H «Π» στο Γηροκομείο Πύργου για την Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων – Ας κάνουμε καλύτερη την καθημερινότητά τους…

Ως η σημαντικότερη μέρα για τους ηλικιωμένους ανθρώπους θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η σημερινή σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη, αφού πρόκειται για την «Παγκόσμια Ημέρα για την Τρίτη Ηλικία». Ιδιαίτερα η Ελλάδα έχει την τιμητική της, αφού κατατάσσεται στις πρώτες θέσεις της Ευρώπης όσον αφορά την πληθυσμιακή της γήρανση, με την τρίτη ηλικία ωστόσο να αποτελεί βασικό μοχλό της κοινωνίας μας.

Η εν λόγω παγκόσμια ημέρα γιορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Οκτωβρίου, ύστερα από την υιοθέτησή της για πρώτη φορά από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1990, με σκοπό να αποτίσει τον οφειλόμενο φόρο τιμής στους ηλικιωμένους και να επισημάνει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους.

Γενικά στοιχεία

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το 2000 ζούσαν 600 εκατομμύρια άνθρωποι ηλικίας άνω των 60 ετών παγκοσμίως. Υπολογίζεται ότι μέχρι το 2025 ο αριθμός αυτός θα έχει φτάσει το 1,2 δισεκατομμύρια, ενώ το 2050 θα έχει ξεπεράσει τα 2 δισεκατομμύρια. Όσον αφορά την Ελλάδα, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία αναφέρει ότι ο παραπάνω πληθυσμός ξεπερνούσε το 2004 τα 2.547.000 άτομα, με τις γυναίκες να είναι περισσότερες από τους άνδρες.

Στόχος της ημέρας σύμφωνα με ΟΗΕ και ΠΟΥ είναι η αναγνώριση της συμβολής των ηλικιωμένων στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη και τούτο διότι στη σύγχρονη εποχή οι ηλικιωμένοι παίζουν ολοένα και σημαντικότερο ρόλο μέσω του εθελοντικού έργου τους, της μετάδοσης των εμπειριών και των γνώσεών τους, της βοήθειας που δίνουν στα παιδιά τους με τη φροντίδα των εγγονιών, αλλά και της αυξανόμενης συμμετοχής τους στην αγορά εργασίας. Μελέτες έχουν δείξει ότι ο μέσος χρόνος σε λεπτά που διαθέτουν οι ηλικιωμένοι για φροντίδα συγγενών τους κυμαίνεται από 201 λεπτά στις ηλικίες 65-74 ετών έως 318 λεπτά από 75 ετών και άνω. Αντιθέτως, οι νεώτεροι άνθρωποι αφιερώνουν μόλις 50 λεπτά σε όσους τους έχουν ανάγκη.

Ευχάριστο και οικογενειακό κλίμα

Με αφορμή τη συγκεκριμένη παγκόσμια ημέρα, η εφημ. «Πατρίς» βρέθηκε στο Γηροκομείο Πύργου «Άγιος Χαράλαμπος», που αποτελεί εδώ και χρόνια καταφύγιο ανθρωπιάς και αλληλεγγύης για αρκετούς ηλικιωμένους. Ευδιάθετο και οικογενειακό κλίμα ανάμεσα στους τροφίμους είναι αυτό που παρατηρεί κάποιος άμεσα με ελάχιστα λεπτά παρουσίας στο χώρο. Το εγκώμιο του προσωπικού θέλησαν να «πλέξουν» οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας που επέλεξαν να μιλήσουν αποκλειστικά στην εφημ. «Πατρίς», ευχαριστώντας τους παράλληλα για τις εξαιρετικές υπηρεσίες τους και τη φροντίδα που τους δείχνου. Από την πλευρά του, το προσωπικό του ιδρύματος θέλησε να εστιάσει στην καθημερινότητα των ανθρώπων αυτών και στο πολύ καλό κλίμα που βιώνουν μαζί τους. Παρακάτω ακολουθούν οι δηλώσεις ανθρώπων του προσωπικού και τροφίμων για την «Παγκόσμια Ημέρα για την Τρίτη Ηλικία»:

Σοφία Χιώτη-Νοσηλεύτρια: «Η καθημερινότητα των τροφίμων μας είναι ήρεμη. Επιθυμούν το πρόγραμμά τους να γίνεται όπως έχουν συνηθίσει τόσο διάστημα. Τους αρέσει να απολαμβάνουν τα γεύματά τους, τις βόλτες τους, κάνουν κοινές παρέες και ενδιαφέρουσες συζητήσεις. Επιθυμία τους είναι να έχουν ηρεμία, σταθερότητα και παρέα, ενώ λατρεύουν τόσο τις εκδρομές όσο και τις εκδηλώσεις του γηροκομείου κατά τις οποίες αυτό γεμίζει από κόσμο. Αναπολούν μερικές φορές στιγμές του παρελθόντος, όμως έχουν συμβιβαστεί με την καθημερινότητά τους και λατρεύουν εδώ που βρίσκονται. Όλα τα υπόλοιπα μένουν πίσω. Στόχος μας είναι να νιώθουν οι τρόφιμοι άνετα και ως μια οικογένεια».

Θεοδώρα Φωτοπούλου-Καθαρίστρια: «Είμαι ιδιαίτερα ευχαριστημένη το μικρό διάστημα που βρίσκομαι εδώ. Το προσωπικό φροντίζει ώστε οι τρόφιμοι να έχουν τα πάντα και να μη λείπει τίποτα. Τα προβληματάκια σίγουρα δε γίνεται να λείπουν, ωστόσο αντιμετωπίζονται όπως πρέπει από το προσωπικό μας και όλοι είναι χαρούμενοι».

Ιφιγένεια Αναστασοπούλου-Τρόφιμος: «Εγώ προσωπικά δεν έχω κανένα παράπονο από την καθημερινότητά μου στο ίδρυμα. Μόνη μου ήμουν, μόνη μου θέλησα να έρθω εδώ για να αναζητήσω έναν ύπνο και μια καλή συντροφιά. Τη συντροφιά τη βρήκα από όλο το προσωπικό, από το νεότερο μέχρι και το μεγαλύτερο. Κανένα παράπονο δε θα μπορούσα να έχω. Το προσωπικό με βοηθά πολύ φροντίζοντας για την περίθαλψή μου».

Ζωή Παπαγιαννοπούλου-Τρόφιμος: «Περνάμε ευχάριστες στιγμές καθημερινά. Το προσωπικό μας προσέχει, μας περιποιείται και φροντίζει να τρεφόμαστε σωστά και υγιεινά καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Είναι σαν να είμαστε μια οικογένεια όλοι μαζί και περνάμε τέλεια. Κανένα παράπονο δεν έχουμε. Έχουμε ότι χρειαζόμαστε».


Πηγή