Αχαΐα: Ο Σπύρος Μυλωνάς για την παγκόσμια ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών

"Τον Δεκέμβρη του 1991 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ανακήρυξε την 25η Νοεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των γυναικών. Αν και είχε καθιερωθεί ήδη από το 1981 από γυναικείες οργανώσεις στη μνήμη της φρικτής δολοφονίας των τριών αδερφών Μιραμπάλ, πολιτικών αγωνιστριών από την Δομινικανή Δημοκρατία, με διαταγή του δικτάτορα Τρουχίλο στις 25 Νοεμβρίου του 1960.

Η έμφυλη βία κατά των γυναικών δεν κάνει διαχωρισμό μεταξύ συνόλων, πολιτισμών ή πλούτου. Είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο που πλήττει όλες ανεξαιρέτως τις γυναίκες ανεξάρτητα από ηλικία, φυλή, τάξη, εκπαιδευτικό επίπεδο, εργασιακή και οικογενειακή κατάσταση, σεξουαλικό προσανατολισμό.

Τα φαινόμενα της κακοποίησης και της άσκησης βίας κατά γυναικών εξακολουθούν να παρατηρούνται τόσο στην Ελλάδα όσο και στον υπόλοιπο κόσμο. Μία ματιά στα στατιστικά στοιχεία και στις διάφορες μαρτυρίες, προκαλεί έκπληξη και αγανάκτηση.

Η βία κατά των γυναικών αποτελεί ένα πρόβλημα που «εμφανίζεται» (ή συνήθως συγκαλύπτεται) σε όλων των τύπων τις σύγχρονες κοινωνίες: στις αναπτυγμένες δυτικές κοινωνίες με ποικίλες μορφές, είτε με τη μορφή της οικογενειακής βίας, είτε με τη μορφή της σεξουαλικής εκμετάλλευσης όσο και στις υπόλοιπες κοινωνίες, όπου οι γυναίκες είναι θύματα πιο πρωτόγονων μορφών βίας. Δράστης της βίας μπορεί να είναι από τον σύζυγο των γυναικών μέχρι και το ίδιο το κράτος.

Με βάση τα στατιστικά:

13 εκατομμύρια γυναίκες στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπέστησαν σωματική βία το τελευταίο έτος ενώ σχεδόν 4 εκατομμύρια έπεσαν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης.

1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στην ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της.

1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού.

Το 40% με 50% των γυναικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει αναφέρει κάποια μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας.

500.000 με 2.000.000 άνθρωποι στον κόσμο ,κυρίως γυναίκες και παιδιά, εκτιμάται ότι διακινούνται παράνομα κάθε χρόνο με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση και την εξαναγκαστική εργασία.

Η βία κατά των γυναικών είναι η έκφραση της ιστορικά διαπιστωμένης ανισότητας στις σχέσεις ισχύος μεταξύ ανδρών και γυναικών, που οδήγησε στην κυριαρχία των ανδρών επί των γυναικών και στις διακρίσεις σε βάρος των γυναικών, με αποτέλεσμα τη παρεμπόδιση της ανάπτυξής τους. Είναι ίσως η πιο επαίσχυντη παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και όσο δεν εξαλείφεται δεν μπορούμε να ισχυριζόμαστε ότι κάνουμε πρόοδο προς την ισότητα, την ανάπτυξη και την ειρήνη.

Επειδή η μόνη λύση είναι η ανοιχτή αντιπαράθεση με το ζήτημα, ας μιλήσουν όλοι όσοι γνωρίζουν ή υποφέρουν.

Η τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης του Κ.Κ.Υ.Γ στη Θεσσαλονίκη είναι το 2310-272725 και λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή 10π.μ. – 2μ.μ.

Επίσης υπάρχει η γραμμή SOS κατά της οικογενειακής βίας (210-7786800) που λειτουργεί από το Δίκτυο Γυναικών Ευρώπης και δέχεται κλήσεις από όλη την Ελλάδα χωρίς χρέωση καθημερινά από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ.", αναφέρει σχετική ανακοίνωση.


Πηγή