Συνάντηση του δημάρχου Ήλιδας Γ. Λυμπέρη με την Φιλοζωική Ομάδα Αμαλιάδας


Λύνεται προσωρινά το πρόβλημα με τα αδέσποτα μέχρι την δημιουργία καταφυγίου

Προχωρούν οι διαδικασίες για την κατασκευή μόνιμων δομών στο δήμο

Την προσωρινή λύση για να βρουν στέγη – τροφή και ιατρική περίθαλψη τα αδέσποτα ζώα που κυκλοφορούν στο Δήμο Ήλιδας, παρουσίασε σήμερα Παρασκευή 18 Οκτωβρίου, στα μέλη της Φιλοζωικής Ομάδας της Αμαλιάδας, ο Δήμαρχος Ήλιδας κ Γιάννης Λυμπέρης.

Μια πρόταση που θα λειτουργήσει άμεσα και θα υφίσταται μέχρι την δημιουργία καταφυγίου σε δημοτικό χώρο, – έχουν ήδη προχωρήσει οι διαδικασίες -, που θα παρέχει σωστή και ολοκληρωμένη φροντίδα στα ζώα που βρέθηκαν στο δρόμο.

Στη συνάντηση, στην οποία συμμετείχε και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Ευάγγελος Χριστοφόρου, ο κ Λυμπέρης, ανακοίνωσε πως ήδη έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες για την δημιουργία προσωρινών δομών εντός του δήμου, οι οποίες θα είναι δυνατό να φιλοξενήσουν σωστά δεκάδες ζώα. Όπως επεσήμαινε ο Δήμος προχωρά άμεσα στην προμήθεια τροφών και φαρμάκων για την κάλυψη των μεγάλων αναγκών που υπάρχουν. Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Λυμπέρη, « ο Δήμος προχωρά τις διαδικασίες για την δημιουργία μόνιμης δομής – καταφυγίου- σε δημοτικό οικόπεδο που θα παρέχει τις απαιτούμενες φροντίδες στα ζώα. Πέρα από τη σίτιση και τη στέγαση τα αδέσποτα θα λαμβάνουν τη φαρμακευτική αγωγή που πρέπει θα αποστειρώνονται και βέβαια θα τσιπάρονται».

Οι εκπρόσωποι της Φιλοζωικής Ομάδας, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους από τις ανακοινώσεις του Δημάρχου Ήλιδας, λέγοντας πως «αυτός είναι το τρόπος που θα πρέπει η κοινωνία να αντιμετωπίζει ένα τόσο σοβαρό θέμα». Τέλος ζήτησαν και έλαβαν δέσμευση από τον κ Λυμπέρη, πως τα ζώα που θα φιλοξενηθούν στις προσωρινές δομές του δήμου να τύχουν της προσοχής που πρέπει.

Χρηματοδότηση για την κατασκευή καταφυγίων

Υπενθυμίζεται πως Χρηματοδότηση για την κατασκευή καταφυγίων αδέσποτων ζώων ή για την αναβάθμιση ήδη υφιστάμενων χώρων εξασφαλίζουν οι δήμοι, μέσω νέας πρόσκλησης του προγράμματος «ΦιλόΔημος ΙΙ», με αρχικό προϋπολογισμό 20 εκατ. ευρώ.

Η πρόσκληση αφορά στη χρηματοδότηση των δήμων και των Νομικών Προσώπων αυτών για την «Κατασκευή, επισκευή, συντήρηση και εξοπλισμό εγκαταστάσεων καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς».

Στόχος είναι η αναβάθμιση των εν λόγω υφιστάμενων υποδομών, αλλά και η δημιουργία νέων, σύγχρονων, λειτουργικών, φιλικών στο περιβάλλον και προσβάσιμων στους πολίτες, δομών φιλοξενίας, όπως επιτάσσει η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς.

Σύμφωνα με την πρόσκληση, η κατασκευή εγκατάστασης καταφυγίου αδέσποτων ζώων συντροφιάς συνίσταται στην εκ θεμελίων κατασκευή, στη διαμόρφωση και επισκευή υφιστάμενων δομών, καθώς και στην προσθήκη κτιριακών εγκαταστάσεων σε ήδη υφιστάμενη εγκατάσταση καταφυγίου. Αναφορικά με την επισκευή και συντήρηση των υφιστάμενων καταφυγίων των δήμων, ενδεικτικά μπορούν να πραγματοποιηθούν παρεμβάσεις που αποσκοπούν στην αναβάθμιση, ήτοι αντικατάσταση σκεπής και δαπέδων, ενίσχυση της μόνωσης των κτιρίων, ώστε να διασφαλίζεται η προστασία από τις ακραίες καιρικές συνθήκες, η κατασκευή ιατρείου μικρών ζώων, η τοποθέτηση αυτόματων ταϊστρών και ποτίστρων, ο εξοπλισμός παρασκευής τροφής και καθαρισμού σκευών και χώρων, η επέκταση του καταφυγίου με επισκευή υφιστάμενων εγκαταστάσεων, η βελτίωση χώρου παρασκευής και αποθήκευσης τροφής, η διαμόρφωση κατάλληλου χώρου για απομόνωση των ζώων (σε περίπτωση λοιμωδών νοσημάτων), η κατασκευή κατάλληλων υποδομών αποχέτευσης και παροχέτευσης των όμβριων υδάτων της εγκατάστασης του καταφυγίου κ.ά. Το πρόγραμμα υλοποιείται έως την 31η Δεκεμβρίου 2020.


Πηγή