«Ναι, είμαι πολύτεκνη μάνα και θέλω να με σέβεται η πατρίδα μου»

«Ναι, είμαι πολύτεκνη Ελληνίδα μάνα και θέλω να με σέβεται η πατρίδα μου γιατί μεγαλώνω παιδιά με αξίες, με όνειρα, με στόχους και δε θέλω να ερημώσει ο τόπος μου, η χώρα μου….

Αντιλαμβάνεται κανείς ότι τελικά δεν παράγουμε τίποτα σαν έθνος, σαν λαός. Θάψαμε στο υπέρμετρο καταναλωτισμό και την εφήμερη καλοπέραση ακόμη και την ελπίδα που έρχεται με τη γέννηση ενός παιδιού..

Μια ελπίδα που χάθηκε αλλά δεν πέθανε, το βλέπεις μέσα στα μάτια των παιδιών μας, στο χαμογελαστό πρόσωπό τους, είναι τα λόγια μιας πολύτεκνης μητέρας, απ’ αυτές που κρατούν ζωντανό το ελληνικό κύτταρο και που η κοινωνία τους χρωστά τόσα πολλά, αυτούς τους δύσκολους καιρούς…!

Η συνεισφορά τους στην ενίσχυση της γεννητικότητας είναι σημαντική, αφού προσφέρουν στη χώρα το ανθρώπινο δυναμικό που απαιτείται για την εξασφάλιση της συνέχειας του έθνους.

Για μία πολύτεκνη μητέρα η ημέρα όσες ώρες και να είχε δε θα ήταν ποτέ αρκετή για να ασχοληθεί με τα παιδιά της

Η κ. Χριστίνα Χαριτίδου, ιατρός στο επάγγελμα και μητέρα επτά παιδιών μίλησε στην »Π» για το ρόλο της και παραδέχθηκε ότι ποτέ δεν είχε σκεφτεί απάντηση στο ερώτημα »τί σημαίνει για μία μάνα να έχει πολλά παιδιά..»… Για μια μάνα, το να έχει ένα παιδί είναι σαν να έχει έναν κήπο, τον οποίο πρέπει διαρκώς να φροντίζει, για να χαρεί λουλούδια και καρπούς μας είπε και συνέχισε, το πιο δύσκολο και σημαντικό λουλούδι για να φυτέψει και να ευδοκιμήσει στην ψυχούλα του παιδιού είναι η Γνώση και ο Φόβος/Σεβασμός, μα και η Αγάπη του Θεού…Όλο αυτό είναι μια γλυκιά και επώδυνη διαδικασία μέσα από την οποία ωριμάζουν και ωφελούνται και μάνα και παιδί. Ακόμα κι όταν το παιδί μεγαλώσει και ενηλικιωθεί το πότισμα του κήπου δε σταματά, συνεχίζεται ισόβια, με την αδιάκοπη ευχή της μάνας να του στέλνει την ευλογία του Θεού στη ζωή του. Μία μάνα με επτά παιδιά όπως εγώ, απλά έχει επτά κήπους να φροντίσει !

Η «κατάρα» του να είσαι
πολύτεκνος στην Ελλάδα

Το οικονομικό πρόβλημα είναι το κυριότερο που ταλανίζει την ελληνική οικογένεια σήμερα, πόσο μάλλον όταν είναι πολύτεκνη, τη στιγμή που οι μισθοί έχουν συρρικνωθεί, η ανεργία έχει χτυπήσει κόκκινο και το μέλλον είναι εξαιρετικά αβέβαιο…

Στην Ελλάδα το 2009 υπήρχαν 160.057 πολύτεκνες οικογένειες και στο νομό Ηλείας 5.899. Ο Σύλλογος Πολυτέκνων Πύργου και περιχώρων το 2006 είχε εγγεγραμμένα 2.950 μέλη και το 2018 τα μέλη του έφτασαν τα 2482. Δηλαδή μέσα σε δώδεκα χρόνια οι πολύτεκνες δηλωμένες οικογένειες μειώθηκαν κατά 468. Το 2013 γράφτηκαν στο σύλλογο 18 νέες οικογένειες, ενώ το 2018 γράφτηκαν 9 νέες οικογένειες, σημειώνοντας πτώση μέσα σε 6 χρόνια της τάξεως του 50%. Και από τη μια μπορεί να λέμε ότι η Ελλάδα γερνάει και δε γεννάει, απ΄ την άλλη και αυτοί που γεννούν αντιμετωπίζουν τεράστιες δυσκολίες και καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να τα φέρουν βόλτα και να μπορούν να ζουν μια αξιοπρεπή ζωή, τόσο οι ίδιοι ως γονείς ,όσο και τα παιδιά τους.. Οι φοροελαφρύνσεις ήταν ένα δυνατό κίνητρο για όσους ήθελαν να δημιουργήσουν πολύτεκνη οικογένεια δήλωσε στην »Π» ο πρόεδρος του Συλλόγου Πολυτέκνων Πύργου και περιχώρων κ. Νίκος Κρουστάλλης που είναι πυροσβέστης στο επάγγελμα και συμπλήρωσε ότι από τους περίπου 8.400 μόνιμους συναδέλφους του στην Ελλάδα μόνο πέντε πυροσβέστες έχουν οικογένειες με 5 παιδιά..

Επιπλέον από τις κυβερνήσεις έχουν καταργηθεί τα τελευταία χρόνια και πολλά μέτρα τα οποία αποτελούσαν ένα κίνητρο για τη δημιουργία μιας πολύτεκνης οικογένειας.. Και κάπου εδώ αρχίζουμε να αντιλαμβανόμαστε όλοι την άλλη όψη του νομίσματος και να βλέπουμε την κατάσταση πιο ξεκάθαρα και από την πραγματική της πλέον σκοπιά…..

Γιατί δε γίνεται να φορολογείται το ίδιο ένας εργένης με έναν που έχει 3 παιδιά και ούτε αυτός που έχει 2 παιδιά να φορολογείται το ίδιο με αυτόν που έχει 5 ή και 6 παιδιά…

Το σίγουρο είναι ότι και φέτος οι πολύτεκνες οικογένειες θα γιορτάσουν στις 5 Νοεμβρίου, τώρα αν και κατά πόσο θα γιορτάζουν σε 20 χρόνια, κανείς δε γνωρίζει..

Σε λίγο θα ξεχάσουμε
το κλάμα του μωρού…

Η συνεχιζόμενη μείωση των γεννήσεων εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την αναπαραγωγή και την εξασφάλιση του επιπέδου αντικατάστασης των γενεών αφού:

• Η γέννηση ενός παιδιού ισοδυναμεί με καμία, γιατί δεν αναπληρώνει τους δύο γονείς του που θα πεθάνουν. • Η γέννηση δύο παιδιών απλά αναπληρώνει τους γονείς του.
• Η γέννηση του τρίτου παιδιού αναπληρώνει το έλλειμμα των εκούσια ή ακούσια άτεκνων και στείρων γονέων, που φτάνει το 35% περίπου του πληθυσμού.
• Η γέννηση τεσσάρων παιδιών ισοδυναμεί με μία ως ενεργητικό πλεόνασμα και δυναμικό για τη χώρα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ από το 2011 μέχρι το 2017 ο πληθυσμός της χώρας μειώθηκε κατά 355.000.

Βέβαια ακόμη χειρότερα είναι τα στοιχεία της EYROSTAT και σύμφωνα με τις προβλέψεις της αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση το 2080 ο πληθυσμός μας θα αγγίζει μόλις τα 7,2 εκατομμύρια και η Ελλάδα μας, θα αποτελεί τη μικρότερη χώρα της Ε.Ε…

8 γεννήσεις στα 1000 άτομα

Εκτός από το δημογραφικό που έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις σύμφωνα με μελέτες και με προγνώσεις που βλέπουν κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας αλλά και με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Αρχής υπάρχει και η επιδημία της οικονομικής μετανάστευσης των Ελλήνων τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα χιλιάδες νέοι και νέες που βρίσκονται στο αποκορύφωμα της παραγωγικότητας και γονιμότητας τους, να εγκαταλείπουν τη χώρα αναζητώντας αλλού ένα καλύτερο μέλλον και με ορατή την πιθανότητα να κάνουν οικογένεια στη χώρα που μετοίκησαν…

Συνεπώς αν δεν αντιμετωπιστεί σοβαρά το συγκεκριμένο πρόβλημα, με την πάροδο των χρόνων η χώρα θα γερνάει μέχρι που θα ερημώσει, κάτι που αρχίζει να φαίνεται στην ελληνική ύπαιθρο.

Όταν μιλούν οι αριθμοί

Ας μην πάμε μακριά, ήδη πέρυσι στην Ηλεία οι θάνατοι ήταν διπλάσιοι από τις γεννήσεις όπου με βάση τη μόνιμη κατοικία της μητέρας γεννήθηκαν 976 παιδιά, ενώ οι θάνατοι την ίδια χρονική περίοδο που σημειώθηκαν σε επίπεδο νομού ήταν 1852.

Ρεκόρ γεννήσεων το 1967 με 162.839 παιδιά να γεννιούνται στην ελληνική επικράτεια.

Το 22% των Ελλήνων είναι άνω των 65 ετών..

Το 1990 οι Ελληνίδες το πρώτο παιδί στα 26 χρόνια τους .

Το 2018 οι Ελληνίδες το πρώτο παιδί τα 31χρόνια τους.

Το 2018 οι 85+ αντιστοιχούν στο 3,5% του πληθυσμού.


Πηγή