Με… γαλλική φινέτσα στο 1ο ΕΠΑΛ Αμαλιάδας!

Γάλλοι σπουδαστές και μαθητευόμενοι κομμωτικής από το ΙΕΚ CFA IFAC DE GUIPAVAS DE BREST στην πόλη BREST της Γαλλίας, βρέθηκαν χθες στο 1ο ΕΠΑΛ Αμαλιάδας, για να κάνουν πρακτική δύο εβδομάδων, στο πλαίσιο του προγράμματος ERASMUS +.

Χθες, πρώτη μέρα της κινητικότητάς τους, την αφιέρωσαν σε ένα ατελιέ κομμωτικής στο 1ο ΕΠΑΛ Αμαλιάδας, όπου και μπόρεσαν να ανταλλάξουν ιδέες πάνω στις διαφορές των εκπαιδευτικών συστημάτων Γαλλίας και Ελλάδας και στην συνέχεια να εφαρμόσουν τις γνώσεις και την τεχνογνωσία τους με σκοπό την ανταλλαγή καλών επαγγελματικών πρακτικών.

Σημαντική ήταν η συνεισφορά του γαλλικού ΙΕΚ το οποίο έκανε δωρεά υλικών και εργαλείων κομμωτικής ώστε να προσφέρει περισσότερο εξοπλισμό στους σπουδαστές που παρακολουθούν τα εργαστήρια του τμήματος κομμωτικής του ΕΠΑΛ. Το ατελιέ, που αναβιώνει για δεύτερη χρονιά στον ίδιο χώρο, «κέρδισε» τις εντυπώσεις μαθητών και εκπαιδευτικών του 1ου ΕΠΑΛ Αμαλιάδας, οι οποίοι ανανέωσαν το ραντεβού τους για το 2020.

Πρόκειται για μια δράση της εταιρείας C.O.P.A.E. ILIS με έδρα τη Γαστούνη, που οργανώνει, συντονίζει και εκτελεί Ευρωπαϊκά προγράμματα Erasmus+, σεμινάρια, εργαστήρια κλπ. Ως ενδιάμεσος φορέας, συνεργάζεται στην αποστολή πολλών Ελληνικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΕΠΑ.Λ. και Ι.Ε.Κ.) σε υποτροφίες για το εξωτερικό. Η C.O.P.A.E. ILIS είναι επίσημος Εταίρος στην Ελλάδα δέκα Γαλλικών περιφερειών και πολλών Ευρωπαϊκών χωρών (όπως Ισπανία, Γερμανία, Πορτογαλία, Βέλγιο, Ρουμανία, Ιταλία). Οργανώνει εκπαιδευτικά σεμινάρια με τα CEMEA της Γαλλίας / INSUP / INFA / CCI / APCMA / OFAJ / MFR και άλλους φορείς.

Η εταιρεία C.O.P.A.E. ILIS στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος κινητικότητας Erasmus+ και της συνεργασίας με τους εταίρους της στην Bretagne της Γαλλίας οργάνωσε την υποδοχή, παραμονή και απασχόληση μέσω πρακτικής άσκησης στο Δήμο Πηνειού στην Γαστούνη, στις επιχειρήσεις ‘’Ζαχαροπλαστείο ‘’Νίκας’’, ‘’Αρτοζαχαροπλαστείο Μπίρμπας’’, στα κομμωτήρια ‘’Μαίρη’’ και ’Σούλης’’ καθώς και στους χώρους εστίασης ‘’Η Ταβέρνα της Μαριγώς’’ και καφενείο ‘’Σάββας’’. Τέλος, στο αρτοποιείο ‘’Σπυρόπουλος’’ στα Λεχαινά.

Ελληνική φιλοξενία και υποδοχή

Ο συνοδός καθηγητής, κ. David Saout, τόνισε: « Πάντα μας συγκινεί βαθιά η ελληνική φιλοξενία και υποδοχή καθώς και η ενεργός συμμετοχή μαθητών και καθηγητών στο ατελιέ των σπουδαστών μας που ήρθαν με όρεξη να ανταλλάξουν, να ανακαλύψουν και να εξελιχθούν τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο. Ευχαριστούμε από καρδιάς το Erasmus+, το ΙΕΚ CFA IFAC DE GUIPAVAS DE BREST, το 1ο ΕΠΑΛ Αμαλιάδας αλλά και τον εταίρο μας C.O.P.A.E. ILIS για την άψογη συνεργασία».

Η «ψυχή» του προγράμματος κα Λεϊλά Κλάδη τονίζει ότι πέρα από την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και μεθοδολογίας, που επιτυγχάνεται αφού η εταιρεία της υποδέχεται εκατοντάδες νέους από την Ευρώπη κάθε χρόνο, γίνονται παράλληλα γνωστές οι ομορφιές της Ηλείας στο εξωτερικό κι έτσι οι Γάλλοι φιλοξενούμενοι αποτελούν τους καλύτερους πρεσβευτές της χώρας μας στη φίλη χώρα.

Οι γάλλοι μαθητές έμειναν ενθουσιασμένοι από την πρώτη αυτή εμπειρία και ανυπομονούν να ξεκινήσουν την πρακτική άσκηση στις ελληνικές επιχειρήσεις.

Την ικανοποίησή του για την υλοποίηση μιας ακόμη δράσης στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus +, εξέφρασε και ο διευθυντής του 1ου ΕΠΑΛ Αμαλιάδας κ. Βασίλης Παναγιωτόπουλος, ο οποίος χαρακτήρισε σημαντική και ωφέλιμη την ανταλλαγή επαγγελματικών πρακτικών με μαθητές από άλλες χώρες.


Πηγή