ΚΚΕ: Μέτρα για τους πλημμυροπαθείς στην Αγία Ευφημία Πυλάρου του Νομού Κεφαλονιάς

ΕΡΩΤΗΣΗ Προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Εσωτερικών, Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Υποδομών και Μεταφορών

Μέτρα για τους πλημμυροπαθείς στην Αγία Ευφημία Πυλάρου του Νομού Κεφαλονιάς

Οι αλλεπάλληλες πλημμύρες στην Αγία Ευφημία στην περιοχή της Πυλάρου στο Νομό Κεφαλονιάς, για άλλη μια χρονιά απείλησαν ανθρώπινες ζωές και κατέστρεψαν δημόσιες υποδομές και περιουσίες.

Οι πλημμύρες άρχισαν να εμφανίζονται στην περιοχή, μετά την εγκατάσταση ανεμογεννητριών. Αυτή είναι η βασική αιτία του φαινομένου που επαναλαμβάνεται τα τελευταία χρόνια συστηματικά, (φέτος δύο φορές μέχρι σήμερα, καθώς και το 2011 το 2012 το 2014 το 2015 και το 2016). Η υποταγή της χρήσης των βουνών της περιοχής στο κέρδος, που εκφράζεται πριν απ όλα με ασύδοτη εγκατάσταση ανεμογεννητριών από τα μονοπώλια, τα μπαζώματα ρεμάτων την ανυπαρξία αναδάσωσης εκτάσεων κ.α.

Ο όποιος αντιπλημμυρικός σχεδιασμός και τα όποια εγγειοβελτιωτικά, αντιπλημμυρικά, αντιδιαβρωτικά και άλλα έργα υποδομής αποδείχτηκαν ανεπαρκή, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων (Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ) και της τοπικής διοίκησης (Περιφέρειας – Δήμου).

Στο πλαίσιο αυτό και εκτός των άλλων, παραμένει ακόμη σε εκκρεμότητα η ένταξη του Νομού Κεφαλονιάς στις περιοχές των Ζωνών Δυνητικά Υψηλού Κινδύνου Πλημμύρας, στους Χάρτες Κινδύνου – Επικινδυνότητας Πλημμύρας και στα Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνου Πλημμύρας του ΕΠΔΚΠ, ώστε να μπορεί να χρηματοδοτείται και από το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, σε ποια άμεσα μέτρα θα προβεί η κυβέρνηση ώστε:

  1. Να κηρυχθεί η περιοχή πλημμυρόπληκτη στο σύνολό της.
  2. Να επικαιροποιηθεί το σχέδιο πολιτικής προστασίας.
  3. Να υπάρξουν τα απαραίτητα μέτρα καθώς και η αναγκαία χρηματοδότηση για εκπόνηση υδρολογικής–υδραυλικής μελέτης όλης της περιοχής, (αποστραγγιστικοί τάφροι, τοίχοι αντιστήριξης, λεκάνες ανάσχεσης ορμής νερού, καθαρισμοί κ.α), για την οριστική επίλυση του προβλήματος
  4. Να καταγραφούν οι ζημίες και να αποζημιωθούν οι πληγέντες στο 100% για το σύνολο των καταστροφών σε κατοικίες, μικρές επιχειρήσεις, κτηνοτροφικές – γεωργικές εγκαταστάσεις κ.α.
  5. Να μην πληρώνεται ο ΕΝΦΙΑ στην πλημμυρόπληκτη περιοχή όσο διαρκεί το πρόβλημα και να απαλλαγούν οι πληγέντες από τα δημοτικά τέλη, να παγώσουν τα χρέη σε εφορία, ΟΑΕΕ, τράπεζες χωρίς προσαυξήσεις και τόκους.
  6. Να ενταχθεί ο Νομός Κεφαλονιάς στις περιοχές των Ζωνών Δυνητικά Υψηλού Κινδύνου Πλημμύρας, στους αντίστοιχους Χάρτες και στα Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνου Πλημμύρας του ΕΠΔΚΠ,
  7. Να σταματήσει η περαιτέρω εγκατάσταση – χωροθέτηση νέων ανεμογεννητριών που γίνεται με κριτήριο την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων και αποτελούν γι αυτό, βασική αιτία εμφάνισης των πλημμυρικών φαινομένων.

Οι Βουλευτές

Καραθανασόπουλος Νίκος

Παπαναστάσης Νίκος


Πηγή