Τούρκικες τουαλέτες: επιστροφή στο… παρελθόν

Απαράδεκτες συνθήκες υγιεινής καταγγέλουν γονείς για το Δημοτικό Σχολείο Αραχωβιτίκων. Χαρακτηριστική είναι η ανάρτηση του Δημήτρη Καραγεωργόπουλου σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης:

Στο Δημοτικό Σχολείο Αραχωβιτίκων, ο χρόνος φαίνεται να έχει σταματήσει στη δεκαετία του ’50 μια και το σχολείο διαθέτει… υπερσύγχρονες «τούρκικες» τουαλέτες και μάλιστα… εξωτερικού τύπου αφού αυτές βρίσκονται εκτός σχολείου. Πάλι καλά που τα παιδιά (του δημοτικού) δεν χρειάζεται να πηγαίνουν στα… χωράφια για να κάνουν την ανάγκη τους.

Η παλαιότητα των τουαλετών και παρά τις κατά καιρούς εκκλήσεις γονέων, φαίνεται ότι δεν έχει ευαισθητοποιήσει ακόμα τη Δημοτική Αρχή. Δεν είναι λίγες οι φορές που, λόγω παλαιότητας, σωλήνες μπορεί να φρακάρουν ή τα καζανάκια να χαλάνε και οι μαθητές εξασκούνται στο… κράτημα, μέθοδος άκρως παιδαγωγική για να αποκτήσει ένα παιδί των 6, 7 ή 8 χρόνων ιδανική σχέση με το σώμα του. Και να μην αναφέρω το τι γίνεται όταν βρέχει, αφού τα παιδιά αναγκάζονται να διασχίζουν την αυλή του σχολείου για να πάνε στις τουαλέτες μέσα στη βροχή ή το κρύο.

Έχουν καταγραφεί περιπτώσεις που παιδιά αρνούνται να πάνε στις τουαλέτες (με ότι μπορεί να συνεπάγεται αυτό) ή που πηγαίνουν σχολείο φορώντας σορτσάκια μέσα στο καταχείμωνο, γιατί τα κανονικά ρούχα «βρέχονται» κάθε φορά που πηγαίνουν τουαλέτα.
Η βρόμα κάποιες φορές είναι αβάσταχτη ακόμη και για ενήλικα, παρά τις κοπιώδεις και φιλότιμες προσπάθειες της καθαρίστριας του σχολείου, αφού το πρόβλημα δεν είναι καθαριότητας αλλά παλαιότητας.

Ο Δήμος οφείλει να εξωραΐσει άμεσα τις τουαλέτες, να τις κάνει πιο λειτουργικές, πιο προσβάσιμες και να βελτιώσει την υπάρχουσα κατάσταση. Ακόμα και το κόστος δεν είναι δα και τόσο μεγάλο. Αν πάλι ο Δήμος δεν μπορεί να το καλύψει, αρκεί να βοηθήσει τεχνικά. Να μας πει τι ακριβώς χρειάζεται και θα κινητοποιηθούμε εμείς οι γονείς, θα μαζέψουμε τα χρήματα ή θα αποταθούμε σε ιδιωτικούς φορείς, όπως εταιρείες με πλακάκια στο πλαίσιο των δωρεών. Αλλά αυτό πρέπει να γίνει άμεσα, όχι μετά την πάροδο του σχολικού έτους ή τη… λήξη της θητείας της Δημοτικής Αρχής…

Είναι ντροπή μια Ευρωπαϊκή χώρα να μην έχει το 2019, ούτε τα αυτονόητα για τα παιδιά της.