ΣΤΟ ΚΑΚΟ ΜΑΤΙ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΚΑΙ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ – Η ΜΟΣΧΑ ΚΟΒΕΙ ΤΟΝ ”ΟΜΦΑΛΙΟ ΛΩΡΟ […]

Το Πατριαρχείο της Μόσχας προειδοποίησε ότι θα διακόψει το μνημόσυνο του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου και θα επιβάλει κοσμικού τύπου «κυρώσεις» κατά της Εκκλησίας της Ελλάδος, ανακοινώνοντας «ταξιδιωτική οδηγία» για να σταματήσουν οι προσκυνηματικές εκδρομές σε μητροπόλεις που αναγνωρίζουν την Aυτοκεφαλία της Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Η απόφαση του Πατριαρχείου της Μόσχας φανερώνει ότι το ουκρανικό ζήτημα δεν σταμάτησε με την απόφαση της Εκκλησίας της Ελλάδος να αναγνωρίσει την Ουκρανία το περασμένο Σάββατο. Οι επιπτώσεις μπορεί να είναι πολύ σοβαρές στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας, όχι μόνο σε εκκλησιαστικό αλλά και σε πολιτικό, οικονομικό, επιχειρηματικό και πολιτιστικό επίπεδο.

Η απόφαση της Συνόδου του Πατριαρχείου της Μόσχας προκάλεσε ιδιαίτερα αρνητική εντύπωση, καθώς οι έντονα προσβλητικές εκφράσεις που χρησιμοποιεί συνιστούν ανοιχτό εκβιασμό. Η Ρωσική Εκκλησία απειλεί τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ότι, σε περίπτωση που αναγνωρίσει τον Κιέβου Επιφάνιο, ο Μόσχας Κύριλλος θα διακόψει τη μνημόνευσή του, ενώ για την Εκκλησία της Ελλάδος λέει: «Η θέση της είναι περιορισμένη ουσιαστικά ως προς το αυτοκέφαλο καθεστώς αυτής».

Η Μόσχα προσπαθεί να σπείρει διχόνοια στους κόλπους της Εκκλησίας της Ελλάδος, ανακοινώνοντας ότι θα συλλειτουργεί μόνο με τους μητροπολίτες που διαφώνησαν με την απόφαση της Ιεραρχίας, δηλαδή τους Καρυστίας, Ηλείας, Κονίτσης, Πειραιώς, Καισαριανής, Μεσογαίας, Κυθήρων, Αιτωλίας, Κερκύρας, Νέας Σμύρνης.

Το γεγονός ότι η Μόσχα δεν εξαιρεί τον Μητροπολίτη Πατρών Χρυσόστομο… προκαλεί ανησυχία στην τοπική εκκλησία σε σχέση με τον θρησκευτικό τουρισμό. Είναι γνωστό ότι χιλιάδες Ρώσοι φθάνουν στην Πάτρα για να προσκυνήσουν τον προστάτη της χώρας τους Αγιο Ανδρέα. Μήπως όμως η απόφαση του Πατριαρχείου… προκαλέσει πρόβλημα και σε αυτό; Και αυτό γιατί με βάση την απόφαση του Πατριαρχείου της Ρωσίας η Μόσχα… δεν συλλειτουργεί με τον Πατρών Χρυσόστομο αφού δεν διαφώνησε με την απόφαση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Disclaimer:

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου.


Πηγή

  • Δημοσιεύτηκε:

    27 Οκτωβρίου 2019

  • Κατηγορίες:

    Κοινωνία