«Μετανάστες. Ευκαιρία ή απειλή;», γράφει ο Ιωάννης Ρεβύθης.

Κοινωνία «Μετανάστες. Ευκαιρία ή απειλή;», γράφει ο Ιωάννης Ρεβύθης.

Τις τελευταίες ημέρες πολύ κουβέντα γίνεται για το ενδεχόμενο να εγκατασταθουν και στην Κέρκυρα κάποιοι πρόσφυγες, μετανάστες, πέστε τους όπως θέλετε, με αποτέλεσμα να έχει ανοίξει ένας διάλογος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για το κατά πόσον είναι καλό να τους δεχθούμε η όχι.

Αφήνω κατά μέρος τους ανθρωπιστικούς και άλλους λόγους και απλά παραθέτω κάποια στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε καλύτερα το θέμα των μεταναστών και πως ταυτόχρονα μπορούμε να μετατρέψουμε την απειλή σε ευκαιρία.

Ας δούμε μερικά στοιχεια: Από το 1960 ο παγκόσμιος δείκτης γονιμότητας συνεχώς πέφτει.

Στην Ελλάδα πέφτει κάτω από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο και την ίδια στιγμή το προσδόκιμο επιβίωσης έχει εκτοξευθεί από τα 50 στα 69 χρόνια με ανοδικές τάσεις και παγκόσμια το ποσοστό των μεταναστών παραμένει στα ίδια περίπου επίπεδα. Πριν από 50 χρόνια το ποσοστό των μεταναστών αντίστοιχουσε στο 3% όσο περίπου ήταν και το 2015.

Πιο συγκεκριμένα από το 2005 έως το 2010 η καθαρή μετανάστευση προς τις αναπτυγμένες χώρες αντίστοιχουσε στα 16,4 εκατ. ανθρώπους ενώ από το 2010 έως το 2015 ο πληθυσμός αυτός μειώθηκε κατά 5 εκατομμύρια.

Αυτό που είναι εντυπωσιακό, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, είναι το γεγονός ότι 22 από τις πιο αναπτυγμένες χώρες είχαν υποβάλλει δημοσίως, σχέδια αύξησης του πληθυσμού τους μέσω της μετανάστευσης.

Μιλάμε για χώρες όπως η Αυστραλία ο Καναδάς οι ΗΠΑ και η Γερμανία. Ειδικότερα στη Γερμανία πάρα τις αντιδράσεις των Νεοναζί από το 2011 έως το 2015 η μετανάστευση αύξησε τον Γερμανικό πληθυσμό κατά 1,6%.

Είναι εντυπωσιακό ότι σύμφωνα με μελέτες της Γερμανικής κυβέρνησης, για να διατηρηθεί η αναλογία πληθυσμού σε εργάσιμη ηλικία με τους συνταξιούχους στα σημερινά επίπεδα θα πρέπει να δέχεται μέχρι το 2030 περίπου 1.500. 000 μετανάστες το χρόνο.

Στην γειτονική μας Τουρκία συμβαίνει το εξής εκπληκτικό. Την ιδια στιγμή που παραπονιέται για την εισροή μεταναστών διεκδικώντας Ευρωπαϊκά κεφάλαια, αυξάνει τον πληθυσμό της κατά 2,5% και παράλληλα, σιωπηρά επιμήκυνε τις άδειες παραμονής 1.000.000 μεταναστών από την Συρία. Το 2014 σύμφωνα με την Παγκόσμια τράπεζα το 25% των νέων επιχειρήσεων στην Τουρκία ανήκουν σε Συριους και οι πόλεις με την μεγαλύτερη ανάπτυξη ήταν αυτές όπου είχαν εγκατασταθεί πρόσφυγες. Είναι εύκολοι λοιπόν οι αφορισμοί και οι κατάρες.

Προτείνω όμως, ολοι οι αρμόδιοι φορείς πριν αρχίσουν τις κραυγές και τους ψιθύρους να φροντίσουν να ανοίξουν και κάνα βιβλιαράκι για την καλύτερη ενημέρωση τους.


Πηγή