Ανακοίνωση από την «Επτανησιακή Πρωτοβουλία», αναφορικά με το θέμα των ερευνών και της εξόρυξης υδρογονανθράκω […]

Η «Επτανησιακή Πρωτοβουλία» αναφορικά με το θέμα των ερευνών και της εξόρυξης υδρογονανθράκων, που συζητήθηκε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στην Κεφαλονιά (23-24.11.2019) ανακοινώνει τα εξής:

  1. Τον προηγούμενο μήνα η ελληνική βουλή προχώρησε στην κύρωση των συμβάσεων που κατάρτισε και υπόγραψε τον Απρίλιο, λίγο πριν από τις εθνικές εκλογές, ο πρώην Υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ κ. Γιώργος Σταθάκης. Οι συμβάσεις αυτές αποτελούν προϊόν διαπραγμάτευσης της προηγούμενης κυβέρνησης και περιλαμβάνουν ιδιαίτερα σκληρούς όρους που ενσωματώνουν με αυστηρότητα την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία για την προστασία του περιβάλλοντος.
  2. Η «Επτανησιακή Πρωτοβουλία» όπως και σε κάθε θέμα του περιφερειακού συμβουλίου τοποθετείται με υπευθυνότητα, συνέπεια και αποκλειστικό γνώμονα την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του επτανησιακού λαού, όπως δεσμεύτηκε προεκλογικά. Δεν υιοθετεί πρακτικές λαϊκισμού, σκοπιμοτήτων, εντυπωσιασμού και πολιτικής και παραταξιακής εκμετάλλευσης των καταστάσεων για να υφαρπάξει την προσωρινή συμπάθεια και την ψήφο των πολιτών. Δεν διακατέχεται από σύνδρομα κυβερνητικής στήριξης, ούτε αντικυβερνητικής εμμονής και ανούσιας σύγκρουσης, γιατί η αξιοπιστία και η σοβαρότητας είναι διαχρονικές πρακτικές που με σεβασμό υπηρετούμε.
  3. Με βάση την τοποθέτηση της (σχεδόν ομόφωνης) πλειοψηφίας της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης των νησιών μας, την ενημέρωση για όλες τις διαστάσεις του θέματος, τα οφέλη που θα προκύψουν από τις εξελίξεις που ήδη δρομολογήθηκαν με αποφάσεις δύο κυβερνήσεων, τη σημαντική γεωπολιτική, ενεργειακή αναβάθμιση της χώρας σε μια κρίσιμη περίοδο, και τη δυνατότητα έκφρασης και ελέγχου της τοπικής κοινωνίας, όπως θα αποτυπωθεί μέσα από το «Περιφερειακό Παρατηρητήριο για το περιβάλλον και την ασφάλεια της έρευνας και της εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων», για το οποίο ζητήσαμε την ισχυρή εκπροσώπηση της περιφέρειάς μας τοποθετηθήκαμε θετικά στη νέα αναπτυξιακή προοπτική για τον τόπο μας με γνώμονα την προστασία και το σεβασμό του περιβάλλοντος. Είναι μια στάση ευθύνης και συνέπειας για βρεθούν επιτέλους λύσεις στα μεγάλα αδιέξοδα που αντιμετωπίζει ο τόπος μας. Αυτοί που με τακτική λαϊκισμού, με πρακτικές αλλαγής θέσεων ανάλογα με τις συνθήκες προσπαθούν να ξεγελάσουν τον κόσμο μένουν για μια ακόμη φορά εκτεθειμένοι.


Πηγή