Στο Δήμο Ήλιδας καθηγητές από το πρόγραμμα Erasmusplus που υλοποιεί το 2ο Γυμνάσιο Αμαλιάδας


Καθηγητές από το Ιστιτούτο Εϊνάουντι Κασαρέλις Γκαλιλέι (Istituto Scolastico Einaudi Casaregis Galilei) της Γένοβας και του 2ου Γυμνασίου Αμαλιάδας, επισκέφτηκαν το πρωί της Τρίτης το δήμο Ήλιδας.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmusplus, στο οποίο συμμετέχει και η σχολική μονάδα της Αμαλιάδας.

Οι εκπαιδευτικοί από την Ιταλία έφτασαν το απόγευμα της Δευτέρας στην Αμαλιάδα και στη διάρκεια της παραμονής τους θα επισκεφτούν, μεταξύ άλλων, την Αρχαία Ήλιδα, το Αρχαιολογικό Μουσείο του Πύργου, το Κτήμα Μερκούρη.

Την ομάδα των καθηγητών από τα δυο σχολεία υποδέχθηκαν η Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου, κ Ιωάννα Σταυροπούλου, ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ Χρήστος Νικολόπουλος και ο πρόεδρος του ΝΠΔΔ «ΗΛΕΙΟΣ» κ Ευγένιος Αστερής. Την συζήτηση ακολούθησε ανταλλαγή δώρων. Στις δηλώσεις της η κ Σταυροπούλου, επεσήμανε «καλωσορίζω την ομάδα Erasmusplus στο Δήμο ο οποίος θα στηρίζει πάντα ανάλογα προγράμματα που δίνουν τη δυνατότητα σε καθηγητές και μαθητές από τον τόπο μας να επισκέπτονται χώρες του εξωτερικού. Επίσης σημαντικό είναι το γεγονός ότι καθηγητές και μαθητές από μεγάλα σχολεία της Ευρώπης έρχονται στην Αμαλιάδα. Θα πρέπει να πούμε ένα μεγάλο μπράβο και στους δικούς μας εκπαιδευτικούς και μαθητές που οργανώνουν αυτά τα προγράμματα». Στην τοποθέτησή του ο διευθυντής του 2ου Γυμνασίου κ Αντώνης Γούναρης είπε «ο στόχος μου το σχολείο μας να ενταχθεί σε μια ευρωπαϊκή δράση επιτεύχθηκε και είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος αφού δίνεται, κυρίως στους μαθητές μας, η ευκαιρία να αποκτήσουν εμπειρίες από σχολεία του εξωτερικού. Να ευχαριστήσω το Δήμο Ήλιδας, για τη στήριξη του και βέβαια όλους τους καθηγητές του σχολείου μας που έφεραν σε πέρας όλα τα οργανωτικά του προγράμματος».

Την παιδαγωγική ομάδα του προγράμματος απαρτίζουν οι εκπαιδευτικοί:

Αντώνης Γούναρης , Κατερίνα Ανδρέου , Γρηγόρης Βασιλόπουλος , Ευσταθία Καρβουνιάρη , Αντωνία Ραμπαβίλα, Σταυρούλα Σαλβάνου ,Χαράλαμπος Σπυρόπουλος ,Μαρία Τζαβάρα και Ελένη Χάρδα

Τριετής συνεργασία των σχολείων

Το πρόγραμμα Erasmusplus είναι τριετής διάρκειας και το θέμα του είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η αειφόρος ανάπτυξη, τα «πράσινα» οικολογικά σχολεία και κυρίως η επικοινωνία, γνωριμία και συνεργασία των μαθητών και εκπαιδευτικών των σχολείων μας με σκοπό ένα καλύτερο μέλλον και περιβάλλον από αυτό που τους κληροδοτήσαμε. Τα σχολεία που συνεργάζονται είναι το επικεφαλής Γκέτε Γκυμνάσιουμ (Goethe Gymnasium) στο Κάσελ της Γερμανίας, που είναι η οργανωτική σχολική μονάδα του προγράμματος και έχει μεγάλη ιστορία και παράδοση αλλά και υψηλό επίπεδο εγκαταστάσεων και σύγχρονου εξοπλισμού και το Ιστιτούτο Εϊνάουντι Κασαρέλις Γκαλιλέι (Istituto Scolastico Einaudi Casaregis Galilei) στη Γένοβα της Ιταλίας που προσφέρει τεχνολογική γνώση και στήριξη ως τεχνολογικό εκπαιδευτικό ίδρυμα ανώτερου επιπέδου με μαθητές ηλικίας Λυκείου.

Το πρόγραμμα, εκτός από συνεχή επικοινωνία καθηγητών και μαθητών από τις τρεις χώρες μέσω του διαδικτύου σε ειδικές εκπαιδευτικές πλατφόρμες, περιλάμβανε και μετακινήσεις ομάδων μαθητών του 2ου Γυμνασίου Αμαλιάδας, μία κατά το δεύτερο σχολικό έτος του προγράμματος (2018- 2019) στο Κάσελ της Γερμανίας και μία κατά το τρίτο σχολικό έτος του προγράμματος (2019 – 2020) στη Γένοβα της Ιταλίας. Ζητούμενο αυτών των συνεργασιών, εκτός από το εκπαιδευτικό κομμάτι και την απόκτηση δεξιοτήτων, γνώσεων και επιμόρφωσης, είναι και η γνωριμία με άλλες κοινωνίες, την ιστορία τους, τη γλώσσα, τον πολιτισμό, τις οικογενειακές αξίες, καθώς και η επαφή με την καθημερινότητα των ανθρώπων, τις συνήθειες, την κουζίνα και τη φύση της ευρύτερης περιοχής κάθε σχολείου.


Πηγή