Η Λαϊκή Συσπείρωση για τον προϋπολογισμό του Δήμου Ληξουρίου

Στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ληξουρίου, συζητήθηκε ο προϋπολογισμός για το διάστημα μέχρι και το τέλος του έτους 2019 (από 1/09/1019 έως 31/12/2019).

Η εισήγηση της Δ. Αρχής για τον προϋπολογισμό, παρότι αφορούσε μόνο το τρέχον τετράμηνο, ήταν μια απλή διαχειριστική και λογιστική τακτοποίηση της φτώχειας, που έχουν επιφυλάξει όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων (ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ ), στο νεοσύστατο Δήμο Ληξουρίου ως έναν από τους τρείς διαδόχους του ενιαίου Δήμου Κεφαλονιάς.

Με το ποσό των ΚΑΠ για λειτουργικές δαπάνες να ακουμπά το «αστρονομικό» ποσό των … 325.927,80 € (!!!) και το αντίστοιχο ΚΑΠ για επενδυτικές δαπάνες των 56.389,88 € (!!!), καθώς και 17.430,00 € (!!!) για τις Λειτουργικές δαπάνες σχολείων, ο συνολικός προϋπολογισμός διαμορφώθηκε μαζί με τα υπόλοιπα έσοδα (ανταποδοτικά, επιστροφή ασφαλειών κλπ), στο ποσό του 1.416.301,33 € στα E Σ Ο Δ Α και του 1.401.676,91€ στα Ε Ξ Ο Δ Α, ενώ ως ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΟ καταγράφηκε το ποσό των 14.624,42 € (!!!)

Από τα ίδια τα νούμερα βγαίνει αβίαστα το συμπέρασμα ότι, στο νεοσύστατο και τσακισμένο από τους σεισμούς ακόμη του 2014 Δήμο Ληξουρίου, η κρατική συνεισφορά δεν αποτελεί ούτε καν το 30% (περίπου 400 χιλ € !!!), του ήδη πετσοκομμένου και ελλειμματικού για τις λαϊκές ανάγκες, προϋπολογισμού των εξόδων του 1.401.676,91€ .

Η Λαϊκή συσπείρωση καταψήφισε πολιτικά τον προϋπολογισμό, καταγγέλλοντας στο λαό της Παλικής, την αιτία της προκλητικής κρατικής υποχρηματοδότησης, που δεν είναι άλλη από την ενιαία στάση όλων των κυβερνήσεων και των πολιτικών δυνάμεων που τις συγκροτούν, να αποστερούν από τους Δήμους και τις περιφέρειες ακόμη και τους ήδη θεσμοθετημένους κρατικούς πόρους, προκειμένου να τροφοδοτήσουν το κεφάλαιο και την ανταγωνιστικότητά του με παχυλές επιδοτήσεις. Το γεγονός ότι ένας τέτοιος προϋπολογισμός ψηφίζεται σε μια περίοδο που διαμορφώνεται ματωμένο κρατικό πρωτογενές πλεόνασμα του δεκάμηνου, διπλάσιο του στόχου, στα 5.7 δις (!!! ), αποτελεί πρόκληση και συνάμα απόδειξη της ταξικότητάς του.

Οι διάφορες ΚΥΑ, τα οικονομικά παρατηρητήρια και οι νόμοι που επιβάλουν την δημοσιονομική πειθαρχία των δήμων στα μνημόνια και αναγκάζουν σε ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, δίνουν εκτός των άλλων και όλα τα απαραίτητα προσκόμματα στις αστικές παρατάξεις στο Δημ. Συμβούλιο, εκτός από την πολιτική τους συμφωνία σε αυτούς τους προϋπολογισμούς, να εκβιάζουν την αναγκαστική ψήφισή τους και να κινδυνολογούν με το επιχείρημα ότι «…αν δεν ψηφιστεί ο προϋπολογισμός της φτώχειας, θα σταματήσει να λειτουργεί ο Δήμος και θα επιστρέψουμε ξανά στον ενιαίο Δήμο» !!!

Η διαχειριστική τακτική της Δημοτικής Αρχής και των άλλων αστικών παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου που εξάντλησαν την όποια τους αντίδραση σε δευτερεύουσες και ανούσιες σκιαμαχίες εντός των τειχών και για τα μάτια του κόσμου, δίνει ουσιαστικά χέρι βοήθειας στην αντιλαϊκή πολιτική και αποδεικνύει στην πράξη ότι η «ανάπτυξη» που ευαγγελίζονται δεν αφορά το λαό και τις ανάγκες του. Όλες οι παραπάνω δυνάμεις, εναποθέτουν την λειτουργία του Δήμου και την κάλυψη των διευρυμένων λαϊκών αναγκών, στην ανταπόδοση και στην φορολογία των φτωχών κυρίως λαϊκών στρωμάτων, στην εκμετάλλευση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της φύσης (αιγιαλούς, παραλίες κλπ), στα ευρωπαϊκά προγράμματα με την συγκεκριμένη επιλεξιμότητα, στην αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας κ.α. Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής το Ληξούρι και η Παλική τα βιώνουν με πολύ τραγικό τρόπο, αφού με τέτοιους προϋπολογισμούς, δεν μπορούν να καλυφθούν ούτε στο ελάχιστο τα μεγάλα προβλήματα στις υποδομές, στο οδικό δίκτυο, στην αντιπλημμυρική, αντιπυρική και αντισεισμική ασφάλεια, στην παιδεία, την υγεία, την πρόνοια, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό κ.α.

Η Λαϊκή συσπείρωση καλεί το λαό της Παλικής μέσα από τα σωματεία του και τους αγώνες του να διεκδικήσει όσα του πρέπουν, κόντρα στις επιδιώξεις όλων των πολιτικών και των τοπικών δυνάμεων που, με ενιαία γραμμή και στάση, προωθούν την αντιλαϊκή πολιτική και την εξειδίκευσή της σε τοπικό επίπεδο.


Πηγή