Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου στην ετήσια συνάντηση του δικτύου EUROPARC (εικόνες)

Στην Λετονία

Με εξαιρετική επιτυχία, συμμετείχε ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου, για πρώτη φορά ως επίσημο μέλος του δικτύου, στις εργασίες του Ετήσιου Συνεδρίου του ευρωπαϊκού δικτύου προστατευόμενων περιοχών EUROPARC με τίτλο: “Η Φύση στην σκέψη μας – κατανοώντας τις αξίες μας”, που διοργανώθηκε στην Λετονία, εντός του Εθνικού Πάρκου Κέμερι από τις 24 έως τις 27 Σεπτεμβρίου 2019. Στο ετήσιο συνέδριο του δικτύου, τον Φορέα Διαχείρισης εκπροσώπησαν, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Δρ. Γεώργιος Δρακάτος και ο Αν. Διευθυντής Δρ. Μιχαήλ Ξανθάκης. Το συνέδριο αποτελεί την βασική ετήσια συνάντηση ειδικών επιστημόνων και προσωπικού που ασχολείται με την διαχείριση της φύσης στην Ευρώπη. Πραγματοποιήθηκαν ομιλίες που σχετίζονται με τη διαχείριση της φύσης, τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και τη βιώσιμη ανάπτυξη εντός των προστατευόμενων περιοχών. Με 360 συνέδρους από 38 χώρες, το Συνέδριο αυτή τη χρονιά επικεντρώθηκε κυρίως στον ρόλο της φύσης στην ανθρώπινη υγεία και τη σημασία της, καθώς και σε άλλες πτυχές της ζωής, όπως η πολιτική, οι επιχειρήσεις, οι τέχνες και ο σχεδιασμός τοπίου.

Τόσο ο κ. Δρακάτος όσο και ο κ. Ξανθάκης είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με ανθρώπους της ομοσπονδίας EUROPARC, αλλά και με αρκετούς συνέδρους, που έφτασαν στην Λετονία από διάφορα μέρη της Ευρώπης, γενικότερα θέματα που αφορούν τη λειτουργία και ανάδειξη των Εθνικών Πάρκων. Επίσης, αντάλλαξαν απόψεις, εμπειρίες, συμμετείχαν σε ειδικές θεματικές ομάδες και συζήτησαν βέλτιστες πρακτικές διαχείρισης με επιστήμονες από άλλα ευρωπαϊκά πάρκα.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια έκθεσης παρουσίασης (Marketplace) των ευρωπαϊκών πάρκων, που πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο της Γιούρμαλα, παρουσιάστηκε στους συνέδρους το έντυπο πληροφοριακό υλικό αφιερωμένο στον Εθνικό Δρυμό Αίνου, στοχεύοντας στην ανάδειξη του Δρυμού και στην προσέλκυση συνεργασιών με άλλα πάρκα και ευρωπαϊκούς φορείς. Συγκεκριμένα, μοιράστηκαν κάρτες, φυλλάδια και έντυπο υλικό του Φορέα Διαχείρισης, καθώς και πληροφορικό υλικό για την Κεφαλονιά και την Ιθάκη, που δόθηκε από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και το Δήμο Αργοστολίου. Προσφέρθηκαν επίσης στους συνέδρους μάντολες και άλλα παραδοσιακά γλυκίσματα, καθώς και λευκό (Ρομπόλα) και κόκκινο κρασί από την Κεφαλονιά, μία προσφορά του Συνεταιρισμού Παραγωγών Ρομπόλας Κεφαλληνίας, τον οποίο και ευχαριστούμε θερμά για την προσφορά του τοπικού κεφαλλονίτικου οίνου, ο οποίος άρεσε ιδιαίτερα στους Συνέδρους που το δοκίμασαν.

Οι σύνεδροι ενημερώθηκαν για την οικολογική και αισθητική αξία του Εθνικού Δρυμού Αίνου και τις Δράσεις Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης/Ευαισθητοποίησης του Φορέα Διαχείρισής του (π.χ. ξεναγήσεις, περιβαλλοντική εκπαίδευση, περιπατητικά μονοπάτια, ορεινή ποδηλασία κ.ά.). Την τρίτη ημέρα του συνεδρίου, πραγματοποιήθηκαν θεματικές εκδρομές στα εθνικά πάρκα και τις προστατευόμενες περιοχές της Λετονίας, όπου τα στελέχη του Φορέα είχαν την ευκαιρία να δουν τον τρόπο διαχείρισης, προώθησης και οικοτουριστικής αξιοποίησης των εθνικών πάρκων στην Λετονία. Συγκεκριμένα, επισκέφθηκαν το μεγαλύτερο Εθνικό Πάρκο της Λετονίας, που ονομάζεται Εθνικό Πάρκο Γκάουγια.

Βασικός στόχος του Φορέα Διαχείρισης από την συμμετοχή του στο Συνέδριο του EUROPARC αποτελεί η προστασία της βιοποικιλότητας της Κεφαλονιάς & Ιθάκης σε συνδυασμό με την βιώσιμη ανάπτυξη των προστατευόμενων περιοχών. Ιδιαίτερη μέριμνα για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, θα δοθεί στους ανθρώπους που ζουν και δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή των προστατευόμενων περιοχών της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης, δηλαδή στους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα, τους ανθρώπους του τουρισμού κ.λπ. Τα πολλαπλά οφέλη που προκύπτουν από την συμμετοχή του Φορέα Διαχείρισης σε διεθνή δίκτυα, όπως του EUROPARC, τόσο για τον ίδιο το Φορέα, όσο για τις προστατευόμενες περιοχές Κεφαλονιάς-Ιθάκης, αλλά και για την τοπική κοινωνία, θα παρουσιαστούν σε ειδική θεματική ημερίδα που θα διεξαχθεί το Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019 στην Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη Αργοστολίου με την συμμετοχή διεθνούς κύρους επιστημόνων και εκπροσώπων μελών δικτύων προστατευόμενων περιοχών και Φορέων Διαχείρισης. Η διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί στα πλαίσια του μέτρου «Οικονομική Υποστήριξη Εξωστρεφών Δράσεων 2019», που χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο. Το πρόγραμμα της ημερίδας θα ανακοινωθεί σε Δελτίο Τύπου το προσεχές χρονικό διάστημα.

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου επιδιώκει την συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, άλλα και με άλλα ευρωπαϊκά πάρκα. Στους τομείς προτεραιότητας για συνεργασία περιλαμβάνονται: η ανταλλαγή τεχνογνωσίας, τρόποι ανάπτυξης του οικοτουρισμού, η προστασία του περιβάλλοντος, η μείωση των επιπτώσεων από την κλιματική αλλαγή, η βιώσιμη ανάπτυξη των νησιωτικών προστατευόμενων περιοχών.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου

Γεώργιος Δρακάτος

Δρ. Σεισμολόγος

Διευθυντής Ερευνών Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

2

Ο Πρόεδρος και ο Αν. Διευθυντής του Φορέα σε συζήτηση με Συνέδρους

2

Συμμετοχή σε Workshop σχετικά με την συμβολή τοπικών επιχειρήσεων στην ανάδειξη Εθνικών Πάρκων

2

Η παρουσίαση του Εθνικού Δρυμού Αίνου κατά την διάρκεια της έκθεσης παρουσίασης των Πάρκων (Marketplace) που συμμετείχαν στο Συνέδριο

2

Ενημέρωση, ανταλλαγή διαφημιστικού υλικού και γνωριμία με τα ευρωπαϊκά πάρκα κατά τη διάρκεια του Marketplace.

2

Ενημέρωση των Συνέδρων για τον Εθνικό Δρυμό Αίνου και την Κεφαλονιά από τον κ. Ξανθάκη


Πηγή