔΟΥ

Π. Ε. ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ & ΙΘΑΚΗΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΔΗΜΗΤΡΟΣ ΒΕΡΤΖΑΓΙΑΣ

Π. Ε. ΖΑΚΥΝΘΟΥ


Πηγή