Ο υπαίθριος εσπερινός των Εισοδίων της Μισοσπορίτισσας στα ερείπια του παλιού μοναστηριού της Κυρίας των Αγγέλ […]

Γεράσιμος Σωτ. Γαλανός

Πραγματοποιήθηκε ευλαβικότατα ο υπαίθριος εσπερινός της Παναγία της Μισοσπορίτισσας ( Εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου) στα ερείπια της παλιάς εκκλησίας της Ιεράς Μονής της Κυρίας των Αγγέλων Παλικής.
Το παλιό μοναστήρι της Κυρίας των Αγγέλων, βρισκόταν πάνω σε πλαγιά βουνού, εκεί κοντά που υπήρχε το προσεισμικό χωριό του Αγίου Δημητρίου Παλικής. Σεισμοί και άνομες πράξεις ανθρώπων στο διάβα του χρόνου, κατέστρεψαν ολοσχερώς τη φημισμένη Ιερά Μονή. (Βλ. Ηλίας Τσιτσέλης –Σύμμικτα τ. 1ος ).

Η Μονή ήταν μετόχι της Ιεράς Μονής του Αγίου Ανδρέα Μηλαπιδιάς στα Περατάτα και με πρωτοβουλία του Δημήτρη Γρηγορόπουλου, από το χωριό του Αγίου Δημητρίου Παλικής, φτιάχτηκε εδώ και λίγα χρόνια, ένα μικρό εικονοστάσι για να μαρτυρείται ο χώρος της Μονής και να λειτουργείται κάθε των Εισοδίων της Θεοτόκου, όπου παλιά εόρταζε αυτό το σπουδαίο μοναστήρι.

Εδώ και τέσσερα χρόνια, κάθε της εορτής των Εισοδίων της Θεοτόκου, ο Κώστας Στάβερης, συντηρητής και διευθυντής του Εκκλησιαστικού Μουσείου,
με τη μέριμνα του Δημήτρη Γρηγορόπουλου οργανώνουν τον εσπερινό, φέρνοντας την εφέστια εικόνα της Μονής από το Βυζαντινό Εκκλησιαστικό Μουσείου της Μητροπόλεως Κεφαλληνίας, που εδρεύει στα Περατάτα, τοποθετώντας την στο εικονοστάσι, όπου και πραγματοποιείται με κατάνυξη και συγκίνηση η εσπερινή ψαλτική.

Ο φετινός εσπερινός πραγματοποιήθηκε με πολλή ευλάβεια, με την εφέστια εικόνα της Μονής «Κυρίας των Αγγέλων» , με τις δυο μοναχές από το μοναστήρι του Αγίου Ανδρέα Μηλαπιδιάς, με την παρουσία του Κώστα Στάβερη, των πιστών και των μελών του Πολιτιστικού Συλλόγου από την γύρω περιοχή του χωριού Αγίου Δημητρίου- Παλικής, καθώς παραβρέθηκαν και φίλοι από το Αργοστόλι. Οι ιερείς : π. Γεράσιμος Σφαέλος και π. Νικόλαος Σωτήρας, που είναι και εφημέριος στο χωριό του Αγίου Δημητρίου, έκαμαν την εσπερινή ακολουθία συμψάλλοντας μαζί με τον ιεροψάλτη Νικόλα Σφαέλο και ο κόσμος που ήταν εκεί.

Μοιράστηκαν τα σπερνά και οι άρτοι, καθώς και πολλά γλυκά, όλα χειροποίητα, όλα προσεγμένα και τακτοποιημένα με πρώτη φροντίδα την τακτοποίηση του ιερού χώρου του εικονοστασίου από τη οικογένεια του Δημητρίου Γρηγορόπουλου, αλλά και άλλων γυναικών που φρόντισαν να φέρουν ότι καλύτερο για να τιμήσουν την ιερή εσπερινή πανύγηρη.

Στην τακτοποίηση και στην ευπρέπεια του χώρου συνέβαλλε και ο Δήμος Ληξουρίου, δίνοντας παράλληλα και την παρουσία του στην εσπερινή ακολουθία, με την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ληξουρίου, κα Αδανατία Καμινάρη και τον αντιδήμαρχο Ληξουρίου, κο Γεράσιμο Σωτ. Γαλανό. Ο τελευταίος μετά το πέρας της ακολουθίας χαιρέτησε και μίλησε για την ιστορία της μονής, τονίζοντας την αξία του να μαθαίνει κανείς την ιστορία του τόπου του και να τη σέβαται όπως πρέπει.

Πολλά Μπράβο σε όσους και όσες βοήθησαν για τον εορταστικό υπαίθριο εσπερινό της Μισοσπορίτισσας της Μονής της «Κυρίας των Αγγέλων», του παλιού χωριού Αγίου Δημητρίου Παλικής.

Και του χρόνου να είμαστε καλά!

 MG 4332 MG 4339 MG 4340 MG 4347 MG 4355 MG 4360 MG 4361 MG 4365 MG 4371 MG 4380 MG 4389 MG 4391 MG 4395 MG 4397 MG 4404 MG 4405 MG 4407 MG 4410 MG 4412 MG 4415 MG 4417 MG 4418 MG 4420 MG 4424 MG 4425 MG 4429 MG 4432 MG 4433 MG 4441 MG 4445


Πηγή