Συμβούλιο αιρετών από όλο το νομό πρότεινε ο δήμαρχος Πύργου – Μέτωπο σε τρεις άξονες

Από την σύμπνοια στα μεγάλα ζητήματα που αφορούν τον δήμο Πύργου αλλά και την Ηλεία χαρακτηρίστηκε η χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Πύργου. Ο δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος πρότεινε στο Σώμα να πραγματοποιηθεί Συμβούλιο Αιρετών (σ.σ. με την συμμετοχή των δημοτικών συμβουλίων του νομού, βουλευτών και Περιφερειακών συμβούλων), που εγκρίθηκε ομόφωνα και αποφασίστηκε να αφορά το Πάτρα – Πύργος. Παράλληλα στο πλαίσιο των διεκδικήσεων αποφασίστηκε να μπουν και τα ζητήματα των πυρόπληκτων δανείων καθώς και των χρημάτων του Ταμείου Μολυβιάτη που δεν έχουν διατεθεί ακόμα στην Ηλεία…

Η ημερομηνία πραγματοποίησης του Συμβουλίου Αιρετών και το πλαίσιο πάνω στο οποίο θα δυναμώσει η διεκδίκηση για τα άλλα δυο ζητήματα θα αποφασιστούν μέσα στις επόμενες ημέρες. Όλα τα παραπάνω θα είναι και τα αιτήματα που θα χαρακτηρίσουν μια Πανηλειακή κινητοποίηση – απεργία στο άμεσο μέλλον…

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με τον δήμαρχο Τάκη Αντωνακόπουλο να θέτει εκτός ημερησίας διάταξης το ζήτημα των πυρόπληκτων δανείων μετά και τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει σχετικά το Επιμελητήριο Ηλείας…

Στις τοποθετήσεις του ο Τάκης Αντωνακόπουλος είπε, μεταξύ άλλων, πως «Τα πυρόπληκτα δάνεια έχουν μια τεράστια οικονομική και κοινωνική διάσταση για την Ηλεία. Είναι θηλεία στο λαιμό για πολλούς συντοπίτες μας. Να υπενθυμίσω πως υπάρχουν 62 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Μολυβιάτη που δεν υφίσταται πλέον, από το 2011, και με ψήφους Ηλείων βουλευτών. Δεν πρέπει να παραιτηθούμε από τη διεκδίκηση τους γιατί αυτά τα χρήματα συγκεντρώθηκαν για τη βοήθεια προς τους Ηλείους, κάτι που δεν συνέβη. Είμαστε διατεθειμένοι να φτάσουμε μέχρι και την Ευρωπαϊκή Ένωση γι` αυτό το θέμα. Για το Πάτρα – Πύργος ακούμε μόνο σχόλια, συγκεκριμένη απάντηση δεν δίνεται. Εγώ προτείνω να δημιουργηθεί ένα κοινό πλαίσιο διεκδίκησης και για τα τρία ζητήματα, Πάτρα – Πύργος, πυρόπληκτα δάνεια και τα χρήματα του Ταμείου Μολυβιάτη. Να ορίσουμε ένα πλαίσιο κινητοποίησης και για τα τρία θέματα ανεβάζοντας την ένταση, όπως έγινε με το Πάτρα – Πύργος που όλοι μαζί, ως δημοτικό συμβούλιο, καταφέραμε να συζητιέται όχι μόνο στην Ηλεία αλλά και εκτός νομού. Συμβαδίζουμε και ενισχύουμε την διεκδίκηση του Επιμελητηρίου Ηλείας για τα πυρόπληκτα. Ταυτόχρονα βάζουμε στο κάδρο των διεκδικήσεων και τα χρήματα του ταμείου Μολυβιάτη. Είναι απαραίτητες οι συλλογικές αποφάσεις και οι κοινωνικές κινητοποιήσεις όταν μιλάμε για τόσο σοβαρά θέματα. Να κατέβουμε στο πεζοδρόμιο και να διεκδικήσουμε ότι μας ανήκει. Απευθύνω προσκλητήριο για να επιδείξουμε και να αποδείξουμε την ενότητα μας. Να αξιοποιήσουμε αυτό το όπλο, να κάνουμε παλλαϊκή κινητοποίηση και να ξεσηκώσουμε τον κόσμο. Είναι υποχρέωση μας».

Τι είπαν οι επικεφαλής

Στη χθεσινή συνεδρίαση όλοι οι επικεφαλής των παρατάξεων στάθηκαν θετικά στην πραγματοποίηση κινητοποιήσεων που θα ατσαλώσουν το κοινό μέτωπο διεκδίκησης…

Ο Κώστας Νικολούτσος αναφέρθηκε εκτενώς στα πυρόπληκτα δάνεια (σ.σ. γνωρίζοντας το θέμα και ως πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας), τονίζοντας πως «Μεγάλο μέρος από τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν από τις προσφορές των Ελλήνων πολιτών για τις φονικές πυρκαγιές του 2007, το Ταμείο Μολυβιάτη, χρησιμοποιήθηκαν ως αδιάθετα του Ελληνικό Κράτους. Στην Ηλεία από το 2007 έχουμε μείωση πληθυσμού έως και 17% ανά περιοχές και σε σχέση με τους δυο άλλους νομούς της Περιφέρειας μας η κατάσταση είναι τραγική. Πήραμε μόνο υποσχέσεις και οι Κυβερνήσεις μας απαξίωσαν ως νομό. Αν ακολουθηθεί η διαδικασία της κατάπτωσης των εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου θα είναι καταστροφή. Πρέπει να ζητήσουμε μια διευθέτηση στο πλαίσιο τη λογικής. Δεν μπόρεσαν κάποιοι να ενταχθούν ούτε στις 120 δόσεις. Δυστυχώς δεν υπάρχει συνεργασία με τις τράπεζες. Στις 8 Νοεμβρίου το Επιμελητήριο Ηλείας θα ζητήσει, με εκδήλωση του, ευρύτερες συνέργειες πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα».

Ο Στάθης Καννής ανέφερε ότι «Από το 2009 και μετά, λόγω της κρίσης, τα πράγματα για τους κατόχους πυρόπληκτων δανείων, έγιναν πολύ πιο δύσκολα. Το ζήτημα λύνεται μόνο με νομοθετική ρύθμιση κι εμείς θα πρέπει να πάρουμε την πρωτοβουλία ώστε να απαλλάξουμε τους πολίτες της Ηλείας από το δυσβάστακτο βάρος. Επίσης προτείνω να ασχοληθούμε και με τις αγροτικές ιδιοκτησίες που ανήκουν σε Μονή, σε περιοχές όπως το Χειμαδιό και η Κουτσοχέρα και άλλα χωριά».

Ο Αντώνης Καράμπελας είπε ότι «Θα πρέπει να κάνουμε προσεκτικές κινήσεις για να πάρουμε ότι μας αντιστοιχεί και από το Ταμείο Μολυβιάτη» και ζήτησε επίσης από το Σώμα να πάρει απόφαση υπέρ της παράτασης των προγραμμάτων Κοινωφελούς Εργασίας.

Ο Γιάννης Αργυρόπουλος τόνισε ότι «Είναι ευθύνη της Πολιτείας τα δανεικά των πολιτών και πιστεύω ότι πρέπει να αναδείξουμε τον προνοιακό χαρακτήρα με τον οποί δόθηκαν τα πυρόπληκτα δάνεια. Ο ερχομός στον Πύργο του κ. Σκυλακάκη, ως εκπροσώπου της Κυβέρνησης για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου αποτελεί μια καλή ευκαιρία για να του θέσουμε το ζήτημα».

Ο Λάμπης Αριστειδόπουλος ανέφερε ότι «Οι πρωτοβουλίες και για τα τρία ζητήματα κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, διευκρινίζοντας ότι θα πρέπει να δοθεί βαρύτητα στην άποψη ότι είναι παράνομο οι τράπεζες να μην δέχονται ρυθμίσεις (αναφερόμενος στα πυρόπληκτα δάνεια)».

Ο Χρήστος Γιάνναρος δήλωσε ότι «Τα πυρόπληκτα είναι θέμα επιβίωσης για μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας. Σαν παράταξη το κύριο ερώτημα μας είναι οι απαιτήσεις που έχουμε σε ποια κατεύθυνση κινούνται».

Ο Χάρης Μιχαλακόπουλος σχολίασε πως «Το κοινό μέτωπο δεν μπορεί να λείψει κι εμείς θα το στηρίξουμε, όπως και το αίτημα για την παράταση στο πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας».

Το λόγο πήραν επίσης και οι δημοτικοί σύμβουλοι Κώστας Θεοδώρου, Θοδωρής Κόρδας και Γιάννης Παναγόπουλος, καθώς και ο αντιδήμαρχος Γιάννης Παπαδημητρίου.

Σημειώνεται πως στη χθεσινή συνεδρίαση πάρθηκε -ομόφωνα- η απόφαση να κινηθούν οι διαδικασίες για τη μετονομασία της πλατείας «Παλιόβρυσες» (σ.σ. Νικάκη), σε πλατεία Μίκης Θεοδωράκης.


Πηγή